Ana Sayfa
»
Haberler
»
EYLUL AYINDA, MARKETTE 33 URUNUN 16`SINDA FIYAT ARTISI, 13`UNDE FIYAT AZALISI YASANDI -TZOB
Haberler
EYLUL AYINDA, MARKETTE 33 URUNUN 16`SINDA FIYAT ARTISI, 13`UNDE FIYAT AZALISI YASANDI -TZOB
KURULUSTAN KONUYA ILISKIN YAPILAN BASIN ACIKLAMASI ASAGIDA BULUNUYOR:
HAKKARI`NIN YUKSEKOVA ILCESINDE MEYDANA GELEN PATLAMADA 4 ASKERIMIZIN SEHIT DUSTUGUNU, 4 ASKERIMIZIN ISE YARALANDIGINI UZUNTUYLE OGRENDIK.
SEHITLERIMIZE ALLAHTAN RAHMET, YARALILARIMIZA ACIL SIFALAR, YAKINLARINA VE TUM MILLETIMIZE BASSAGLIGI DILIYORUM.
BUGUN, SON BIR AYDA FIYATLARDA MEYDANA GELEN DEGISIMLERI VE TARIMDAKI GELISMELERI SIZLERLE PAYLASACAGIZ.
BU ACIKLAMALARIMIZIN AMACI, FIYAT ARTISLARININ URETICILERIMIZDEN MI, YOKSA ARACI VEYA PERAKENDECILERDEN MI KAYNAKLANDIGI KONUSUNDA DOGRU BILGILER SUNMAKTIR. HEDEFIMIZ TUKETICININ ODEDIGI FIYATTAN URETICILERIMIZIN NE DERECE YARARLANABILDIGINI ORTAYA KOYMAK, SUNI FIYAT ARTISLARINI ONLEMEKTIR.
URETICILERIMIZIN ICINDE BULUNDUGU DURUMU SIZ DEGERLI BASIN MENSUPLARIMIZ ARACILIGIYLA BIR KEZ DAHA DILE GETIRME AMACIYLA HAREKET EDIYORUZ.
BUGUN, URETICI-MARKET FIYATLARINI KONUSURKEN, GIDAYI DA ELE ALACAGIZ. BILDIGINIZ GIBI 16 EKIM`I DUNYA GIDA GUNU OLARAK KUTLUYORUZ.
GIDA ONEMLI. ENERJI ILE BIRLIKTE EN STRATEJIK SEKTOR. CIDDI CIDDI GELECEGI DUSUNMEK ZORUNDAYIZ. YASANAN IKLIM DEGISIKLIGI, HIZLI NUFUS ARTISI VE BESLENME ALISKANLIKLARININ DEGISMESI BIZI BUNA MECBUR BIRAKIYOR. SU ARTIK GORUNUR BIR GERCEKTIR. GIDAYA ERISIM GITTIKCE ZORLASACAK. DUNYA NUFUSU ONUMUZDEKI 33 YILDA 2 MILYAR DAHA ARTARAK 2050`DE 9,6 MILYARA CIKACAK. BU NUFUSU BESLEMEK ICIN GIDA URETIMININ YUZDE 60-70 ARTMASI GEREKIYOR. DILE KOLAY, UZMANLARA GORE SON 8 BIN YILDA TUKETILEN KADAR GIDA ONUMUZDEKI 40 YILDA TUKETILECEK. MUTHIS BIR GIDA TALEBI BASKISIYLA KARSI KARSIYAYIZ. FAKAT, TARIMSAL URETIMI AYNI HIZLA ARTIRAMIYORUZ.
DUNYAMIZDA SON 40 YILDA TARIMA ELVERISLI ARAZILERIN YUZDE 30`U VERIMSIZLESTI. KURESEL DUZEYDE HER YIL ITALYA KADAR TARIM ALANI KAYBEDIYORUZ. DUNYADA CIDDI HASAR GORMUS TARIM ARAZILERININ ORANI DORTTE BIRE ULASIYOR. ISIN ACI TARAFI, DUNYADA HEM KITLIGI HEM BOLLUGU BIR ARADA YASAMAMIZ VE HER YIL 1,3 MILYAR TON GIDAYI COPE ATMAMIZDIR. TURKIYE NUFUSUNUN 10 KATI KADAR INSANIN ACLIK CEKTIGI DUNYAMIZDA, 9 KATI INSAN DA OBEZITEDEN MUZDARIP DURUMDADIR. BU INSANLIGIN EN BUYUK SORUNUDUR.
BU ORTAMDA, TURKIYE`NIN TARIMSAL POTANSIYELI DIKKAT CEKIYOR. ULKEMIZDE, TARIMIMIZIN YAPISAL SORUNLARI COZULUR VE CIFTCIMIZIN ONU ACILIRSA, SADECE ULKEMIZI DOYURMAYA DEVAM ETMEKLE KALMAYIZ, RAHATLIKLA ICINDE BULUNDUGUMUZ BOLGENIN GIDA ACIGINI DA KAPATIRIZ. PARCALANMIS ARAZI YAPISI, SULAMA ALTYAPISININ BITIRILEMEMIS, EKONOMIK ORGUTLENMENIN TAM ANLAMIYLA SAGLANAMAMIS OLMASI BELLI BASLI YAPISAL SORUNLARIMIZ. BUNLAR COZUM BEKLIYOR.
BIR DIGER ONEMLI SORUNUMUZ ISE KIRSALDAKI NUFUS KAYBIDIR. ULKEMIZ, SON 10 YILDA, 218 ULKE ICINDE, TOPLAM KIRSAL NUFUS KAYBINDA 1,5 MILYONLA DUNYADA 9`NCU, KIRSAL NUFUS ORANI AZALMASINDA ISE 27`NCI SIRADA BULUNUYOR. BU ONEMLI BIR SORUN. KIRSALDA NUFUS TUTAMIYORUZ. KIRSAL BOSALIYOR. SADECE TARIMIN GELECEGI ACISINDAN DEGIL, ULKE NUFUS DENGESI ACISINDAN DA BU COZULMESI GEREKEN BIR SORUNDUR.
TARIMDAN KOPACAK NUFUSUN KIRSALDA TUTULMASI, KIRSALIN KADERINE TERK EDILMEMESI GEREKIR. TUM NUFUSUN UC-BES BUYUK SEHRE, BATI VE GUNEY ILLERIMIZE TOPLANMASI SON DERECE YANLISTIR. BUGUN ANKARA VE KARS ARASINDAKI KIRSAL NUFUSTA BUYUK BIR AZALMA VARDIR. BUNUN TERSINE CEVRILMESI, BU BOLGEDE BUYUK MERKEZLER OLUSTURULMASI GEREKIR.
HEM DUNYADA YASANAN GIDA ACIGINI KAPATMAK HEM ULKE ICINDE YETERSIZ KALDIGIMIZ BAZI ALANLARDA URETIMI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ. ET, YAGLI TOHUMLAR, MISIR, CELTIK, PAMUK GIBI BAZI URUNLERDE URETIMIMIZ IHTIYACIN ALTINDA KALIYOR. TARIMDA BIR URETIM PATLAMASI YAPMAMIZ, ACIK VERDIGIMIZ URUNLERDE DAHA FAZLA URETMENIN YOLLARINI BULMAMIZ GEREKIYOR.
SADECE ULKEMIZDE DEGIL, DUNYADA DA TUKETIM EGILIMLERI DEGISIYOR. ULKEMIZDE DE TUKETIMIMIZ ESASEN TAHILA, SEBZEYE, MEYVEYE DAYANIYOR. EKMEK, SEBZE VE MEYVEYLE DOYUYORUZ… TURKIYE`DE YILLIK KISI BASINA AVRUPA ULKELERININ 3 KATINA YAKIN 140 KILOGRAM EKMEK TUKETIYORUZ. COGU AVRUPA ULKESINDE BU RAKAM, 50 KILOGRAM CIVARINDA KALIYOR. KISI BASINA YILDA 118,6 KILOGRAM DOMATES, 52,3 KILOGRAM PATATES, 43,3 KILOGRAM KARPUZ TUKETIYORUZ. SEBZE TUKETIMIMIZ AVRUPA`NIN IKI KATI. MEYVE TUKETIMINDE DE AVRUPA`NIN ONUNDEYIZ.
FAKAT, 36,2 KILOGRAM OLAN KISI BASINA YILLIK TOPLAM ET TUKETIMIMIZ YETERSIZ. ET TUKETIMI BANGLADES, HINDISTAN GIBI ULKELERDE YILLIK KISI BASINA 4 KILOGRAMLARA KADAR DUSERKEN, AVUSTRALYA, KUVEYT, ABD GIBI ULKELERDE 110-120 KILOGRAMI BULUYOR. INGILTERE, FRANSA, ALMANYA, ITALYA GIBI AVRUPA ULKELERINDE 80-90 KILOGRAMLAR CIVARINDA SEYREDIYOR.
SU URUNLERI TUKETIMI DUNYADA KISI BASINA YILLIK 16-17, AVRUPA BIRLIGI`NDE 23, GUNEY KORE`DE 60, JAPONYA`DA 70, IZLANDA`DA 90, MALDIVLER`DE 139 KILOGRAMA ULASIYOR. DORT DENIZE KIYISI OLAN IKI YARIMADADAN OLUSAN ULKEMIZDE BU RAKAM KISI BASINA YILLIK 7,7 KILOGRAMDA KALIYOR.
HALKIMIZIN YETERLI HAYVANSAL PROTEINE ULASMASI ICIN ET TUKETIMININ ARTMASI COK ONEMLI. 2010-2016 DONEMINDE KIRMIZI ET URETIMIMIZ 781 BIN TONDAN 1 MILYON 173 BIN TONA, KANATLI ETI URETIMIZ 1 MILYON 476 BIN TONDAN 1 MILYON 926 BIN TONA YUKSELDI.
CIFTCIMIZ, HER TURLU OLUMSUZLUGA RAGMEN ET URETIMINI ARTIRIYOR. HAYVANCILIK DESTEKLERININ ARTARAK DEVAM ETMESI COK ONEMLIDIR. TURKIYE GIBI HAYVANCILIK MEMLEKETI OLAN BIR ULKENIN ITHALATA MECBUR KALMASI KABUL EDILEBILIR BIR SEY DEGILDIR. 2010 YILINDAN BU YANA KASAPLIK, BESILIK VE DAMIZLIK CANLI HAYVANA VE ET ITHALATINA 5 MILYAR DOLARA YAKIN BIR DOVIZ HARCANMASINI VE BUNUN DEVAM EDIYOR OLMASINI DOGRU BULMUYORUZ. EN KISA ZAMANDA ITHALATA SON VERECEK POLITIKALARIN OLUSTURULMASI VE UYGULANMASI GEREKMEKTEDIR.
TABII, ETTEKI SORUNUN TEMELINDE SUT FIYATLARINDAKI ISTIKRARSIZLIK YATMAKTADIR. YAPTIGIMIZ CALISMAYA GORE, 2014 YILININ TEMMUZ VE AGUSTOS AYLARINDA URETICININ ELINE GECEN ORTALAMA CIG SUT FIYATLARI, PERAKENDE SUT FIYATLARININ YUZDE 37,6`SINI OLUSTURUYORDU. URETICININ ELINE GECEN CIG SUT LITRE FIYATI 1 LIRA 15 KURUSKEN, PERAKENDE SUT FIYATI 3 LIRA 6 KURUSTU. ARADAN GECEN BU KADAR ZAMANDA URETICININ ELINE GECEN CIG SUT LITRE FIYATI, 1 LIRA 14 KURUSA INERKEN, PERAKENDE SUT FIYATI 4 LIRA 14 KURUSA CIKTI. 3 YILI ASAN BIR SUREDE, URETICININ ELINE GECEN CIG SUT FIYATI YUZDE 0,87 AZALIRKEN, PERAKENDE FIYATLARDA YUZDE 35,29`LUK BIR ARTIS YASANDI.URETICININ ELINE GECEN ORTALAMA CIG SUT FIYATLARININ, PERAKENDE SUT FIYATLARINA ORANI YUZDE 37,6`DAN YUZDE 27,5`E INDI. CIG SUT ILE PERAKENDE SUT FIYATLARI ARASINDAKI MAKAS 4 KATINA YAKLASMISTI. 2014 YILI TEMMUZ VE AGUSTOS AYLARINDAKI ORAN BUGUN OLSA CIG SUT FIYATLARI, 1 LIRA 14 KURUS DEGIL, 1 LIRA 56 KURUS OLACAKTI. URETICININ LITRE BASINA ZARARI 42 KURUSTUR. BU BOYLE GITMEZ. BUNDAN NE URETICI NE DE TUKETICI KAZANCLI CIKMISTIR.
SOYLENENIN AKSINE CIFTCIMIZ, ENFLASYONUN HEMEN HER ZAMAN MAGDURU OLDU. SUT FIYATLARI DA BUNU GOSTERIYOR. DUN TUKETICI VE YURT ICI URETICI FIYAT ENDEKSLERI ACIKLANDI. TARIM URUNLERI URETICI FIYAT ENDEKSI ISE 16 EKIM`DE DUYURULACAK. EN SON ACIKLANAN EYLUL AYI TUKETICI FIYAT ENDEKSINDE, SADECE GIDA VE ALKOLSUZ ICECEKLERDE YUZDE 0,23`LUK BIR DUSUS OLDU. GIDADA YILLIK ARTIS ISE YUZDE 12,5. TUKETICI FIYAT ENDEKSINDEKI YUZDE 11,2`LIK ARTISIN 2,72 PUANI GIDA VE ALKOLSUZ ICECEKLERDEN KAYNAKLANIYOR AMA GIDA DISINDA YUZDE 8,48`LIK FIYAT ARTISINI DA UNUTMAMAK GEREKIYOR. SIMDI GIDADAKI YUZDE 12,5`LIK ARTIS GOZ ONUNE CIKARILIYOR AMA ULASTIRMADAKI YUZDE 16,1`LIK ARTIS GORULMUYOR. DUN YURT ICI URETICI FIYAT ENDEKSI DE ACIKLANDI. BURADAKI YILLIK FIYAT ARTISI YUZDE 16,28. ARA MALLARINDA ARTIS YUZDE 22,96`YA ULASIYOR. KIMSENIN BUNLARA BAKTIGI YOK. ENFLASYONLA TUM SEKTORLERDE MUCADELE YAPILIRSA BASARIYA ULASILIR. SADECE GIDA UZERINE GIDILEREK ENFLASYONLA MUCADELEDE BASARI SAGLANAMAZ.
EYLUL AYINDA, MARKETTE 33 URUNUN 16`SINDA FIYAT ARTISI, 13`UNDE FIYAT AZALISI, URETICILERDE ISE 29 URUNUN 14`UNDE FIYAT ARTISI, 9`UNDA ISE FIYAT AZALISI MEYDANA GELDI. MARKETTE 4 URUNDE, URETICIDE 6 URUNDE FIYATLAR DEGISMEDI.
YAPTIGIMIZ TESPITLERE GORE, EYLUL AYINDA FIYATI EN FAZLA ARTAN URUN, MARKETLERDE SIVRI BIBER, URETICILERDE ISE ELMA OLURKEN, FIYATI EN FAZLA DUSEN URUN, MARKETLERDE LIMON VE URETICILERDE YESIL SOGAN OLDU.
EYLUL AYINDA MARKET FIYATLARINDA YUMURTA, MAYDANOZ, ELMA, MISIROZU YAGI FIYATINDA DEGISIM GORULMEZKEN, FIYAT DUSUSU YUZDE 16,14 ILE EN FAZLA LIMONDA MEYDANA GELMISTIR. LIMONDAKI FIYAT DUSUSUNU, YUZDE 12,47 ILE YESIL SOGAN, YUZDE 11,14 ILE KURU FASULYE, YUZDE 10,19 ILE TAVUK ETI, YUZDE 7,92 ILE MARUL, YUZDE 7,68 ILE IC FINDIK, YUZDE 7,18 ILE KURU SOGAN, YUZDE 5,30 ILE KIRMIZI MERCIMEK, YUZDE 3,59 ILE DANA ETI, YUZDE 3,26 ILE HAVUC, YUZDE 2,43 ILE KURU UZUM, YUZDE 0,66 ILE PATLICAN, YUZDE 0,62 ILE ZEYTINYAGI IZLEDI.
MARKETTE EN FAZLA FIYAT ARTISI ISE YUZDE 47,61 ILE SIVRI BIBERDE GORULDU. SIVRI BIBERDEKI FIYAT ARTISINI, YUZDE 14,71 ILE SALATALIK, YUZDE 11,60 ILE KURU INCIR, YUZDE 11 ILE KABAK, YUZDE 8,58 ILE DOMATES, YUZDE 7,97 ILE KURU KAYISI, YUZDE 4,83 ILE ANTEP FISTIGI, YUZDE 4,42 ILE TOZ SEKER, YUZDE 4,12 ILE NOHUT, YUZDE 4,10 ILE AYCICEK YAGI, YUZDE 3,16 ILE SUT, YUZDE 2,98 ILE KUZU ETI, YUZDE 2,23 ILE PATATES, YUZDE 1,24 ILE PIRINC, YUZDE 1 ILE YESIL FASULYE, YUZDE 0,49 ILE YESIL MERCIMEK TAKIP ETTI.
EYLUL AYINDA URETICI FIYATLARINDA, YUMURTA, HAVUC, MAYDANOZ, ANTEP FISTIGI, SUT VE ZEYTINYAGI FIYATINDA DEGISIM OLMAZKEN, YESIL SOGAN YUZDE 28,85 AZALMAYLA FIYATI EN FAZLA DUSEN URUN OLDU. YESIL SOGANDAKI FIYAT DUSUSUNU YUZDE 26,50 ILE LIMON, YUZDE 26,09 ILE KURU SOGAN, YUZDE 23,53 ILE KURU FASULYE, YUZDE 6,51 ILE KIRMIZI MERCIMEK, YUZDE 5,69 ILE MARUL, YUZDE 5,53 ILE DOMATES, YUZDE 3,75 ILE KUZU ETI, YUZDE 1,72 ILE DANA ETI IZLEDI.
URETICIDE EN FAZLA FIYAT ARTISI YUZDE 59,70 ILE ELMADA GORULDU. ELMADAKI FIYAT ARTISINI YUZDE 33,33 ILE PIRINC, KURU KAYISI VE KURU INCIR, YUZDE 24,05 ILE KABAK, YUZDE 21,92 ILE SIVRI BIBER, YUZDE 15,18 ILE NOHUT, YUZDE 14,95 ILE SALATALIK, YUZDE 12,71 ILE IC FINDIK, YUZDE 6,67 ILE KURU UZUM, YUZDE 5,69 ILE YESIL FASULYE, YUZDE 2,86 ILE PATATES, YUZDE 2,56 ILE PATLICAN, YUZDE 1,25 ILE YESIL MERCIMEK TAKIP ETTI.
EYLUL AYINDA URETICI VE MARKET ARASINDAKI FIYAT FARKI EN FAZLA KURU KAYISIDA YUZDE 303,54`U BULURKEN, KURU KAYISIDAN SONRA DOMATESTE YUZDE 290,94, SIVRI BIBERDE YUZDE 277,30, SUTTE YUZDE 263,16, ELMADA YUZDE 251,40 OLDU. KURU KAYISI 4 KAT, DOMATES 3,9 KAT, SIVRI BIBER 3,8 KAT, SUT 3,6 KAT, ELMA 3,5 KAT FAZLAYA TUKETICIYE ULASTI. BUGUN URETICIDE 8 LIRA OLAN KURU KAYISI MARKETTE 32 LIRA 28 KURUSA, 66 KURUS OLAN DOMATES 2 LIRA 56 KURUSA, 1 LIRA 16 KURUS OLAN SIVRI BIBER 4 LIRA 38 KURUSA, 1 LIRA 14 KURUS OLAN SUT 4 LIRA 14 KURUSA, 1 LIRA 7 KURUS OLAN ELMA 3 LIRA 76 KURUSA SATILIYOR.
GORULDUGU GIBI URETICI ILE MARKET FIYATLARI ARASINDAKI TUTARSIZLIK SURUYOR. BAZI URUNLERDE URETICI FIYATI ARTMAZKEN VEYA AZALIRKEN MARKET FIYATLARI ARTMAYA DEVAM EDIYOR. URETICIDE CIG SUT FIYATI YERINDE SAYARKEN, MARKETTE SUT FIYATINA 13 KURUS ZAM GELMESI KABUL EDILEMEZ. YINE EYLUL AYINDA KUZU ETI FIYATI, YUZDE 3,75 AZALMAYLA 34 LIRA 93 KURUSTAN 33 LIRA 62 KURUSA INERKEN, MARKETTE YUZDE 2,98 ARTISLA 52 LIRA 10 KURUSTAN 53 LIRA 65 KURUSA CIKMASININ BIR ACIKLAMASI OLAMAZ.
SONUCTA SUTTE URETICI MARKET FIYAT FARKI, EYLUL AYINDA 11,11 PUANLIK ARTISLA YUZDE 252,05`DEN YUZDE 263,16`YA, KUZU ETINDE 10,44 PUANLIK ARTISLA YUZDE 49,14`DEN YUZDE 59,58`E CIKMIS VE FIYAT FARKI YUZDE 60`A DAYANMISTIR
URETICI FIYATLARINDA EN FAZLA FIYAT ARTISI ELMADA GORULDU. ELMANIN YANI SIRA PIRINC, KURU KAYISI, KURU INCIR, SIVRI BIBER, NOHUT VE SALATALIKTA FIYAT ARTISLARI YASANDI. ELMADA GECEN YIL FIYATLAR OLDUKCA DUSUK SEYRETMISTI. EYLUL AYI ITIBARIYLA YENI URUN PIYASA GIRDI. FIYATLARDAKI ARTISIN YUKSEK GORULMESINDE ARTAN URETIM MALIYETLERININ FIYATA YANSIMASININ YANI SIRA GECEN URETIM SEZONUNA AIT FIYATLA YENI URUNUN KIYASLANMASINDAN KAYNAKLANMAKTADIR.
BENZER DURUM, YENI SEZON FIYATLARININ OLDUGU PIRINC, KURU KAYISI ICIN DE GECERLIDIR. KURU INCIRDE ISE KALITEDEKI ARTISIN YANI SIRA PIYASAYA ARZ EDILEN URUN MIKTARINDAKI AZALMA FIYATA YANSIDI. NOHUTTA GORULEN ARTISTA PIYASAYA URUN ARZINDAKI YAVASLAMA ETKILI OLDU. ARZIN TARLA VE YAYLADAKI SERALARDAN KARSILANDIGI SIVRI BIBER VE SALATALIK GIBI URUNLERDE FIYAT ARTISLARI GORULDU.
EYLUL AYINDA, YESIL SOGAN, LIMON, KURU FASULYE, KURU SOGANDA FIYAT DUSUSLERI YASANDI. YESIL SOGANDA HASAT EDILEN URUN MIKTARINDAKI ARTIS FIYAT DUSUSUNDE ETKILI OLDU. LIMON VE KURU FASULYEDE YENI URUNUN PIYASAYA GIRMESIYLE BIRLIKTE FIYATLARDA DUSUS YASANDI. KURU SOGANDA ISE HASAT EDILEN URUN MIKTARINDAKI ARTIS ILE KOMSU ULKELERDE YASANAN GELISMELER FIYAT DUSUSUNDE ETKILI OLDU
SECILMIS URUNLERDE 3 EKIM 2017 TARIHI ITIBARIYLA ORTALAMA URETICI, HAL, PAZAR VE MARKET FIYATLARI VE FIYAT FARKLARI:
URUNLER URETICI HAL PAZAR MARKET HAL/
URETICI PAZAR/
URETICI MARKET/
URETICI
FIYATI (TL/KG) FIYATI (TL/KG) FIYATI (TL/KG) FIYATI (TL/KG) FIYAT FARKI (YUZDE) FIYAT FARKI (YUZDE) FIYAT FARKI (YUZDE)
KURU KAYISI 8,00 - 25,00 32,28 - 212,50 303,54
DOMATES 0,66 1,09 1,78 2,56 66,41 170,99 290,94
SIVRI BIBER 1,16 1,66 2,72 4,38 43,10 134,20 277,30
SUT (LITRE) 1,14 - - 4,14 - - 263,16
ELMA 1,07 2,19 2,67 3,76 104,44 149,22 251,40
LIMON 1,65 3,13 4,50 5,51 89,39 172,73 234,06
MAYDANOZ (ADET) 0,34 0,44 0,90 1,10 30,60 168,66 228,36
SALATALIK 0,71 0,98 1,50 2,31 39,01 112,77 228,01
KURU SOGAN 0,43 0,73 1,25 1,37 72,55 194,12 221,76
KIRMIZI MERCIMEK 2,01 3,2 6,67 6,13 59,20 231,67 205,11
KURU UZUM 4,00 - 12,00 11,97 - 200,00 199,13
YESIL SOGAN (KG) 1,48 2,64 3,75 4,40 78,38 153,38 197,03
MARUL (ADET) 0,73 1,12 1,58 2,10 52,45 116,15 186,69
PATLICAN 0,80 1,32 1,54 2,28 65,00 92,71 185,10
PATATES 0,60 0,93 1,29 1,71 54,17 115,28 185,00
KABAK 0,85 1,28 1,75 2,40 51,18 106,69 183,70
KURU FASULYE 3,12 4,5 8,00 8,62 44,23 156,41 176,37
HAVUC 0,82 1,10 1,79 2,13 34,97 119,84 161,15
YESIL FASULYE 2,00 3,20 4,21 5,11 60,20 110,68 155,99
YESIL MERCIMEK 3,25 5,5 6,67 7,94 69,23 105,13 144,21
FINDIK (IC) 19,16 - 45,00 45,42 - 134,86 137,06
KURU INCIR 12,00 - 26,00 28,41 - 116,67 136,76
ANTEP FISTIGI 29,50 - 55,00 62,86 - 86,44 113,09
ZEYTINYAGI 13,00 - - 27,42 - - 110,90
PIRINC 3,20 3,8 5,17 5,84 18,75 61,46 82,55
YUMURTA 0,24 - 0,50 0,40 - 104,92 65,16
KUZU ETI 33,62 - - 53,65 - - 59,58
NOHUT 7,36 9,5 11,33 11,21 29,08 53,99 52,34
DANA ETI 27,47 - - 40,52 - - 47,49
MISIROZU YAGI - - - 8,37 - - -
AYCICEK YAGI - - - 8,11 - - -
TOZ SEKER - - - 4,38 - - -
TAVUK ETI - - - 7,24 - - -
NOT: HAL, PAZAR VE MARKET VERILERI ISTANBUL, ANKARA, IZMIR, BURSA, ANTALYA VE MERSIN ILLERINDEN DERLENEN ORTALAMA FIYATLARDIR. URETICI FIYATLARI ISE URUNLERE GORE ONEMLI URETIM MERKEZLERINDEN DERLENMEKTEDIR. PIRINC (OSMANCIK), KURU FASULYE, NOHUT, KIRMIZI VE YESIL MERCIMEK ICIN BELIRTILEN HAL FIYATLARI TOPTAN SATIS FIYATLARIDIR. DANA ETI, KUZU ETI, ANTEP FISTIGI VE FINDIK FIYATI SERBEST PIYASA FIYATIDIR.
SECILMIS URUNLERDE MARKET FIYATLARINDAKI AYLIK FIYATLAR VE DEGISIM ORANLARI:
MARKET 25 AGUSTOS 2017 3 EKIM 2017 3 EKIM 2017/
25 AGUSTOS 2017
URUNLER AY SONU MARKET FIYATI (TL/KG) AY SONU MARKET FIYATI (TL/KG) DEGISIM
(YUZDE)
SIVRI BIBER 2,97 4,38 47,61
SALATALIK 2,02 2,31 14,71
KURU INCIR 25,46 28,41 11,60
KABAK 2,16 2,40 11,00
DOMATES 2,36 2,56 8,58
KURU KAYISI 29,90 32,28 7,97
ANTEP FISTIGI 59,97 62,86 4,83
TOZ SEKER 4,19 4,38 4,42
NOHUT 10,77 11,21 4,12
AYCICEK YAGI 7,79 8,11 4,10
SUT (LITRE) 4,01 4,14 3,16
KUZU ETI 52,10 53,65 2,98
PATATES 1,67 1,71 2,23
PIRINC 5,77 5,84 1,24
YESIL FASULYE 5,06 5,11 1,00
YESIL MERCIMEK 7,90 7,94 0,49
YUMURTA 0,40 0,40 0,00
MAYDANOZ (ADET) 1,10 1,10 0,00
ELMA 3,76 3,76 0,00
MISIROZU YAGI 8,37 8,37 0,00
ZEYTINYAGI 27,59 27,42 -0,62
PATLICAN 2,30 2,28 -0,66
KURU UZUM 12,26 11,97 -2,43
HAVUC 2,20 2,13 -3,26
DANA ETI 42,02 40,52 -3,59
KIRMIZI MERCIMEK 6,48 6,13 -5,30
KURU SOGAN 1,47 1,37 -7,18
FINDIK (IC) 49,20 45,42 -7,68
MARUL (ADET) 2,28 2,10 -7,92
TAVUK ETI 8,07 7,24 -10,19
KURU FASULYE 9,70 8,62 -11,14
YESIL SOGAN (KG) 5,02 4,40 -12,47
LIMON 6,57 5,51 -16,14
SECILMIS URUNLERDE URETICI FIYATLARINDAKI AYLIK FIYATLAR VE DEGISIM ORANLARI:
URETICI 25 AGUSTOS 2017 3 EKIM
2017 3 EKIM 2017/ 25 AGUSTOS 2017
URUNLER AY SONU URETICI FIYATI (TL/KG) AY SONU URETICI FIYATI (TL/KG) DEGISIM
(YUZDE)
ELMA 0,67 1,07 59,70
PIRINC 2,40 3,20 33,33
KURU KAYISI 6,00 8,00 33,33
KURU INCIR 9,00 12,00 33,33
KABAK 0,68 0,85 24,05
SIVRI BIBER 0,95 1,16 21,92
NOHUT 6,39 7,36 15,18
SALATALIK 0,61 0,71 14,95
FINDIK (IC) 17,00 19,16 12,71
KURU UZUM 3,75 4,00 6,67
YESIL FASULYE 1,89 2,00 5,69
PATATES 0,58 0,60 2,86
PATLICAN 0,78 0,80 2,56
YESIL MERCIMEK 3,21 3,25 1,25
YUMURTA 0,24 0,24 0,00
HAVUC 0,82 0,82 0,00
MAYDANOZ (ADET) 0,34 0,34 0,00
ANTEP FISTIGI 29,50 29,50 0,00
SUT (LITRE) 1,14 1,14 0,00
ZEYTINYAGI 13,00 13,00 0,00
DANA ETI 27,95 27,47 -1,72
KUZU ETI 34,93 33,62 -3,75
DOMATES 0,69 0,66 -5,53
MARUL (ADET) 0,78 0,73 -5,69
KIRMIZI MERCIMEK 2,15 2,01 -6,51
KURU FASULYE 4,08 3,12 -23,53
KURU SOGAN 0,58 0,43 -26,09
LIMON 2,25 1,65 -26,50
YESIL SOGAN (KG) 2,08 1,48 -28,85
04.10.2017 12:30:35
Seçtiklerimiz
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63
Çerezler (cookie), web sitemizi ve hizmetlerimizi daha etkin bir şekilde sunmamızı sağlamaktadır. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikasını inceleyebilirsiniz.