Gümüş varlığı önemli seviyelerde toparlama gösterecektir

2025 yılında en az iki veya üç faiz kesintisi uygulanması bekleniyor. Bu gümüş ve altın fiyatını desteklemeye devam edecektir.

Gümüş varlığı önemli seviyelerde toparlama gösterecektir

Trump’ın gümrük vergileri ve güçlü ABD doları 2025 yılında gümüşü olumsuz etkileyebilir, ama diğer yandan gümüş piyasasında talep ve arz arasındaki açık fiyatları yukarı yönde destekleyecektir.

 

Özellikle Trump’ın başkanlık seçiminden zaferle çıkması sonrasında gümüş fiyatında geri çekilme yaşandı. Bugünlerde Trump’ın Ocak ayında göreve gelir gelmez uygulama sözü verdiği ve bir tehdit olarak dile getirdiği gümrük vergileri gümüşün endüstriyel talep yönünü daha da fazla olumsuz etkileyecektir.

 

Bu olumsuz görünüme karşın gümüş piyasasını destekleyen bazı güçlü dinamikler mevcut. Bu dinamikler 2025 yılında da etkisini göstermeye devam edecektir.

 

Trump 2016 yılında ilk kez seçildiğinde de emtia piyasalarına bir dereceye kadar etki yaratmış, genellikle onun döneminde güç kazanan ABD dolar endeksi kıymetli metal fiyatları üzerinde baskı yaratmıştı.

Trump’ın ikinci başkanlık döneminde de emtia piyasalarına kaçınılmaz bir etkisi olacaktır, ama bu etkinin boyutunu bugünden kestirebilmek olanaklı değil.

 

Gümüş Enstitüsü’nün dile getirdiği görüş de bu yönde. Trump her seçildiğinde ABD dolar endeksini yükseltmiş. Bu yükselişin kıymetli metaller üzerinde belirli bir ölçekte etkisi oluşmuş.

 

Trump’ın bir tehdit olarak dile getirdiği gümrük vergileri konusu kıymetli metaller üzerinde büyük bir etki yaratabilir. Özellikle bu olumsuz etki gümüşün üzerinde büyük ölçekte görülebilir.

 

Küreselleşen dünyada gümrük vergisi ifadesini duyduğunuzda bu iyi bir habere işaret etmez. Çin’e uygulanabilecek gümrük vergileri Çin endüstriyel talebini doğrudan olumsuz etkileyecektir. Özellikle bu denklem içerisinde gümüş zor bir noktada. Gümüş hem bir yatırım hem de endüstriyel kullanım senaryosu olan bir kıymetli metal.

 

Trump 2.0 yönetim döneminin gümüş varlığına etkisini hep birlikte göreceğiz.

 

Gümüş Enstitüsü’nün güncel verilerine baktığımızda Çin’in gümüş talebi 2025 yılında artmaya devam edecek. Çin bu talepte dünya lideri.

 

Endüstriyel talep konusunda Çin dünyada lider konumda. Çin’in sadece elektrikli ve elektronik komponent/bileşen rakamlarına bakıldığında ülke endüstrisinin gümüş talebi 210 milyon ons seviyesine sıçrayacak. Bu miktar gümüş 6600 ton gümüş demek. Bir referans noktası oluşturabilmek adına Çin’in gümüş talebinin iki yıl önce 3900 ton seviyesinde olduğu hatırlanırsa yakın dönem gümüş endüstriyel talebi ciddi bir artış göstermek üzere.

 

Diğer yandan gümüşün bir de yatırım talebi var. Hindistan gümüşün bu yöndeki talebini önemli ölçüde desteklemeye devam ediyor.

 

Her ne kadar bu yıl Hindistan’da fiziki gümüş yatırım talebinde bir önceki yıla kıyasla %15 oranında bir düşüş yaşanmış olsa da borsada işlem gören gümüş türev ürünlerinde son üç yılda ilk kez net girişler görülüyor. Fed’in faiz kesinti döngüsü devam ettirildikçe bu yatırım talebinin artış göstermeye devam etmesi bekleniyor. Ekim ayı sonunda kısa bir aralıkta ABD dolar endeksinde bir baskı görülmüş ve o dönemde Hindistan’da gümüş yatırımları önemli seviyede artış kaydetmişti.

 

Bu yıl içerisinde Hindistan’da borsada işlem gören gümüş yatırımında 2023 yılı sonuna kıyasla %8 seviyesinde bir artış olacağı öngörülüyor. Hindistan bu boyutta küresel ölçekte öncü konumda. Kaldı ki bu tip yatırımım piyasası Hindistan’da henüz çok yeni kurulmuş durumda.

 

2025 yılında en az iki veya üç faiz kesintisi uygulanması bekleniyor. Bu gümüş ve altın fiyatını desteklemeye devam edecektir. Faiz kesinti döngüleri başladığında yatırımcıların genellikle türev ve diğer bazı yatırım araçlarından çıkarak altın, gümüş gibi fiziki ürünlere yöneldikleri görülür.

 

Bu yıl içerisinde gümüş varlığı bugüne değin %28 oranında kazanım elde etti. 2025 yılı daha iyi bir gümüş yılı olabilir.

 

Gümüş Enstitüsü açıklamalarına bakılacak olursa, önümüzdeki yıl eğer ons gümüş fiyatı 36 $, 37 $, ve 38 $ seviyelerinde işlem görmeye başlayacak olursa bu durumda ortalama ons gümüş fiyatının 33 $ seviyelerine yaklaşacağı tahmin ediliyor. Bu ortalamadaki gümüş fiyatı piyasaların iyimserlikle karşılayacağı bir seviyedir.

 

Bir kez küresel ölçekte yeşil enerji dönüşümü başladığında gümüş olağanüstü bir kıymetli metal konumuna yükselecektir.

 

Bu hafta özellikle dün ons gümüş fiyatı 31 $ seviyesi üzerine yükselerek güçlü bir performans gösterdi. Sadece dünkü günlük gümüş kazancı %1,7 oranındaydı.

 

Yine de şu ayrıntıyı belirtmeden geçmeyelim ki 2011 yılın ons başına 50 $ seviyesinin biraz altında işlem görüyordu. Bu sebeple gümüş şu anki fiyatlamaları hiç hak etmemekle birlikte özellikle Çin ekonomisinin dinamiklerini yeniden ortaya çıkarması, yeşil enerji dönüşümü, elektrikli araç üretiminin artmaya devam edecek olması, güneş enerji panellerinin üretiminden, sağlık sektöründeki endüstriyel talebinin artışına kadar ki durum göz önünde alındığında orta vadede gümüş varlığının ons başına tarihi zirvesini yeniden test edebileceğini ve hatta yeni zirveler yaratabileceğini söyleyebiliriz.

  

YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

2024-12-04 15:46:57
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63