Ana Sayfa
»
Haberler
»
TGDF RAPORU ILE TARIM VE GIDA URETIMININ IKLIM DEGISIKLIGI ILE KARSI KARSIYA KALACAGI TEHDIDIN BOYUTLARINI ORTAYA KO
Haberler
TGDF RAPORU ILE TARIM VE GIDA URETIMININ IKLIM DEGISIKLIGI ILE KARSI KARSIYA KALACAGI TEHDIDIN BOYUTLARINI ORTAYA KO
KURULUSTAN KONUYA ILISKIN YAPILAN BASIN ACIKLAMASI ASAGIDA BULUNUYOR:
TURKIYE GIDA VE ICECEK SANAYII DERNEKLERI FEDERASYONU (TGDF), `TURKIYE`DE IKLIM DEGISIKLIGI VE TARIMDA SURDURULEBILIRLIK` RAPORU ILE TARIM VE GIDA URETIMININ IKLIM DEGISIKLIGI ILE KARSI KARSIYA KALACAGI TEHDIDIN BOYUTLARINI ORTAYA KOYDU, COZUM ONERILERINDE BULUNDU. RAPORDA, SURDURULEBILIR TARIM VE GIDA GUVENCESI ICIN `GUNUBIRLIK POLITIKALARLA DEGIL, UZUN VADELI VE BILIMSEL BIR YAKLASIMLA HEMEN HAREKETE GECILMESI` GEREKTIGININ ALTI CIZILDI.
TURKIYE GIDA VE ICECEK SANAYII DERNEKLERI FEDERASYONU (TGDF) CEVRE VE TARIM KOMISYONU ADINA; ITU METEOROLOJI MUHENDISLIGI BOLUMU OGRETIM UYESI PROF. DR. MIKDAT KADIOGLU BASKANLIGINDAKI BIR EKIP TARAFINDAN HAZIRLANAN `TURKIYE`DE IKLIM DEGISIKLIGI VE TARIMDA SURDURULEBILIRLIK` RAPORU, TGDF CEVRE VE TARIM KOMISYONU BASKANI AYHAN SUMERLI, FAO TURKIYE TEMSILCI YARDIMCISI DR. AYSEGUL SELISIK ILE PROF. DR. MIKDAT KADIOGLU`NUN KATILIMIYLA DUZENLENEN BASIN TOPLANTISINDA KAMUOYUNA ACIKLANDI.
`IKLIM DEGISIKLIGI GOCU TETIKLIYOR`
KONUSMASINDA, BM GIDA VE TARIM ORGUTU`NUN (FAO) BU YIL ICIN 16 EKIM DUNYA GIDA GUNU TEMASINI `GOCUN GELECEGINI DEGISTIRIN, GIDA GUVENLIGI VE KIRSAL KALKINMAYA YATIRIM YAPIN` OLARAK BELIRLEDIGINE DIKKAT CEKEN DR. AYSEGUL SELISIK, SOZ KONUSU TEMA ILE GOCUN ENGELLENMESINDE GIDA GUVENLIGI VE KIRSAL KALKINMAYA YAPILAN YATIRIMLARIN ONEMININ VURGULANDIGINI SOYLEDI.
DUNYADAKI GOC HAREKETLERINE ILISKIN VERILERI PAYLASAN SELISIK, `IKLIM DEGISIKLIGI, TARIM VE GIDA URETIMINE OLUMSUZ ETKILERI ILE GOCU TETIKLEYEN UNSURLARIN BASINDA GELIYOR. SAVAS VE CATISMALARDAN, IKLIM DEGISIKLIGININ YOL ACTIGI TARIM VE GIDA URETIMINDEKI AZALMALARDAN EN FAZLA KIRSAL KESIMDEKI INSANLAR ETKILENIYOR. BU NEDENLE IKLIM DEGISIKLIGI ILE MUCADELE KAPSAMINDA ATILACAK ADIMLAR, HEM ULUSAL SINIRLAR ICERISINDE HEM DE ULUSLARARASI GOCUN ONLENMESI BAKIMINDAN BUYUK ONEM TASIYOR` IFADELERINI KULLANDI.
`SIMDI HAREKETE GECMELIYIZ`
`TURKIYE`DE IKLIM DEGISIKLIGI VE TARIMDA SURDURULEBILIRLIK` RAPORU`NUN SUNUMUNU YAPAN PROF. DR. MIKDAT KADIOGLU DA, `IS ISTEN GECMEDEN SURDURULEBILIR BIR TARIM VE GIDA GUVENCESI ICIN GUNUBIRLIK POLITIKALARA GORE DEGIL, UZUN VADELI VE BILIMSEL BIR YAKLASIMLA SIMDI HAREKETE GECMELIYIZ` DEDI. KADIOGLU, RAPORDAN BAZI ONEMLI BASLIKLARI DA SOYLE ACIKLADI:
`TURKIYE`DE HAVA SICAKLIKLARI EN KOTU IKLIM SENARYOSUNA GORE 2100 YILINA KADAR YAZ AYLARINDA 4-7 °C ARALIGINDA ARTACAK. EN YUKSEK SICAKLIK ARTISLARI; GUNEYDOGU, EGE VE AKDENIZ BOLGELERINDE MEYDANA GELECEK.
TOPLAM YAGIS? MIKTARLARINDA, KARADENIZ BOLGESINDEKI 150 MM CIVARINDAKI KUCUK ARTIS HARIC, 2050`DEN ITIBAREN OZELLIKLE KIS AYLARINDA 250-300 MM`YE VARACAK OLAN AZALMALAR YUZUNDEN, EGE VE AKDENIZ KIYILARINDA, GUNEYDOGU VE DOGU BOLGELERINDE YAGIS EKSIKLIGI/KURAKLIK YASANACAK.
KARLA KAPLI ALANLARDA, KAR YAGISLI GUN SAYISI VE KAR YAGISI MIKTARLARINDA AZALMALAR OLACAK, KIYILARIMIZDA DENIZ SU SEVIYESI YUKSELECEK.
METEOROLOJIK AFETLER, TURKIYE`NIN GUNEYINDEN KUZEYINE DOGRU SAYI VE SIDDET BAKIMINDAN ARTIS? GOSTERECEK.
ARTAN NUFUS, IKLIM DEGISIKLIGI VE AZALAN SU KAYNAKLARI NEDENIYLE KISI BASINA KULLANILABILIR YILLIK SU MIKTARININ ~1.000 M3`UN ALTINA INMESI ILE TURKIYE`NIN `SU FAKIRI` OLMASI BEKLENIYOR.`
`TARIM VE GIDA URETIMI SINIRLANACAK, FIYATLAR ARTACAK`
TARIM VE GIDANIN, TURKIYE`DE IKLIM DEGISIKLIGINDEN EN COK ETKILENECEK VE EN SAVUNMASIZ SEKTORLER OLDUGUNUN ALTINI CIZEN PROF. DR. KADIOGLU, OLASI SONUCLARI DA SOYLE OZETLEDI:
`YAGIS YETERSIZLIGI, SU SIKINTISI VE ASIRI HAVA OLAYLARINDAKI ARTIS; BITKISEL URETIME UYGUN ALANLARIN AZALMASI VE KUZEYE DOGRU KAYMASINA YOL ACARAK, TARIM VE GIDA URETIMIMIZI SINIRLAYACAGI ICIN FIYATLAR YUKSELECEK, ITHALAT ARTIP IHRACAT DUSECEKTIR.
SICAKLIKTAKI ARTIS,? INSAN, BITKI VE HAYVAN SAGLIGI UZERINDE OLUMSUZ ETKILER YAPACAK, HASERE, HASTALIK VE OLUM ORANLARI ARTACAK, YARI KURAK BOLGELER DAHA KURAK HALE GELECEK, SULAMA SUYU TALEBI BUGUNE GORE YAKLASIK IKI KATINA CIKACAKTIR.
TURKIYE`NIN MEVCUT SU KAYNAKLARI VE GIDA SORUNLARINA YENI SORUNLAR EKLENECEK, SULAMA, ICME VE KULLANMA SUYUNDA SIKINTILAR YASANACAK, SEKTORLER ILE BIRLIKTE ILLER/ BOLGELER ARASINDA SU ICIN BUYUK BIR REKABET ORTAYA CIKACAK. AYRICA, ARTAN HAVA SICAKLIGINDAN BUYUKBAS HAYVANCILIK OLUMSUZ BIR SEKILDE ETKILENECEK.
SIDDETLI SAGANAKLAR ILE HORTUM, DOLU VE ANI YAGISLARDAKI ARTISLAR DA, TURKIYE`DE GUVENLI GIDAYA ULASMA IMKANLARINI AZALTACAKTIR.
TURKIYE`NIN TARIMSAL URETIMINDEKI MAVI SU AYAK IZI ORANININ PAMUK VE SEKER PANCARI GIBI BAZI URUNLERDE COK YUKSEK OLMASI, SULAMA GEREKTIREN VE SADECE YAGMUR SUYU ILE YETISTIRILEMEYEN URUNLERININ DOGRU YERLERE EKILMEDIGINI GOSTERMEKTEDIR.`
`TGDF UZERINE DUSENI YAPMAYA HAZIR`
TOPLANTIDA KONUSAN TGDF CEVRE VE TARIM KOMISYONU BASKANI AYHAN SUMERLI ISE BM`NIN EYLUL AYINDA ACIKLADIGI `GIDA GUVENLIGI VE BESLENME` RAPORUNUN, DUNYADA 10 YILDAN UZUN BIR SUREDIR GERILEYEN ACLIGIN, 2016 YILINDA YUKSELISE GECTIGINI VE 815 MILYON INSANIN AC OLDUGUNU ORTAYA KOYDUGUNU HATIRLATTI. SUMERLI, `BU KADAR AC INSANIN VARLIGI BIR YANA, 2050 YILINDA 10 MILYARA ULASACAK DUNYA NUFUSUNU BESLEMEK ICIN TARIM VE GIDA URETIMININ EN AZ YUZDE 50 ORANINDA ARTIRILMASI GEREKIYOR.` DEDI.
BUNA KARSILIK IKLIM DEGISIKLIGININ TARIM VE GIDA URETIMI ICIN BUYUK TEHDIT OLUSTURDUGUNUN ALTINI CIZEN SUMERLI, `TURKIYE`DE IKLIM DEGISIKLIGI VE TARIMDA SURDURULEBILIRLIK RAPORU`NUN, ULKEMIZ TARIM VE GIDA URETIMINI BEKLEYEN TEHLIKEYI ORTAYA KOYDUGUNU BILDIRDI.
BASTA PROF. DR. MIKDAT KADIOGLU OLMAK UZERE RAPORU HAZIRLAYAN ISIMLERE TESEKKUR EDEN SUMERLI, `TURKIYE GIDA SEKTORU OLARAK GIDA GUVENLIGINDEN TAVIZ VERMEDEN, GELECEK NESILLERIN EN EKONOMIK VE EN SAGLIKLI NASIL BESLENECEKLERI SORUSUNA YANIT ARAYISIMIZ KAPSAMINDAKI CALISMALARIMIZIN BIR URUNU OLAN RAPORUN, BU ALANDAKI CALISMALARDA YOL GOSTERICI OLACAGINA INANIYORUZ. ULKEMIZ ICIN BIR IKLIM DEGISIKLIGI ACIL EYLEM PLANI VAKIT YITIRILMEDEN HAZIRLANMALI VE UYGULAMAYA KONULMALIDIR. AKSI HALDE YARIN COK GEC OLACAK. TGDF OLARAK BIZ UZERIMIZE DUSENI YAPMAYA HAZIRIZ` DIYE KONUSTU.
NELER YAPILMALI?
TGDF RAPORU`NDA YER VERILEN ONERILERDEN BAZILARI SOYLE:
`TURKIYE`DE TARIM URETIM HAVZALARI, DEGISEN IKLIM SARTLARI DIKKATE ALINARAK BELIRLENMELI, IKLIM DEGISIKLIGININ TARIM HAVZALARIMIZA ETKILERI TUM TARIM URUNLERI ICIN ARASTIRILMALI VE IKLIM DEGISIKLIGINE UYUM POLITIKALARI BILIMSEL CALISMALARA GORE GELISTIRILIP UYGULANMALIDIR.
IKLIM DEGISIKLIGINE GORE ACILEN ULUSAL ARAZI KULLANIMI PLANLAMASI YAPILARAK, GELECEKTE ONE CIKACAK TARIM ALANLARI VE SU HAVZALARI GECIKMEDEN VE TAM ANLAMDA KORUMA ALTINA ALINMALIDIR.
HEM DEGISEN IKLIM SARTLARINA HEM DE BITKILERIN SU AYAK IZINE GORE DOGRU YERDE, DOGRU BITKI TURUNUN SECILMESI VE DOGRU ZAMANDA EKILMESI TESVIK EDILMELI, IYI TARIM VE HAYVANCILIK UYGULAMALARI ULKE GENELINE YAYGINLASTIRILMALIDIR.
SUYA OLAN TALEBIN AZALTILMASI VE SUYUN TASARRUFLU KULLANIMI ICIN AKILCI SU KULLANIMINA GIDILMELI, SU HAVZALARI ILE TARIM HAVZALARINDAKI SU KULLANIMI VE YONETIMI ENTEGRE EDILEREK SUYUN TEKNIK VE IDARI YONLERI BIRLIKTE ELE ALINMALIDIR.
KATMA DEGERI COK KUCUK, FAKAT SU AYAK IZI COK BUYUK OLAN TARIM URUNLERININ IHRACATINA KISITLAMA GETIRILMELI, SU AYAK IZI YUKSEK OLAN URUNLERIN ITHALATININ SURDURULEBILIR OLMASI ICIN DE GELDIKLERI ULKELERIN IKLIM VE SU KAYNAKLARI DIKKATE ALINARAK UZUN VADELI BAGLANTILAR YAPILMALIDIR.
SAYISI VE SIDDETI ARTAN METEOROLOJIK AFETLERDEN KORUNMAK ICIN TARIMA YONELIK ERKEN UYARI VE KAPSAMLI SIGORTA UYGULAMALARI GELISTIRILIP, CESITLENDIRILEREK YAYGINLASTIRILMALIDIR.
TARIM VE GIDA SEKTORU ILE ILGILI YATIRIM VE TESVIKLERE, MUTLAKA O BOLGENIN DEGISEN IKLIMINE GORE KARAR VERILMELIDIR. IKLIM DEGISIKLIGINE UYUM SAGLAYAMAYACAK VE ARTIK TARIMLA KALKINAMAYACAK OLAN BOLGELERIMIZIN KALKINMA STRATEJILERI DEGISTIRILIP, TARIM DISI YATIRIMLAR ILE BASKA SEKTORLERE KAYDIRILARAK MARMARA BOLGESI`NE SIKISAN SANAYININ YUKU AZALTILMALIDIR.`
17.10.2017 18:11:06
Seçtiklerimiz
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63
Çerezler (cookie), web sitemizi ve hizmetlerimizi daha etkin bir şekilde sunmamızı sağlamaktadır. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikasını inceleyebilirsiniz.