BRICS`in bir sonraki hamlesi altın standardına dönmek mi olacak?
Enerji piyasasının büyük bir bölümünde artık ABD doları kullanılmıyor ve de kullanılmayacaktır.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu BRICS’in etkisi hafife alınmamalı. Özellikle birliğin ABD doları üzerinde oluşturduğu tehdit göz önüne alındığında.
BRICS oluşumu itibariyle yavaş bir gelişim içerisinde olmuştur. Ama artık ulaştıkları nokta itibariyle bir sonraki adımları atma durumunda gibiler. BRICS’in varlığı İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ABD dolarına karşı en büyük tehdit olarak görülüyor.
BRICS ülkelerinin bir sonraki hamlesi altına dayalı bir para birimini piyasaya çıkarmak olabilir.
BRICS bir sonraki zirve toplantısını Güney Afrika’da Ağustos ayında gerçekleştirecek. Bu zirve dünya tarafından yakından takip ediliyor. Çünkü piyasalar ve finansal kurumlar bu zirveyi yakından takip ederek çıkarılması düşünülen yeni paranın neye benzeyeceğini ve ne kadar sürede piyasaya çıkabileceğine dair ipuçları arıyorlar.
BRICS yeni para birimi duyurusunu her an yapabilir. Henüz bundan birkaç yıl öncesinde 2020 yılı ortalarında BRICS ülkeleri yaptıkları değerlendirmelerde çıkaracakları para biriminin altına da dönüştürülebileceğini belirtmişlerdi. Sanıyoruz ki bu yaklaşım kademeli olarak BRICS grubunun altına dayalı standardı piyasalara sürmesi sonucunu getirecektir. Bunun da 2030’dan önce gerçekleşeceği düşünülmektedir. Tabi o tarihte BRICS’e katılmış yeni üye ülkeler de olacaktır.
Birçokları BRICS grubunun varlığını ve iç yapısını henüz anlayamamış olduğundan etkisini göz ardı ediyor gibi.
BRICS grubu öncelikli olarak G7 ülkeleri karşısında bir mekanizma geliştiriyorlar. İnsanlar henüz BRICS’in yaratmış olduğu derinliği fark edememiş durumda. Grubunun dünyanın her bir bölgesi için jeopolitik, ticaret, finans eğitim ve hatta spor başlıklarında sekretaryalıkları var.
BRICS grubunun yakında genişleyeceği tahmin ediliyor. Katılacak ülkeler arasında Körfez ülkeleri var.
Geçtiğimiz yıl BRICS ülkelerinden Çin yeni katılımcıların birliğe katılması konusuna ilgi duyduklarını ilk kez açıklamıştı. İçlerinde Suudi Arabistan, Arjantin, Mısır, İran, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland ve Venezüela olmak üzere 20 üzerinde ülkenin BRICS birliğine katılmak istediğini biliyoruz.
Henüz geçtiğimiz ay sonunda, Haziran ayı sonunda, Afrika’nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden Etiyopya BRICS bloğuna katılmayı istedi.
Küresel ölçekte dolarsızlaşma eğilimi hız kazanıyor. Artık küresel çapta enerji ticareti ABD dolarından uzaklaşıyor. Bu durumun çok önemli jeopolitik etkileri olacaktır.
Enerji piyasasının büyük bir bölümünde artık ABD doları kullanılmıyor ve de kullanılmayacaktır. Merkez bankalarının giderek neden rezervlerinde daha fazla altın tutmaya başladığını daha iyi anlıyoruz.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-07-11 14:32:42
Seçtiklerimiz
