Gümüşte süper döngü mü yaklaşıyor?

Gümüş piyasasında her geçen gün fiyat çalkantısı bekleyebiliriz. Çünkü bir kez gümüş piyasası arz ile talep arasındaki boşluğu dolduramıyor. 

Gümüşte süper döngü mü yaklaşıyor?

Gümüşte süper döngü mü yaklaşıyor?

 

Gümüş Enstitüsü’nün son yaptığı açıklamalar göre birçok faktör bir araya gelerek gümüş piyasasında süper döngüyü yaratma aşamasında.

 

Küresel ölçekte jeopolitik riskler artıyor.

 

Özellikle Rusya ve Ukrayna arasında gerilen jeopolitik çatışmalar nükleer savaş riskini açığa çıkarıyor. Yatırımcılar bu ortamda varlıklarını en doğru bir şekilde koruyabilmenin yolunu öğrenmek istiyor.

 

Gümüş Enstitüsü’nün güncel raporuna göre en ideal yatırım araçlarından biri gümüş varlığı. Gümüş varlığı tıpkı altında olduğu gibi enflasyon karşısında koruma sağlarken aynı zamanda para devalüasyonlarına ve istikrarsız finansal sistem karşısında savunma aracı olarak kullanılabiliyor.

 

Gümüş Enstitüsü’nün güncel raporuna göre küresel piyasalarda gümüş için tektonik çapta bir dönüşüm yaşanıyor. Gümüş varlığının piyasalara önermiş olduğu dengelilik durumu ve büyüme potansiyeli özellikle endüstriyel alanlarda kullanım alanlarının çeşitliliği göz önüne alındığında büyük önem kazanıyor.

 

Gümüş varlığının hisse senedi piyasaları ve tahvillerle düşük seviyede bir korelasyonu olması avantajı bir durum yaratıyor. Bu aynı zamanda gümüş varlığını mükemmel bir portföy çeşitlendiricisi olarak ortaya çıkarıyor.

 

Yatırımcılar her geçen gün gümüş varlığına yatırım yapmanın cazip avantajlarının farkına varıyor. Her geçen gün jeopolitik ortamın kırılganlığı ve bozulmaya yüz tutmuş hükümet para politikaları ve hükümet borç yükleri gümüşün enflasyon ve değerini yitiren kağıt para karşısında kıymetini kademeli bir şekilde artırıyor.

 

Gümüş için bu temel faktörler onlarca yıldır buzulun altında gelişmeye devam etti.

 

Gümüş piyasasında altta yatan basınç değişmeye başlıyor ve yaşanabilecek tektonik dönüşüm gümüş piyasasında yükselişe işaret ediyor. Uzun vadede gümüş piyasası güçlü boğa görünümünü koruyor. Elektronik sektöründeki talepten, yenilenebilir enerji, otomotiv sektörü, güneş enerji, medikal gibi alanlara kadar var olan geniş kullanım senaryoları uzun vadede gümüş varlığını bugünle kıyaslanamayacak derecede güçlendirecek.

 

2024 yılı sonu itibariyle toplam gümüş talebinin 1,2 milyar ons seviyesinde olacağı öngörülüyor. Beyaz kıymetli metalin kurumsal portföyler için kalıcı çekiciliği ve stratejik önemi var.

 

Gümüş piyasası henüz güçlü endüstriyel talebine erişemedi. Ama bu ortamda dahi gümüş varlığının kısa vadede çekiciliği göz alıyor. Çin ekonomisinin henüz toparlama belirtisi göstermediği ortamda dahi 2024 yılı sonu itibariyle gümüş varlığında endüstriyel satın alımların rekor seviyeye erişmesi bekleniyor.

 

Gümüşün değerini artıracak bir diğer faktör de kıymetli metalin arzının daralma gösterecek olması. Arz kısıtlarının gümüş toplam arzının %1 oranında azaltacağı ve bu miktarının önümüzdeki yıl 1 milyar ons civarında bir açık yaratabileceği belirtiliyor. 2024 yılının geri kalanında arz daralmalarının 265 milyon ons civarında bir açık yaratması bekleniyor.

 

Yatırımcıların gümüşü endüstriyel kullanım alanı yanı sıra bir yatırımım stratejisi parçası yapmaları gümüş varlığını daha da güçlendirecektir. Böylece gümüşün tarihsel önemi bir kez daha hatırlanacak ve piyasalar bir kez daha güvenli liman varlığı olan gümüş varlığının dengeli ve güçlü bir portföy yatırım aracı olduğunu hatırlayacaktır.

 

2020 Mart tarihinden bu yana gümüş varlığı birçok emtia fiyatını geride bıraktı. Özellikle Covid sonrası dönemde gümüş varlığının enflasyon ve ekonomik belirsizlik karşısında önemi artış gösterdi. Gümüşün yenilenebilir enerjide ve özellikle güneş panel üretiminde kullanım önemi her geçen gün artış göstermektedir.

 

Gümüşün iki yönlü rolü mevcut. Endüstriyel talebinin yanı sıra giderek önemi anlaşılan bir yatırım aracı olan gümüş her iki rolünden de fayda sağlamaya başlayacaktır. Özellikle endüstriyel alanda ekonomik toparlanmanın gereksinim duyulması bir zorluk olarak öne çıkmaktadır. Ama bunun ötesinde finansal piyasaların belirsizliği endüstriyel kullanım alanlarının zayıf olduğu dönemlerde dahi gümüşün değer kazanması sonucunu getirmektedir.

 

Gümüşün bu ikili rolü onu benzersiz bir yatırım aracına dönüştürmektedir. Özellikle endüstriyel kullanım alanı bir kez Çin ekonomisi toparlama göstermeye başladığında gümüş piyasasında olumlu sonucunu gösterecektir. Bazı emtiaların bu ikili rolünün olmaması onların nispeten zayıf kılabilmektedir.

 

Son dönemde küresel ölçekte dolar kullanım eğiliminden uzaklaşılmasına dair vurguların dile getirilmesi, son olarak bu vurgunun Kazan’daki BRICS yıllık konferansında belirtilmiş olması gümüş fiyatlarının önemli kazanımlar elde etmesini sağladı. Ama küresel endüstrinin henüz rayına girmemiş olması bu kazanımların bir kısmının geri verilmesini durumunu yarattı.

 

Rusya’nın Ukrayna işgali ile başlayan Batı’nın Rusya yaptırımları gelişmekte olan ülkelere doların bir silah olarak da kullanılabileceğini hatırlatırken aynı zamanda birçok ülkenin dolardan nasıl uzaklaşabileceklerini değerlendirmelerini tetikledi. Bu sebeple birçok gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının altın satın alımlarının rekor seviyelere yükseldiğini görüyoruz. Bu tektonik dönüşümde artık devasa tabakaları yerinden oynamaya başladı.

 

Tarihsel olarak bakıldığında gümüş ve altın temel parasal rezerv varlıklarıydı. Gümüş iki bin yılı aşkın bir süredir ödeme aracı olarak kullanıldı. Gümüş güvenli liman olma özelliğini hala korumakta.

 

2008 yılında yaşanan küresel finans krizi veya Covid salgını sonrası küresel piyasalara büyük miktarda enjekte edilen mali destekler gümüş fiyatında kazanım görülmesini sağladı.

Fed’in faiz kesintileri de her zaman için gümüş fiyatının yükselmesi sonucunu getirdi.

 

ABD Merkez Bankası ve diğer temel merkez bankalarının her parasal gevşeme dönemi tarihsel olarak ve genellikle gümüş fiyatına olumlu yansımıştır. ABD Merkez Bankası’nın 1981 yılından bu yana gerçekleştirmiş olduğu yedi parasal gevşeme döngüsünün altısında gümüş fiyatları ortalamada %16,8 seviyesinde artış kaydetti. Son yedi sıkılaştırma döngüsünün üçünde ise gümüş varlığı ortalamada %10,9 seviyesinde değer kaybetmiş durumda.

 

2004 ve 2007 yıllarında gümüş için ilginç bir dönem yaşanıyor. Haziran 2004 ve Eylül 2007 yılları arasında sıkı para politikaları uygulanıyor olmasına karşın özellikle Asya’dan – özellikle Çin – kaynaklı güçlü endüstriyel talep sebebiyle gümüş %104,6 seviyesinde kazanım elde etti. O dönemde finansal sektörde yaşanan sorunlar yatırımcı talebini canlandırmıştı. Yani 2000’lerin başında gümüş hem parasal gevşeme hem de parasal sıkılaştırma dönemlerinde önemli kazanımlar elde etti. Bu gümüşün ikili rolünden kaynaklanan karakteristik bir durum oldu.

 

Resesyon dönemleri gümüş varlığı için iyi dönemler değiller. Bunun tersine merkez bankalarının düşük faiz uygulamaları ve parasal gevşeme adımlarının atılması gümüş varlığını olumlu etkilemektedir.

Fed’in son iki parasal gevşeme döngüsünde de gümüş varlığının birkaç çeyrek dönem boyunca önemli fiyat kazanımları elde ettiğini gördük.

 

Mikroekonomik faktörler kısa vadede gümüş varlığını etkilerken süper döngü olarak tanımlanacak süreler daha uzun bir dönemi tanımlamaktadır. Bu 10 veya 20 yılı alabilecek emtia süper döngü süreleri önemli fiyat hareketlerinin yaşanabileceği uzun dilimlerdir.

 

 Eğer var olan boğa piyasası bir sonraki süper döngüye yansıyabilecek olursa önümüzdeki yıllarda gümüş varlığında beklenmedik fiyat sıçramaları görülebilir. Yatırım talebinin, endüstriyel talep ile kol kola olumlu gideceği senaryolarda gümüş fiyatının yükselişi kaçınılmaz olacaktır. Özellikle yeşil enerji dönüşümü, elektrikli araçların yaygın kullanılıyor olması, güneş panellerinin yaygınlığı ve artmaya devam edecek olmaları, enerji depolama sistemleri önümüzdeki yıllarda gümüşün önemini artıracak temel unsurlar.

 

Ayrıca arz kısıtlarının devreye girecek olmasının beklenmesi bu süper döngülerinin çarpanını artırabilecek ve birim fiyatları önemli bir şekilde sıçratabilecektir. Sıkı regülasyonlar, uzun süren düzenleme ve izin çalışmaları, maden aramadaki sektörel kısıtlama ve bürokrasi talebin karşılanması önündeki en büyük engeller olarak ortada durmakta.

 

Sonuç olarak gümüş piyasasında her geçen gün fiyat çalkantısı bekleyebiliriz. Çünkü bir kez gümüş piyasası arz ile talep arasındaki boşluğu dolduramıyor. Yeni maden projelerinin yavaş hızı ve artan jeopolitik riskler ve buna ek olarak artan çevre duyarlılığı gümüş madenciliğinde bazı zorlukları ortaya koymakta.

 

Gümüş son derece stratejik bir varlık. Her varlıkta olmadığı gibi gümüşün ikili rolü bu varlığı özgün bir güç sunmakta. Özellikle geleneksel yatırım araçları ile bağının zayıf olması, hisse senedi veya tahvil gibi varlıklarla ters korelasyona sahip olması gümüş varlığını özgün bir yatırım aracı kılıyor. Bu durum gümüş varlığını portföylerde ayrıştıran ve varlığa ek faydalar sağlayan özgün bir durum.

 

Gümüş ekonomik ve jeopolitik krizlerde değerini kanıtlamış durumda. Bir kez altın varlığında olduğu gibi gümüş varlığı da enflasyon karşısında koruma kalkanı sağlıyor. Kağıt paraların değer kaybetmesi karşısında gümüş yine kurtarıcı bir yatırım aracı. Finansal istikrarsızlık dönemlerinde vaz geçilmez bir varlık olan gümüşün rolü git gide daha da önem kazanacak gibi.

 

İki bin yılı aşkın bir süredir ödeme aracı olarak kullanılmış olan gümüş varlığı saklama değeri olarak geleneksel rolünü devam ettiriyor.

Artan jeopolitik gerilimler, yüksek ekonomik kırılganlıklar, birçok hükümetin yönetemediği finansal sistem yatırımcıları daha fazla gümüş ve altın varlıklarına yönlendiriyor.

 

YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

2024-11-20 16:14:27
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63