Son dönemde fonlarda görülen net girişler piyasalarda iyimser bir hava yaratıyor.
Dünya Altın Konseyi’nin güncel verilerine göre Kuzey Amerika fonlarının da yatırımlara dahil olmasıyla birlikte küresel altına dayalı yatırım fonları Nisan 2022 tarihinden bu yana en güçlü girişlerini görüyor.
Küresel altına dayalı yatırım fonları bu ay içerisinde 3,7 $ milyar seviyesinde giriş kaydederken küresel fonlar son üç aydır net girişler görüyor. Net girişlerin güçlü olması bir yana özellikle altına dayalı yatırım fonlarının giriş kaydettiği bölgeler sürpriz yarattı. Batı ve Kuzey dünyası bu fonlara girmeye başlıyor.
Küresel ölçekte tüm bölgeler net pozitif girişlere katkı sunarken batı dünyası en çok katkıyı sağlayan bölge oldu. Bu fonlara girişlerle birlikte altın fiyatında son dönemde görülen %4’lük artış küresel yönetimler altındaki varlıkları (Assets Under Management – AUM) %6 artışla 246 milyar $ seviyesine sıçrattı. Bu seviye bir rekor seviyesi.
2024 yılı içerisinde bugüne değin altın fiyatı %17 değer kazanırken AUM varlıkları bu süre zarfında %15 artış gösterdi.
Batı dünyasında altına dayalı yatırım fonlarının seyri Temmuz ayında köklü değişime giriyormuş gibi görünse de Avrupa ve Kuzey Amerikan fonları toplamda hala negatif alandalar. Asya fonlarının küresel ölçekteki ağırlıkları düşük olmakla birlikte bu yıl boyunca bu fonlar yoğun girişler kaydetmeye devam etti.
Temmuz ayında Kuzey Amerikan altına dayalı yatırım fonları 2 milyar $ seviyesinde giriş kaydetti.
Temmuz ayında ABD başkanlık adayı Trump’ın saldırıya uğraması ve ayrıca Biden’ın başkanlık yarışından çekilmesi politik riskleri fazlasıyla yükseltti. Bu olaylar beklenmedik olaylardı. Bu dönem içerisinde Amerikalı yatırımcıların güvenli liman arayışında altına dayalı yatırım fonlarına da yönlendiği görülüyor. Özellikle ABD’de enflasyonun düşüş göstermesi, işgücü piyasasının göreli soğuması ve Fed’in yakın bir dönemde faiz kesintilerine hazırlanıyor olması yatırımcıları yakın bir dönemde parasal gevşeme adımlarının atılacağı konusunda ikna etti. Buna ek olarak bu aralıkta hem ABD dolar endeksi zayıflarken hem de ABD Hazine tahvil getiri oranlarında düşüşler görüldü. Bu durum altın varlığında tarihi zirveleri getirdi. Ek olarak yazın orta döneminde emtia piyasalarında yaşanan çalkantılar da bir bakıma yatırımcıları altın varlığına çekerken yatırım fonlarının talep görmesi sonucunu getirdi.
Bu yıl içerisinde Kuzey Amerika’daki toplam altına dayalı yatırım fonları bugüne değin 2,9 $ milyar seviyesinde çıkış gördü. Bu 52 tona eşdeğer altın varlığı anlamına geliyor. Son dönemde fonlarda görülen net girişler piyasalarda iyimser bir hava yaratıyor.
Avrupa bölgesinde son üç aydır altına dayalı yatırım fonlarına net girişler görülüyor. Dünya Altın Konseyi verilerine göre Temmuz ayında Avrupa’daki fonlara 1,2 milyar $ seviyesinde net giriş kaydedildi. Bu Mart 2022 tarihinden bu yana görülen en güçlü net giriş. Bu girişlerde başı çeken ülkeler İngiltere ve İsviçre.
Avrupa Merkez Bankası’nın Temmuz ayında yaptığı açıklamalara göre yatırımcılar Eylül ayında bir faiz kesintisi daha bekliyor. İngiltere’de ise yatırımcılar Ağustos ayında parasal gevşeme adımlarının atılmaya başlanacağını bekliyordu. Birleşik Krallık’ın yeni Maliye Bakanı Rachel Reeves kamu finansmanında yeniden güven oluşturmaya başlarken UK Gilt getirilerini de kısmi olarak düşürmeye katkıda bulundu.
Avrupa’da altına dayalı yatırım fonlarının son üç ayda görmüş olduğu net girişler bu fonların bu yıl bugüne değin gördüğü kayıpları 3,7 milyar $ seviyesine geriletti.
Asya’da altına dayalı yatırım fonlarının durumu uzun bir süredir iyi konumda. Bu geniş bölgede bu fonlar son 17 aydır 438 milyon $ değerinde net girişler kaydediyor. Bu fon girişlerinde Hindistan başı çeken ülke.
Hindistan’da son dönemde altına yönelik uygulanan vergiler düşürüldüğünden bu tip yatırımlar daha cazip hale gelmeye başladı. Bölgede Hindistan önemli bir seviyeyi korumakla birlikte bölgede altına dayalı yatırım talebi güçlü seyrediyor. Bölgede yerel para birimlerince altın fiyatının sürekli artış göstermesi de bu tip yatırımların artmasına destek sundu. Hindistan’ın yanı sıra Çin ve Japonya’da da bu fonlara net girişler gözlemleniyor. Bu ülkelerde de emtia piyasalarında zayıflık görüldüğünden yatırımcılar güçlü altın performansını cazip bularak fonlara giriş yaptılar.
Asya’da toplam altına dayalı yatırım fonları bu yıl içerisinde bugüne değin 3,6 $ milyar seviyesinde toplam giriş gördü. Bu net girişlerde başı Çin ve Japonya çekti. Böylece Asya AUM fonlarının toplam değeri 15 milyar $ seviyesine erişti.
Diğer bölgeler bakıldığında Güney Afrika’da son iki aydır ılımlı fon girişleri görülüyor. Ülkede seçimler sonrası belirsizlikler yaşandığından fon girişleri destek görüyor. Avustralya da net giriş gören ülkeler arasında. Ülkede değer yitiren para birimi karşısında altının güçlü performans göstermiş olması bu fonlara girişleri desteklemiş oldu.
Altına dayalı yatırım fonlarında küresel ölçekte ticaret hacimleri önemli bir artış gösteriyor. Temmuz ayında küresel ölçekte bu piyasalarda gerçekleşen günlük ticaret hacmi 250 milyar $ seviyesinde. Bu miktar Haziran ayındaki ortalama günlük değerin %27 üzerinde. 2023 yılında gerçekleşen ortalama günlük ticaret hacmi 163 milyar $ seviyesindeydi.
Haziran ayında olduğu gibi Temmuz ayında da LBMA hacimlerinin güçlü olması sebebiyle tezgah üstü (OTC) ticaret faaliyetleri günlük 150 milyar $ seviyesiyle %16 oranında artış gösterdi. Bu tonaj olarak aydan aya %13 seviyesinde bir artış anlamına geliyor.
Küresel ölçekte tüm belli başlı borsalarda Temmuz ayında gerçekleşen işlem hacmi bir önceki aya kıyasla %51 artış gösterirken bu işlemlerde büyük pay COMEX piyasasının oldu.
Özellikle son aylarda Kuzey Amerika altına dayalı yatırım fonlarına görülen net girişler sebebiyle aylık bazda altına dayalı yatırım fonları işlem faaliyetlerinde %9,3 oranında bir artış kaydedildi.
Comex piyasasında bu ay içerisinde net uzun pozisyonlar toplamı %2 artış göstererek toplamda 783 ton seviyesinde oluştu. Altın varlığının güçlü performans göstermesi sonucunda, özellikle düşen getiri oranları da göz önüne alındığında ve faizlerinde düşürüleceğinin beklendiği bir ortamda net pozisyonlar artış gösteriyor. Sadece Comex altın net uzun pozisyonları Temmuz sonunda 588 ton değerindeydi. Bu miktardaki artış Şubat 2020 tarihinden bu yana görülmedi.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.