Gümüş piyasası destekleyici makroekonomik ortama rağmen ivme kazanmakta zorlandıktan sonra düşüş gösterdi.
Bu hafta Çarşamba günü Fed’in yılın son para politika toplantısı var. Fed’in 25 baz puan faiz kesintisine gidecek olması neredeyse kesin. Buna karşın ABD’de enflasyonun inatçı seyretmesi sebebiyle Fed’in şahin bir tonda yakın döneme dair uyarılarda bulunabileceği ve önümüzdeki yılın faiz kesinti beklentilerini daraltabileceği konuşuluyor.
Bu hafta hem Fed faiz kararı, Fed açıklamaları hem de Cuma günü ABD’de açıklanacak kişisel tüketim harcamalar endeksi gümüşün yakın dönemde seyredeceği yol açısından önemli veriler içeriyor.
ABD’de geçtiğimiz hafta açıklanan tüketici fiyat endeksi %2,7 seviyesinde yıllık yükseliş gösterirken ve yine ABD üretici fiyat endeksi yıl bazında beklentilerin üzerinde %3 seviyesinde gerçekleşirken Fed’in para politika uygulamalarında köklü bir dönüşüm gerçekleşebileceğine dair spekülasyonlar besleniyor.
ABD Hazine tahvil getiri oranları ve ABD dolar endeksi güç kazanırken güvenli liman talebi gölgelenen gümüş ons başına 30,6 $ seviyesine kadar baskılandı.
Küresel ölçekte derinleşen jeopolitik gerilimler ve endüstriyel talebin baskı altında olması gümüşün kazanımlarını sınırlandırıyor. Bu ortam piyasaların hissiyatını temkinli yönde dönüştürüyor.
Piyasalar Fed’in faiz kesintisi ve açıklamalarına odaklanmış durumda. Fed’in yapacağı açıklamalar önümüzdeki yılın faiz kesinti hızına dair bazı ipuçları barındıracaktır.
Gümüş fiyatı düşüş eğiliminde. ABD piyasaları geçtiğimiz haftaki enflasyon verilerini sindirirken gümüş %2 seviyesine yakın düşüş gösterdi. Ons gümüş bu aralıkta 30,6 $ seviyesinde işlem görüyor. ABD üretici fiyat endeksinin yüksel gelmiş olması, yüksek tahvil getiri oranı ve güçlü ABD doları gümüş varlığını baskılıyor.
Bu ortamda Fed açıklamaları öncesinde piyasalar temkinli.
Teknik olarak xag/usd – gümüş varlığı son dönemlerde 30,44 $ - 32,26 $ dar aralığında işlem görüyor. Gümüş piyasası bu dar aralıkta ne kadar uzun süre kalırsa güçlü bir kırılma potansiyeli de o kadar artmış olur. Fakat şimdilik, Cuma günkü kapanış seviyeleri bize gümüşün aşağı yönde baskılandığını gösteriyor.
ABD’de yıllık tüketici fiyat enflasyonu %2,7, - çekirdek enflasyon %3,3 ve üretici fiyat enflasyonu ise %3 seviyesinde. ABD’de enflasyon inatçı seviyede konumlanıyor. Bu ortamda Fed bu hafta 25 baz puan faiz kesintisi sonrası faiz kesinti takvimini gözden geçirecektir.
ABD’de enflasyon %2 resmi enflasyon hedefinin uzağında. Bu durum Fed’in agresif gevşeme programından uzaklaşılacağı anlamına gelebilir. Fed’in faiz açıklamasına ek olarak bu Çarşamba günü yapılacak açıklamalar önemli. Bu açıklamalar Fed’in önümüzdeki yılki para politika uygulamalarına dair kılavuzluk içerecektir.
ABD dolar endeksinin gücü, ayrıca geçtiğimiz hafta endeksin yeniden direnç kazanmış olması gümüş fiyatı üzerinde baskı kuruyor. ABD’de 10 yıllık Hazine tahvil getiri oranı yıl bazında %4,4 seviyesine kadar yükselirken de bu ortam gümüşe olan cazibeyi azalttı. 10 yıllık tahvil getiri oranı bilindiği gibi küresel ölçekte hükümetlerin ve şirketlerin baz olarak kullanmayı tercih ettiği uzun vadeli borçlanma göstergesi.
Jeopolitik belirsizlikler diğer yandan gümüşün güvenli liman talebini destekliyor. Merkez bankalarının da altın varlığına yoğun bir şekilde yönelmiş olması da gümüş fiyatında ters rüzgar yaratıyor. Diğer yandan henüz Çin ekonomisinin toparlama göstermemiş olması gümüşün yukarı yönlü kazanımlarını sınırlıyor. Bilindiği gibi Çin ekonomisi küresel ekonominin ana itici güçlerinden biri.
Gümüş piyasası destekleyici makroekonomik ortama rağmen ivme kazanmakta zorlandıktan sonra düşüş gösterdi. Fed bu hafta bir yön gösteresiye kadar yatırımcılar temkinli olmaya devam edecektir.
Bu hafta Çarşamba günü Powell’ın yapacağı açıklamalar önemli. Powell Fed’in enflasyon riskleri ile 2025 yılı ekonomik büyümesini nasıl dengeleyeceğini açıklayacak. En azından piyasaların beklentisi bu yönde.
Bu hafta Cuma günü ABD’de açıklanacak kişisel tüketim harcamalar endeksi enflasyonun eğilimini gösterecektir. Eğer PCE enflasyon verisi geçtiğimiz haftaki tüketici ve üretici fiyat enflasyonları ile tutarlı gerçekleşecek olursa kısa vadede daha temkinli bir Fed görebiliriz. Böylesi bir ortam agresif faiz kesinti döngüsünü durdurur.
Eğer faiz kesinti döngüsünde köklü bir dönüşüm olursa gümüş fiyatı buna tepki gösterir. Diğer yandan jeopolitik gerginlikler gümüş varlığını destekler. ABD dolar endeks gücü ve tahvil getiri oranlarının yüksek seyretmesi gümüşü baskılamaya devam edecektir.
Makroekonomik eğilimlerin dönüşebileceği ve Fed’in para politikasını güncelleyebileceği bir ortamda yatırımcıların temkinli olması gerekmektedir.
Mart ayı gümüş vadeliler boğaları yakın dönem teknik avantajına sahip gibi ama kısmen güç kaybettikleri bir aralıktalar. Gümüş boğalarının bir sonraki fiyat hedefi ons başına 33,33 $ seviyesini yakalayabilmek. Diğer yandan gümüş ayıları ise birim fiyatı 30 $ seviyesi altına çekmeye çabalıyor. 31,63 $ ve 32 $ seviyeleri ons gümüşün ilk direnç bölgelerini oluştururken, 31 $ ana destek bölgesi ve 30,50 $ seviyesi ikincil destek bölgesi olarak öne çıkıyor.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.