Ons altın yılın ilk çeyreğinde önemli kazanımlar elde etti. Peki değerli metal Nisan ayında rekor zirveye temas edebilecek mi?

Piyasalar Fed’in mesajları ile ters hareket ederken ons altının hala yukarı yönlü hareket alanı olduğunu söyleyebiliriz. 

Ons altın yılın ilk çeyreğinde önemli kazanımlar elde etti. Peki değerli metal Nisan ayında rekor zirveye temas edebilecek mi?
 
Ons altın Mart ayında 150 $ üzerinde kazanım gösterirken Temmuz 2020’den bu yana en iyi aylık performansını ortaya koymuş oldu. Piyasalar Fed’in mesajları ile ters hareket ederken ons altının hala yukarı yönlü hareket alanı olduğunu söyleyebiliriz. Ons altının teknik analizi piyasalarda altının yeni bir zirve yaratacağına dair beklenti oluşturuyor.
 
Ons altın yılın ilk çeyreği sona ererken 2000 $ seviyesinin biraz altında konumlandı. Geçtiğimiz Cuma günü, yılın ilk çeyreğinin son işlem gününde ons altın ayı %7 ilk çeyrekte de%9 seviyesinde değer kazandı. Ons altının bu performansı Temmuz 2020’den bu yana en iyi aylık çıkışını gösterirken aynıı zamanda 2020 yılı ikinci çeyreğinden bu yana en başarılı çeyrek performansını da göstermiş oldu.
 
Yılın ilk çeyreğinin en çarpıcı ekonomik olayı ABD’de üç hafta önce yaşanan bankacılık krizi. ABD’de yaşanan banka batışları ardından kriz Avrupa’ya da sıçradıktan sonra Fed’in faiz artırım görünümünü faiz kesintisi yönünde revize etmek durumunda kalabileceği görüldü.
 
Yaşanan bankacılık krizi her ne kadar bastırılmış gibi görünse de piyasalar bu konuda endişeli. Yaşananların hala küresel ölçekte kapsamlı bir finansal krize dönüşebileceği değerlendiriliyor.
 
Yaşanan bankacılık krizinde piyasa varlıklarında düşüşler görülürken aynı zamanda daha az kurallara tabi olan bankalardan büyük miktarlarda paranın daha düzenli ve sıkı denetlenen bankalara yöneldiği görüldü.
 
Yaşanan finansal kriz Fed’in 2023 yılına girdiği zamanki şahin duruşunu aşındırmış durumda.
 
Yaşanan finansal çalkantılar her ne kadar bu aralıkta durulmuş gibi görünse de ons altın bir süreliğine yorulmaksızın yukarı yönlü koşusuna devam etti. Normal koşullarda konsolidasyon ile fiyat düzeltmeleri yapması beklenen ons altın güçlü koşusunu beklentilerin üzerinde sürdürerek altın boğalarını cesaretlendirmiş oldu.
 
Bununla birlikte her ne kadar Fed bunu dile getirmiş olmasa da piyasalar faiz kesintilerinin yakın bir zamanda gerçekleşeceğine dair fiyatlamalara başladı. Yaşanan bankacılık sektör türbülansı ve özellikle enflasyonun artık aşağı yönü göstermeye başlamış olması piyasalarda artık Fed’in politikasında bir dönüşüm gerçekleşebileceği inancını yaratıyor.
 
Yatırımcılar böylesi bir ortamda ekonomik verileri yakında çok dikkatle gözlemliyor. 
ABD ekonomisinde sert iniş riski hala olasıyken bu sert inişin enflasyonu daha da hızlı düşürülmesinde faydalı olabileceği değerlendirmeler arasında. Bu gerçekleşecek olursa Fed faiz kesintilerine beklenenden daha önce başvurabilir.
 
Bu hafta ABD’de Mart ayı istihdam raporu yayınlanacak. Piyasa beklentisi ABD ekonomisinin Mart ayında ek 240 bin iş pozisyonu yarattığı yönünde. Ve piyasalar işsizliğin yıllık %3,6 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor.
 
Bu makroekonomik veriler ışığında TD Securities ons altın fiyatını ikinci çeyrekte 1975 $, üçüncü çeyrekte 2050 $ ve yılın son çeyreğinde ise 2100 $ ortalama seviyelerinde öngörüyor.
 
Nisan ayının ilk haftasında ons altın
Altın kısa vadede bir miktar momentum kaybedebilir. Son haftalarda aralıksız bir koşu gerçekleştirdiği göz önüne alındığında ons altın fiyatının dinlenmesi ve düzeltme gerçekleştirmesi çok normal olacaktır. Hisse senetlerinde görülebilecek bir rahatlama rallisi de altın piyasasından bir miktar paranın çıkması durumunu getirebilir.
Bu aralıkta ons altın için beklenen kuvvetli destek sviyei 1900 $ ve 1850 $ aralığındaki bölge. Ons altının direnç seviyeleri ise 2000 $ ve ardından 2060 $ - 2070 $ arası bölge.
Altın vadeliler piyasasındaki uzun ve kısa pozisyonların nötr olduğu görülüyor. ABD ekonomisinde neler yaşanacağı ve bununla birlikte ABD dolar endeksine etkisinin yakından gözlemlenmesi önemli. Çünkü ABD dolar endeksi altın varlığıyla çok güçlü ters korelasyona sahip olduğundna endekste görülebilecek en ufak bir değişim ilk olaak altın varlığında bir hareketlenme yaratacaktır.
 
Yaşanan bankacılık krizi
Bankacılık sektöründe yaşanan dalgalanmanın sona erip ermediğini söyleyebilmek güç. Durumun hala belirsizliğini koruduğunu söyleyebiliriz. Fakat yıl başından bu yana şahin olduğunu iddia eden Fed bankacılık sektörüne büyük miktarlarda destek sunarak çok da kısıtlayıcı bir politika göstermedi. Bu aralıkta Fed’in kredi desteğini giderek azaltabileceği tahmin ediliyor. 
 
Bankacılık sektöründen kaynaklı piyasaların dalgalanması son günlerde duruldu ve piyasalar gevşedi. 
 
Geçtiğimiz günlerde Barclays kurumunun bankacılık krizine dair söyledikleri dikkat çekiciydi. Barclays krizin henüz sona ermediğini ve yaşanacak ikinci dalgada büyük miktarda paranın bankacılık sisteminden çıkacağını tahmin ediyor.
 
Barclays’a göre krizdeki ilk dalgadan kaynaklı para çıkışları neredeyse tamamlanmış durumda. Kuruma göre mevduat güvenliğiyle ilgili yaşanan son kargaşalar “uyuyan” mevduat sahiplerini uyandırmış olabilir ve ikinci bir mevduat çıkış dalgası tetiklenebilir. Muhtemelen mevduat sahipleri bankalardaki paralarını çekerek daha iyi ve daha güvenli gelir elde edebileceklerini düşündükleri para piyasa fonlarına aktarabilirler.
Bu haftanın önemli ekonomik etkinliklerine bakacak olursak bugün ABD’de ISM üretim PMI verisi, yarın ABD fabrika siparişleri verisi,Çarşamba günü ADP tarım dışı istihdam öncü verisi ve ISM hizmet PMI endeksi, Cuma günü ise tarım dışı istihdam verisi açıklanmış olacak. 
 
Tüm bu veriler Fed’in faiz politikasını şekillendireceğinden piyasalar tarafından dikkatle gözlemleniyor.  
 
Spot piyasalara bakılığında ons altın şu aralıkta 1955 $, ons gümüş ise 23,68 $ seviyesinde işlem görüyor. Altın/gümüş oranı 82,5 seviyesinde. İngiltere’de ons altın 1589 £ seviyesine gerilerken, Avrupa’da ise 1808 € seviyesinde fiyatlanıyor. Spot ons platin 989 $, ons paladyum ise 1463 $ seviyesinde alıcı buluyor.
 
ABD dolar endeksi 102,57 seviyesinde yatay seyrediyor. 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı %3,522, iki yıllıklar ise %4,096 seviyesinde gerçekleşiyor.
 
Brent ham petrol varil başına %6 civarında kazanın göstererek 84 $ civarında işlem görüyor. ABD’de doğal gaz birim fiyatı 2,07 $, Avrupa’da 48 €, İngitere’de doğal gaz birim fiyatı ise artış göstererek 120 pence seviyesinde alıcı buluyor.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-04-03 13:54:11
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63