Ons altın için Ocak ayı etkisi diye bir şey var mıdır?

Hisse senedi endeksinin destek gördüğü Ocak ayı etkisi peki altın varlıklarına etkide bulunur mu? 1971 yılından bu yana altının aylık ortalama getiri oranları...

Ons altın için Ocak ayı etkisi diye bir şey var mıdır?
Tarihsel veriler bize genellikle hisse senedi endekslerinin yılın başında artış gösterdiğini ortaya koyar. Bu olgu “Ocak ayı etkisi” olarak tanımlanır. Bu olgu yıllardır incelenmekte ve tartışılmaktadır. Ocak ayı etkisi finans dünyasında popülerliğini sürdürmeye devam eder.
 
Hisse senedi endeksinin destek gördüğü Ocak ayı etkisi peki altın varlıklarına etkide bulunur mu? Altın varlığı için burada bir mevsimsel etki söz konusu mudur?
Tarihsel veriler bize altın varlığının ortalamada hem Ocak ayı hem de yaz sonu döneminde iyi performans ortaya koyduğunu gösterir.
 
İstatistiksel olarak, aşağıdaki tablodaki verilerde de görüldüğü üzere 1971 yılından bugüne değin altın varlığında en güçlü ortalama getiri oranı Ocak ayında %1,79 seviyesinde olmuştur. Bu oran altının uzun vadeli aylık ortalamasının neredeyse üç katı kadardır. Aynı dönemler göz önüne alındığında altın varlığı Ocak ayında %60 oranında pozitif getiriler elde ederken 2000  yılından bu yana bu oran %70 seviyesinde.
 
Tablodaki veriler Ocak 1971 – Kasım 2023 aralığındaki verileri içerir. İstatiksel hesaplamalar %90 güven aralığında yapılmıştır. Altın kıymetli metalinde yaz etkisi geleneksel olarak Eylül ayında görülmekteyken özellikle son yirmi yıllık zaman diliminde bu kazanımın Ağustos ayına kaymaya başladığı görülüyor.
 
Peki altın varlığı bu dönemlerde ve özellikle Ocak aylarında neden kazanımlar görür? Bu performans ağırlıklı olarak yatırımcıların portföylerini yeniden dengelemeye başladığı bir aralıktan kaynaklanmakla birlikte aynı zamanda bu dönemlerde reel getirilerdeki göreli zayıflığın yatırımcıları altın varlığına yöneltmesinden tetiklenir.
Bu durum tabi ki yılın her Ocak ayında altın fiyatının arttığını göstermemektedir. Örneğin 2021 ve 2022 yıllarında özellikle ABD dolar endeksinin güçlendiği aralıklarda altının kazanımları bir sapma göstererek negatif alanda kalmıştır.
 
Özellikle Fed’in güvercin eğilimli para politikası göz önüne alındığında ve ABD dolar endeksinin göreli olarak zayıf bir döneme girdiği değerlendirilecek olursa altın fiyatlarında Ocak ayı etkisinin önemli kazanımlar getireceğini tahmin ediyoruz. 
 
ABD dolar endeksinin zayıflamaya başlamasıyla ons altın kuvvetli bir zemine tutundu ama henüz 2050 $ direnç bölgesini kalıcı olarak kıramadı. Ons altın bu aralıkta 2053 $ seviyesinde bu direnç bölgesini test ediyor. 
 
Ons gümüş 24,50 $ seviyesini test ettikten sonra hafif baskılanarak 24,2 $ bölgesine geriledi.
Bu aralıkta kıymekti metal talebi güçlenirken özellikle paladyum ve platin kıymetli metalleri önemli kazanımlar elde etti. 
Hayal kırıklığı yaratan ABD ekonomik büyüme verisi sonrası ABD dolar endeksi baskılanmaya devam ederken altın kazanımlarını güçlü bir şekilde koruyor. Ons altının bir sonraki direnç bölgeleri 2065 $ ve 2075 $ seviyeleri. Eğer ons gümüş 24,5 $ seviyesini kararlı bir şekilde kırabilecek olursa bir sonraki test direnç bölgesi 25,3 $ olacak.
 
Ons gümüş bir türlü 25 $ direnç bölgesini son denemelerinde aşamazken altın/gümüş oranı 84-85 aralığında takılı kalmış durumda.
 
Hem platin hem de paladyum kıymetli metal fiyatları destek görmeye devam ediyor. Platin 990 $ - 1000 $ aralığındaki direnç bölgesini aşmayı hedeflerken ons paladyum 1215 $ seviyesinde güçlü destek görmeye devam ediyor.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-12-24 21:22:45
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63