Ana Sayfa
»
Haberler
»
IICEC 8 ULUSLARARASI ENERJI VE IKLIM FORUMU KAPANIS BULTENI YAYINLANDI- BASIN ACIKLAMASI
Haberler
IICEC 8 ULUSLARARASI ENERJI VE IKLIM FORUMU KAPANIS BULTENI YAYINLANDI- BASIN ACIKLAMASI
KURULUSTAN KONUYA ILISKIN YAPILAN BASIN ACIKLAMASI ASAGIDA BULUNUYOR:
SABANCI UNIVERSITESI ISTANBUL ULUSLARARASI ENERJI VE IKLIM MERKEZI (IICEC) TARAFINDAN HER YIL DUZENLENEN IICEC ULUSLARARASI ENERJI VE IKLIM FORUMU’NUN 8’INCISI BU YIL “GLOBAL ENERJI YATIRIMLARI: SIRADA NE VAR?” TEMASIYLA YAPILDI.
FORUMUN ACILIS KONUSMASINI YAPAN SABANCI UNIVERSITESI KURUCU MUTEVELLI HEYETI BASKANI GULER SABANCI IICEC 8. ULUSLARARASI ENERJI VE IKLIM FORUMU’NDA ENERJI SEKTORUNE GLOBAL MESAJLAR VERDI. FORUMA EV SAHIPLIGI YAPAN IICEC’IN “KURESEL ENERJININ BIRLESTIGI YER” MOTTOSU ILE KURESEL OLARAK TANINMIS BIR MERKEZ OLMASINDAN MUTLULUK DUYDUGUNU BELIRTEN GULER SABANCI, SUNLARI SOYLEDI:
“HEPINIZIN BILDIGI GIBI, ENERJI SEKTORU EKONOMIK BUYUME VE TEKNOLOJIK GELISIMIN BELKEMIGI TOPLUMLARIN YASAMI SURDURULEBILIR KILMASI ICIN KILIT ROLDE. ENERJI, KURESEL EMTIALAR, BIR COK ENDUSTRI ALANI, JEOPOLITIK VE TOPLUMLARIN GUNLUK YASAMSAL IHTIYACLARIYLA OLAN BAGI ILE KURESEL ALANDA EN STRATEJIK SEKTORLERDEN BIRI. SURDURULEBILIR ENERJI COZUMLERI GELISTIRMEDIGIMIZ SURECE, TOPLUMLARIN REFAH ICERISINDE SAGLIKLI BUYUMESINI BASARAMAYIZ.”
KURESEL ENERJI YATIRIMLARININ %90’INDAN FAZLASI OZEL SEKTORUN
KURESEL ANLAMDA ENERJI YATIRIMLARININ %90’INDAN FAZLASI OZEL SEKTOR YATIRIMCILARI TARAFINDAN FINANSE EDILDIGINI HATIRLATAN GULER SABANCI, SOYLE KONUSTU:
“BURADA ANAHTAR KELIMENIN “OPTIMIZASYON” OLDUGUNU DUSUNUYORUM. ENERJI SEKTORUNUN CESITLI STRATEJIK ONCELIKLER, FINANSAL KISITLAMALAR, CESITLENDIRILMIS ENERJI PIYASASI MODELLEMELERI VE SAHIP OLUNAN EN GELISMIS ENERJI TEKNOLOJILERI KAPSAMINDA OPTIMIZE EDILMESI GEREKIYOR. BU BAGLAMDA ENERJI ARZ GUVENLIGI, REKABET ILE EKONOMIK VERIMLILIK VE SOSYAL VE CEVRESEL SURDURULEBILIRLIK KONULARINA ESIT AGIRLIK VERILMELI.”
ENERJI BAKANLGI’NIN ELEKTRIK TEDARIK AGININ DAHA FAZLA CESITILILIGI AMACLAYAN YEREL VE YENILENEBILIR ENERJI KAYNAKLARINA DAYANAN STRATEJISI VE DOGAL GAZ TEDARIGININ GELISMIS GUVENLIGI VE ESNEKLIGI KONUSUNDA ATTIGI KRITIK ADIMLARIN SEKTOR ICIN COK ONEMLI OLDUGUNU BELIRTEN GULER SABANCI, SOZLERINI SOYLE SURDURDU:
“YEREL VE YENILENEBILIR ENERJI KAYNAKLARININ KULLANIMININ ARTMASI ICIN SON ZAMANLARDA ATILAN ADIMLARIN BIR YANDAN TEDARIK GUVENLIGINI ARTIRIRKEN BIR YANDAN DA CARI ACIGIN AZALTILMASI ICIN BUYUK ONEM TASIYOR. ILAVETEN TURKIYE’NIN MEVCUT URETIM KAPASITESININ ETKIN KULLANIMI VE YERLI LINYIT KAYNAKLARIMIZI MODERN BIR TARZDA KULLANMA CABALARI DA ENERJI TEDARIGI GUVENLIGI ICIN KRITIK ONEME SAHIPTIR. YINE SON DONEMDE ATILAN FSRU VE DEPOLAMA YATIRIMLARI GIBI ADIMLAR ELEKTRIK TEDARIGININ GUVENLIGINI OLUSTURAN DOGAL GAZ TEDARIGI GUVENLIK VE ESNEKLIGININ IYILESTIRILMESI ICIN DOGRU ZAMANDA ATILDI. BU KIYMETLI GIRISIMLERI ILERLETMEK ICIN SUNLARI BESLEMELIYIZ: DOGAL GAZ PIYASASININ SERBESTLESMESI, ON GORULEBILIR DOGAL GAZ FIYATLAMASI VE KURESEL VE BOLGESEL LNG GELISMELERI ILE NISBETEN AVANTAJLI FIYATLARIN CESITLILIGI ARTIRMASI. OZETLE, TURKIYE’NIN BOLGESEL DOGALGAZ DINAMIGINDE OYNADIGI ROLU BUYUTME VIZYONUNU KUVVETLE DESTEKLIYORUZ.”
15 YILDA 90 MILYAR DOLARLIK YATIRIM
TURKIYE ENERJI SEKTORUNUN REKABET ODAKLI ENERJI POLITIKALARININ YANI SIRA, VERIMLILIK, SEFFAFLIK VE ENERJI SEKTORUNDE REKABETCILIGE ILISKIN OZEL SEKTORUN TABLOYA VE GELECEGE OLAN GUVENI NETICESINDEKI 90 MILYAR DOLARI BULAN YATIRIMI SAYESINDE GECTIGIMIZ 15 YILDA GOZE CARPAN BIR BUYUME GERCEKLESTIRDIGINI VURGULAYAN GULER SABANCI, SUNLARI SOYLEDI:
“FINANSAL SURDURULEBILIRLIGI SAGLAMAK VE BU STRATEJIK SEKTORUN YASAMASI VE TURKIYE’NIN SURDURULEBILIR BUYUMESINE KATMA DEGER SAGLAMASI ICIN ONGORULEBILIR, REKABETCI VE GELECEGE DONUK BIR ENERJI PIYASASINI GELISTIRMELIYIZ. TUM EKONOMININ VE ENERJI MUSTERILERININ CIKARLARINI DESTEKLEYECEK SEKILDE ENERJI PIYASAMIZIN ONGORULEBILIRLIGI, REKABETCILIGI VE VERIMLILIGI YONUNDE POZITIF ADIMLAR ATILMAYA DEVAM EDILMELIDIR.”
BU KONUDAKI ONERILERINI SIRALAYAN GULER SABANCI, SUNLARI SOYLEDI: “ARZ, TALEP, MALIYET, VERIMLILIK VE TEKNOLOJI GIBI PIYASA DINAMIKLERINE DAYALI PIYASA FIYATLANDIRMA MEKANIZMASINI KURMALIYIZ.BU BAGLAMDA DUZENLENMIS ENERJI TARIFELERINI KALDIRMAYI GOZ ONUNE ALMALIYIZ. BU, HEM REKABETI HEM DE ULKEMIZIN KUVVETLI ENERJI VERIMLILIGI POTANSIYELINI KULLANIMINI SAGLAYACAKTIR.”
ENERJIYE BAGLI PROBLEMLERI DE SADECE ARZA ODAKLANACAK SEKILDE SINIRLANDIRMAMAK GEREKTIGINI DILE GETIREN GULER SABANCI, SOZLERINI SOYLE SURDURDU:
“SONUC OLARAK ENERJI VERIMLILIK POTANSIYELINDEN ANCAK ISLEYEN, REKABETCI ENERJI PIYASALARI VE HERHANGI BIR SUBVANSIYON VEYA SAGLIKSIZ FIYAT SINIRLARININ UYGULANMAMASI SAYESINDE TAM OLARAK ISTIFADE EDEBILIRIZ.YENI TEKNOLOJILER VE INOVATIF ISLETME MODELLERI GIBI GELECEGE DONUK EGILIMLER TURKIYE ICIN ONEMLI VERIMLILIK VE SURDURULEBILIRLIK KAZANIMLARI SUNABILIR. BU COZUMLER DAHA GUVENLI, VERIMLI VE REKABETCI ENERJI GELECEGI ICIN KATKI SAGLAYABILIR. BU ALANLARDAKI POTANSIYELIMIZIN DAHA ETKIN KULLANILMASI ICIN CABA VE ISBIRLIGIMIZI YOGUNLASTIRABILIRIZ.”
-BAKAN ALBAYRAK-
ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK, KURESEL ENERJI IHTIYACININ 2050 YILINA GELINDIGINDE GUNUMUZUN YAKLASIK 2 KATI OLMASININ BEKLENDIGINI BELIRTEREK, BU IHTIYACIN KARSILANMASI ICIN SON DONEMDE ATILAN ADIMLARIN, OZELLIKLE ENERJIDE DENGELERIN BUYUK ORANDA DEGISMESINE ZEMIN HAZIRLADIGINI SOYLEDI. BAKAN ALBAYRAK, SOYLE KONUSTU:
“YENI TEKNOLOJILERIN ORTAYA CIKISI VE SUREKLI INOVASYON ILE BIRLIKTE DAHA ONCE ULASILAMAYAN ALANLARDA URETIMIN ARTIK MUMKUN OLMASI VE YENI ENERJI KAYNAKLARININ DOGUSU, DAHA ONCE NET ITHALATCI OLAN BENZER ULKELERIN ENERJI IHRACATCISI DURUMUNA GELMELERININ ONUNU ACTI.
EKONOMIK BUYUMEYE PARALEL ENERJI TALEBI ARTIK COK DAHA YOGUN BIR SEKILDE BATI’DAN DOGU’YA KAYIYOR. CIN, HINDISTAN, AFRIKA, ORTADOGU VE GUNEYDOGU ASYA EKONOMILERININ BELIRLEDIKLERI VE ORTAYA KOYDUKLARI BUYUME, KALKINMA HEDEFLERINE ULASABILMELERI VE GELISEN SANAYILERIN GEREKSINIMLERINI KARSILAYABILMELERI ICIN ENERJI KAYNAKLARINI CESITLENDIRMELERI, BUYUK BIR ONEM ARZ ETMEYE BASLADI.”
TURKIYE GIBI ENERJIDE YUKSEK ORANDA DISA BAGIMLI ULKELER ICIN ENERJI IHTIYACININ UYGUN BIR SEKILDE KARSILANMASININ SURDURULEBILIR BIR BUYUME ICIN KRITIK BIR DEGER TASIDIGINI BELIRTEN BAKAN ALBAYRAK, SOYLE KONUSTU:
“2002 YILINDAN BU YANA TURK EKONOMISI YILDA YAKLASIK %6’LIK BIR BUYUME GOSTERDI. PEKI, BU EKONOMIK BUYUME BERABERINDE BIR ENERJI TALEBI DOGURMADI MI? TURKIYE OLARAK ORTA VE UZUN VADELI ENERJI PROJEKSIYONUMUZDA, ARZ GUVENLIGIMIZI SAGLARKEN ULKE OLARAK KARBON IZIMIZI DE ANLAMLI BIR SEKILDE AZALTIYORUZ. 2016 YILINDA KURULU GUCUMUZE EKLENEN KAPASITENIN %55’INI YENILENEBILIR ENERJI KAYNAKLARI OLUSTURDU. BU YILIN ILK 8 AYINDA DEVREYE ALDIGIMIZ ENERJI URETIM TESISLERIMIZIN DE % 64’U YINE YENILENEBILIR ENERJI KAYNAKLARINA DAYALI TESISLER OLDU. TURKIYE OLARAK DEVREYE ALINAN RUZGAR ENERJISI KAPASITESI BUYUKLUGUNE GORE 2016 YILINDA DUNYADA 7., AVRUPA`DA UCUNCU OLDUK.
FATIH BIROL’UN KONUSMASI
ULUSLARARASI ENERJI AJANSI BASKANI VE SABANCI UNIVERSITESI IICEC ONURSAL BASKANI DR. FATIH BIROL DA KONUSMASINDA 2016’DA KURESEL OLARAK TOPLAM 1.7 TRILYON DOLARLIK ENERJI YATIRIMI YAPILDIGINA ISARET EDEREK SU DEGERLENDIRMEYI YAPTI:
“2016’DA KURESEL ENERJI YATIRIMLARININ BIR ONCEKI YILA GORE DUSTUGUNU GORUYORUZ. PETROL VE GAZ SEKTORUNDE DE ONEMLI BIR DUSUS VAR. TARIHTE ILK DEFA ELEKTRIK SEKTORUNE YAPILAN YATIRIMLAR PETROL VE GAZ SEKTORUNUN OTESINDE. YANI ELEKTRIK SEKTORU PETROL&GAZ SEKTORUNE GORE CAZIBE TESKIL EDIYOR. BUYUK YATIRIMCILAR TABII KI ABD, AVRUPA.. ANCAK YATIRIMLARIN YAPILDIGI ISTIKAMETLERIN BASINDA CIN GELIYOR. ABD, KAYA PETROLU URETIMINDE CIDDI BIR ILERLEME KAYDETTI VE ARTIS DEVAM EDECEK GIBI GORUNUYOR. ABD’DE SADECE KAYA PETROLU URETIMININ IRAK PETROL URETIM RAKAMLARI DUZEYINE ULASTI. KAYA PETROLUNUN KURESEL PETROL PIYASASINDA ONEMLI BIR HALE GELDIGINI GORUYORUZ.”
-PROF. CARMINE DIFIGLIO-
FORUMDA KONUSAN SABANCI UNIVERSITESI IICEC DIREKTORU PROF. CARMINE DIFIGLIO ISE KURESEL YATIRIMLARIN DUNYA CAPINDA ARTAN ENERJI TALEBINI KARSILAMASI, DAHA AZ EMISYON URETMESI VE GIDEREK DAHA REKABETCI HALE GELEN KURESEL ENERJI PAZARINDA GERI DONUS SAGLAMA DEGERI SAGLAMASI GEREKTIGINI BELIRTEREK, SOYLE DEVAM ETTI:
“ULUSAL POLITIKALARIN, YERLI KAYNAKLARIN ARTAN KULLANIMI VE ITHAL EDILEN ENERJININ CESITLENDIRILMESI YOLUYLA ENERJI GUVENLIGINI DE AYRICA DIKKATE ALMASI GEREKIR. EN IYI YERLI ENERJI KAYNAKLARINDAN BIRI YENILENEBILIR ENERJIDIR. BU, OZELLIKLE BUYUK FOSIL YAKIT REZERVLERINE SAHIP OLMAYAN ULKELER ICIN GECERLIDIR. BIR BASKA BUYUK YERLI ENERJI KAYNAGI DA, NORMALDE ENERJI ARZI OLARAK DUSUNMEDIGIMIZ ENERJI VERIMLILIGIDIR. ENERJI VERIMLILIGI EN ONEMLI ENERJI KAYNAGIMIZ OLABILIR, CUNKU BIRCOK ENERJI SANTRALI INSA ETMEYE VEYA FAZLA MIKTARDA PETROL ITHAL ETME IHTIYACINI ORTADAN KALDIRABILIR. ENERJI VERIMLILIGINI DAHA COK TESVIK ETMEK ICIN BIRCOK FIRSAT VAR.”
FORUM KAPSAMINDA DUZENLENEN GLOBAL ENERJI POLITIKALARI KONULU PANELE ISE AB BUYUKELCISI CHRISTIAN BERGER, KOLOMBIYA UNIVERSITESI GLOBAL ENERJI POLITIKALARI MERKEZI KURUCU DIREKTORU PROF. JASON BORDOFF, TOTAL FIRMASININ IKLIM VE STRATEJIDEN SORUMLU BASKAN YARDIMCISI LADISLAS PASZKIEWICZ, BP BOLGELER BASKAN YARDIMCISI, ALTERNATIF ENERJI CEO’SU DEV SANYAL VE RUSYA EKONOMI YUKSEKOKULU ENERJI ENSTITUSU BASKANI DR. VITALIY YERMAKOV KATILDI.
13.10.2017 17:28:38
Seçtiklerimiz
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63
Çerezler (cookie), web sitemizi ve hizmetlerimizi daha etkin bir şekilde sunmamızı sağlamaktadır. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikasını inceleyebilirsiniz.