Merkez bankalarının altın talebi bu yıl rekor seviyeleri görebilir

Merkez bankalarının fiziki altına olan güçlü talep seviyesi altın piyasasına yön vermeye devam edecektir.

Merkez bankalarının altın talebi bu yıl rekor seviyeleri görebilir
 
Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre özellikle yılın üçüncü çeyreğinde çok güçlü merkez bankası satın alımları göz önünde bulundurulduğunda bu yıl merkez bankalarının altın satın alımları rekor seviyelerde gerçekleşebilir.
 
Merkez bankalarının güçlü talep seviyeleri altın piyasasına yön vermeye devam ediyor. Dünya Altın Konseyi’nin güncel raporuna göre merkez bankalarının bu yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleştirdikleri altın satın alımları geçtiğimiz yıldan bu yana en yüksek seviyesine erişmiş durumda.
 
Her ne kadar bu yılın üçüncü çeyrek altın satın alımları geçtiğimiz yılın aynı dönem rekor seviyesini geçememiş olsa da merkez bankaları bu yılın başından itibaren 800 ton civarında altın satın alımı gerçekleştirdi. Yılın geri kalan döneminde de merkez bankalarının altın satın eğilim ve hızını korumaları bekleniyor. Bu yıl sonunda da toplam altın satın alımı tıpkı geçtiğimiz yıl gerçekleştiği gibi yüksek seviyelerde gerçekleşmiş olacak. Altın piyasasında düzenli alıcılardan oluşan bir çekirdek olmakla birlikte merkez bankalarının son dönemde altın rezerv satın alımlarında alım miktarlarını artırdıkları görülüyor.
 
Geçtiğimiz çeyrekte görülen merkez bankası fiziki altın talebi altın piyasasının en büyük itici gücünün başında geliyor. Her ne kadar merkez bankalarının bu yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleştirdikleri altın satın alımı geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla %6 daha az miktarda olsa da uzun vadeli eğilimi bakıldığında bu yılki alımlar beş yıllık talep ortalamasının %8 üzerinde.
 
Aynı zamanda altın piyasası tezgah üstü diye tanımlanan piyasalardaki güçlü talep tarafından da önemli seviyelerde destek görüyor. Ama bu piyasalardaki talep seviyesini ölçmek oldukça zor. Dünya Altın Konseyi’nin tahminlerine göre tezgah üstü piyasaların talebi de hesaplara dahil edildiğinde fiziki altın talebi yıldan yıla %6 oranında artış göstererek 1267 ton seviyesine ulaşmış durumda.
 
Merkez bankalarının fiziki altına olan güçlü talep seviyesi altın piyasasına yön vermeye devam edecektir.
 
Dünya Altın Konseyi neredeyse tüm yıl boyunca temkinli beklentilerini dile getirirken yılın sonuna yaklaştığımız bu dönemde merkez bankalarının altın satın alımlarına dair beklentilerini yukarı yönde revize ediyor.
2022 yılı merkez bankalarının altın satın alımlarında rekor bir yıl oldu. Bu yılın dördüncü çeyreğinde de altın satın alımları güçlü devam ederse yıl toplamı beklentilerimizin ötesinde geçtiğimiz yılın rakamlarına yakın seyredebilir. Neredeyse her alanda altın satın alımları ihtiyatlı bir strateji haline geliyor.
Merkez bankalarının güçlü altın talebi altın varlığının portföylerdeki çeşitlendirme gücüne dikkat çekiyor.
Altın varlığı portföylerde uzun dönemlerde önemli getiriler sağlarken risklere karşı önemli seviyede koruma ve çeşitlendirme sunmaktadır.
Altın fiyatı geçtiğimiz aylara kıyasla yükseliş gösterse de merkez bankalarının altın talebi dengeli bir şekilde devamlılık gösteriyor. Bu yılın bu eğilimde tamamlanacağı öngörülüyor.
Merkez bankaları sadece taktiksel olarak değil ama ağırlıklı fiyattan bağımsız bir şekilde stratejik olarak altın satın alımlarına devam ediyor.
Merkez bankalarının yoğun altın alımlarına rağmen altın yatırım talebi henüz toparlanabilmiş değil. Kurumsal yatırımcıların altın destekli borsa yatırım fonlarındaki varlıklarını kaybetmeleri nedeniyle fiziksel külçe ve madeni para talebinin güçlü seyrettiği görülüyor.
 
Altın piyasasında tezgah üstü piyasası yatırımlarının bu yılın üçüncü çeyreğinde 120 ton altın civarında gerçekleştiği tahmin ediliyor. Talebin bu seviyede güçlü gerçekleşmesi altın fiyatının güçlü destek bulduğu şeklinde yorumlanıyor. Tabi bununla birlikte altına dayalı yatırım fonları hala toparlanma gösterebilmiş değil.
Dünya Altın Konseyi’nin güncel verilerine göre yılın üçüncü çeyreğinde altın yatırım talebi 157 ton seviyelerinde gerçekleşti. Bu miktar bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %56 daha yüksek bir seviyede. Ama yatırım talebinin son beş yıldaki uzun dönemli ortalaması olan 315 ton seviyesine kıyasla bu yılki yatırım talebi miktarı hala düşük seviyelerde.
 
Dünya Altın Konseyi’ne göre yatırım talebi alanında altın varlığında satış momentum gevşeme göstermeye başlıyor. Yılın ikinci çeyreğinde altına dayalı yatırım fonlarından çıkışlar 244 ton seviyesinde altın eşdeğerinde iken yılın üçüncü çeyreğinde bu çıkışlar 139 ton altın eşdeğerinde oldu.
 
Son olarak altın külçe bar ve altın para talebi bu yıl 296 ton seviyesine geriledi. Bu geçtiğimiz yılki bu alandaki talebin %14 daha altında. Yine de bu talep son beş yılın uzun vadeli ortalaması olan 267 tonun biraz üzerinde gerçekleşiyor.
Altın fiyatları 2000 $ seviyesine yaklaştıkça ve bu seviyelerde destek alanları kuruldukça altına dayalı yatırım fon hacimlerinde artış görülecektir. Fiyat artışı yeni yatırımcı ilgisi çekecektir.
 
Artan jeopolitik gerilimler altın fiyatını desteklemeye devam ediyor. Bu risk Comex vadelilerindeki işlemlerde de kendini gösteriyor. Yılın son çeyreğinde net girişlerin görülmeye devam edeceği tahmin ediliyor.
 
Yine de 2023 yılı boyunca altın varlığında yatırım talebi hayal kırıklığı yarattı.
Ekonomik belirsizliklerle beraber yükselen jeopolitik dengesizlikler ve volatile finansal piyasa koşulları altının işini iyi yapmasını kolaylaştıran faktörler oldu.
Ons altın fiyatı 2000 $ seviyelerini korudukça altında yatırım talebinin daha da güçleneceği beklenirken Dünya Altın Konseyi’ne göre yılın geri kalanında kuyumculuk talebi zayıf seyretmeye devam edecek gibi.
 
Kuyumculuk sektöründe yılın üçüncü çeyreğinde satın alımlar 516.2 ton seviyesine gerilemiş durumda. Bu miktar geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %2 daha düşük bir seviyede. Ama bununla birlikte gerçekleşen kuyumculuk talebi son beş yılın ortalama talebinin %4 üzerinde konumlanıyor.
 
Yüksek fiyatlara rağmen kuyumculuk talebi yine de göreli olarak iyi bir konumda seyretti diyebiliriz. Ekonomik belirsizlik ortamında yaşam maliyetleri tüketiciler üzerinde baskı yarattığından kuyumculuk sektöründe riskler hala var olmaya devam ediyor.
Dünya Altın Konseyi raporu son olarak arz ve talep arasındaki hafif dengesizliğe dikkat çekiyor. Rapora göre altın arzı 1267 ton seviyesiyle geçtiğimiz yıla kıyasla %6 artmış durumda.
 
Altın madencilik üretimi 2000 yılında bu yana en yüksek üretim seviyesiyle 971 ton civarında üretim gerçekleştirirken dönüşüm alanında yıldan yıla kıyasla %8’lik bir artışla 289 ton seviyesinde altın sağlanabildi.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-11-01 14:47:17
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63