ABD borç krizi uzun vadeli altın rallisini tetikleyebilir
Eğer ABD hükümet borcu daha da artacak olursa, tahvil piyasalarının hükümete borç vermeye devam etme gibi bir riski oluşacak
Fed şahin para politikasını sürdürmeye devam ettiğinden altın piyasası zorluk yaşamaya devam ediyor. ABD’deki borç krizi sebebiyle eğer ABD Merkez Bankası Hazine tahvillerinin son çare alıcısı olursa, ki bu durum an meselesi olarak görülüyor, bu durum altın değerli metalinde uzun vadeli bir boğa koşusunu tetikleyebilir.
Ağustos ayı başında Fitch Kredi Derecelendirme Kurumu ABD’nin uzun vadeli borç kredi notunu düşürmüştü. Piyasalar her ne kadar not kırımını büyük ölçüde umursamasa da bu durum genel olarak ABD hükümetinin giderek artan bütçe açığına dikkat çekti.
ABD’nin borcunun gayri safi yurt içi hasılaya oranı artış gösterdikçe ABD dolarının devalüe olması kaçınılmaz olur. Böyle bir ortamda altın bu riske karşı önemli ve çekici bir hedge enstrümanı olur.
Fed’de mali hakimiyetin parasal hakimiyeti kontrol altına almaya başlaması sebebiyle altın varlığının güvenli liman ve değer saklama aracı olarak cazibesi giderek ortaya çıkacaktır. Mali hakimiyetin ortaya çıkmasıyla hükümetlerin ve genel olarak yatırımcıların ABD dolarını elde tutma isteği azalış gösterecektir. ABD dolarının taban değerini yitirme riski altına varlığına olan talebi destekleyecektir.
ABD’de yatırımcıların giderek uzun vadeli ABD borç kağıtlarını yatırım aracı olarak görmemeye başladığı ve bu araçları satın almadıkları görülüyor. Bu durum son olarak hayal kırıklığı yaratan 30 yıllıklar tahvil ihalesinde görüldü. Bu arada ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirilerinin son 15 yılın en yüksek seviyesine yükseldiğini biliyoruz.
ABD’de yatırımcılar tahvil satın alımlarıyla ilgilenmiyor. ABD ekonomisi direncini güçlü işgücü piyasasına borçlu. Son ay içerisinde ABD Hazine tahvil getiri oranlarının oldukça güçlenmesi ons altın fiyatını kritik 1950 $ destek seviyesi altına geriletti. Böylece ons altın son iki ayın en düşük seviyelerini görmüş oldu. Ardından ons altının bu kayıplarının bir kısmını geri aldığını gördük. Son olarak Aralık ayı vadeli altın ons başına 1944 $ seviyesinde işlem görürken spot piyasalarda ons altın şu aralıkta 1917 $ seviyesinde alıcı buluyor.
Eğer ABD hükümet borcu daha da artacak olursa, tahvil piyasalarının hükümete borç vermeye devam etme gibi bir riski oluşacak. Ve böylece tahvil piyasası giderek daha fazla getiri talebinde bulunmak isteyecek. Böyle bir noktada getiriler hükümet için çok pahalı hale geldiğinde hükümet ekonomik yansımalara bakılmaksızın giderek Fed’in daha çok ılımlı para politikasına yaslanmak isteyecek. Mali hakimiyetin ele geçirilmesiyle bu noktada enflasyon yeniden yükselmeye başlayarak kontrolden çıkar.
Tabi şu an için ABD hükümetinin bu borç krizi noktasında olduğunu söylemiyoruz. Ama hükümetin yeşil enerji dönüşümü, askeri harcamalar ve sosyal haklar başlıklarında vermis olduğu harcama sözleri önünde sonunda ekonomiye bir kırılma noktasına getirecektir.
Önümüzdeki yıllarda ABD’nin ulusal borcunun gayri safi yurt için hasılasına oranı 1946 yılında görülen tüm zamanların rekor seviyesini yeniden görebilir. Eğer ABD hükümeti harcama hızını aynen korursa 2030 yılı gibi ulusal borç / GDP oranı %110 seviyesine kadar çıkabilir.
Bu ortamda bu yılın sonlarına doğru ons altının 2000 $ seviyesinin üzerine çıkması çok da şaşırtıcı olmayacaktır.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-08-25 16:31:13
Seçtiklerimiz