Jeopolitik Krizlerde Gümüş Fiyatları
Yaşanan çatışmaların petrol fiyatlarını yukarı yönde hareketlendirmesi enflasyon korkularını artırıyor.
Yükselen jeopolitik anlaşmazlık ve çatışmalar kıymetli metallerde güvenli liman talebi yaratırken aynı zamanda ortaya çıkan ekonomik ortamın zarar görme durumu gümüş varlığı için karışık bir durum ortaya koyuyor.
* Filistin – İsrail arasında yaşanan gerilimler küresel piyasaları olumsuz etkileyebilir, gümüş fiyatları bu durumda etkilenebilir.
* Jeopolitik gerilim ortamında gümüşün güvenli liman talebi artabilir ve fiyat düşüşü engellenebilir.
* Aynı zamanda jeopolitik olaylar gümüş piyasasını altına kıyasla daha fazla belirsizlik altında tutabilir.
* Jeopolitik huzursuzluk ve bugünün piyasa dinamikleri karmaşık gümüş fiyatı tahminler ortaya çıkarabilir ve yatırımcılar bu ortamda belirsizlik karşısında kalabilir.
Jeopolitik kargaşanın gümüş varlığına etkisi
Hafta sonu yaşanan Filistin – İsrail arasındaki çatışmalar küresel finans piyasalarını olumsuz etkileyebileceği gibi gümüş varlığına da etkide bulunacaktır. Geleneksel olarak gümüş varlığı jeopolitik karışıklık zamanlarında güvenli liman talebi görür. Gerilimlerin daha da artması durumunda sermaye koruma varlığı olarak gümüş talebinde artış görülebilir. Her ne kadar gümüş varlığını aşağı yönde çekmek isteyen vektörel güçler bulunsa da yaşanan jeopolitik gelişmeler en azından gümüş fiyatının daha da düşmesi önünde bir tampon görevi yapacaktır.
Jeopolitik gelişmeler genellikle para birimleri üzerinde dalgalanma yaratır. Yaşanan son jeopolitik çatışmalar eğer ABD dolar endeksini aşağı yönde baskılayacak olursa bu diğer para birimlerinin gümüş varlığını daha uygun bir seviyeden almaların sağlayabilir. Bunun muhtemel sonucu da gümüş fiyatının yukarı yönde hareketlenmesi olabilir.
Endüstriyel açıdan bakıldığında yaşanan jeopolitik çatışmaların küresel endüstriyel faaliyetlerini belirgin bir şekilde bozma riski olduğundan bu durum gümüş varlığına olan talebi aşağı yönde baskılayan bir faktör olacaktır. Fakat genel olarak jeopolitik gerilimler yaşandığı dönemlerde kıymetli metal performanslarının hem volatil hem de ağırlıklı olarak yukarı yönde şekillendiğini aktaralım.
Enflasyon endişeleri
Yaşanan çatışmaların petrol fiyatlarını yukarı yönde hareketlendirmesi enflasyon korkularını artırıyor.
Olası daha geniş çapta görülebilecek ekonomik yansımalar merkez bankalarının para politikalarını yeniden gözden geçirmeye ve ayarlamaya itebilir. Merkez bankalarının para politika adımları altın ve gümüş varlıklarının dinamiklerini doğrudan etkiler.
Yaşanan jeopolitik çatışmalar ışığında gümüş fiyatları için karmaşık tahminler ortaya çıkıyor. Her ne kadar ABD’de Cuma günü gerçekleşen çok güçlü istihdam verileri ek bir faiz artırımı yapılmasını desteklese de hafta sonu yaşanan jeopolitik çatışmalar gümüş varlığı için temkinli bir yükseliş sağlayabilir.
Bu hafta FOMC toplantı tutanakları açıklanacak. Piyasalar bu veriyi merakla bekliyor. Ayrıca bu hafta ABD’de hem üretici hem de tüketici fiyat endeksleri açıklanacak.
Jeopolitik gerilimler ve piyasa gerçekliği arasında yatırımcıların büyük bir belirsizlik içerisinde kalmaları gümüş piyasasında da belirsizliğe yol açmaktadır.
Piyasalar
Yaşanan son jeopolitik gerilimler sonrasında spot piyasalarda ons altın bu sabah 1849 $, ons gümüş ise 21,73 $ seviyelerinde işlem görüyor. Altın/gümüş oranı 85,08 seviyesine yükseldi. İngiltere'de ons altın bu sabah 1517 £ seviyesinde fiyatlanırken, Avrupa'da 1755 € seviyesinde işlem görüyor. Spot platin ons başına 888 $ seviyesinde, ons paladyum ise 1163 $ seviyelerinde konumlanıyor.
ABD dolar endeksi şu aralıkta 106,48 seviyesinde güçlü işlem görmeye devam ederken 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı %4,79, 2 yıllıklar ise % 5,08 yüksek seviyelerinde gerçekleşiyor.
Brent ham petrol varil fiyatı 97,4 $ seviyesine toparlarken, ABD'de doğal gaz birim fiyatı 3,43 $ yüksek seviyesinde işlem görüyor , Avrupa'da doğal gaz birim fiyatı 39 €, İngiltere'de ise birim fiyat 98 pence seviyelerinde alıcı buluyor.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-10-09 13:15:18
Seçtiklerimiz