Trump`ın ek gümrük vergileri kıymetli metal fiyatları üzerinde büyük etkide bulunur

Küresel emtialar piyasalarının bu yıl içerisinde görebileceği en büyük tehdit ABD’nin uygulamaya kararlı olduğu ek vergiler olabilir. 

Trump`ın ek gümrük vergileri kıymetli metal fiyatları üzerinde büyük etkide bulunur
ABD’nin yeni yönetiminin %25 ve üzeri seviyelerde konumlandırmayı düşündüğü gümrük vergi tehditleri emtia piyasalarını çalkalandırıyor. 
Gümrük vergileri ticaret savaşlarını tetikler ve altın ve gümüş gibi kritik kıymetli metallerde olası kısıtlar görülmeye başlarsa birim fiyatlar ciddi seviyelerde artış görür.
 
Gümrük vergileri ve olası etkileri konusu belirsizliğini koruyor. Son olarak bu ek gümrük vergilerinin etkisini Londra’daki vade sonunda fiziki kıymetli metale dönüştürme taahhüdü olan altın ve gümüş EFP sözleşmelerinde gördük. Trump’ın başkanlık yemini öncesindeki hafta içerisinde Londra’dan New York’a büyük miktarlarda altın ve gümüş taşındı.
 
Gümrük vergileri tehdidi konusunda Çin’in olduğu kadar Kanada ve Meksika ‘da oldukça odakta olan ülkeler.
 
Bu gümrük vergilerinin kıymetli metalleri tam olarak nasıl etkileyeceğini bilmiyoruz ama enerji piyasası bu vergilerden olumsuz etkilenecektir.
 
Konu sadece altın ve gümüş değil. Kanada örneğin ABD’ye çok büyük miktarlarda bakır ve çinko yolluyor. ABD bu vergileri her emtia için uygulamaya başlayacak olursa kendi endüstrileri için çözümü zor bir sorun yaratmaya başlamış olabilir. 
 
Bakır ve çinko gibi metallerin muadilleri de var denemez. Belki ABD bunları Çin’de almak ister ama bu durumda da sevk maliyetleri ciddi oranda birim maliyetleri olumsuz etkileyecek ve fiyatı artıracaktır. Böyle bir durumda piyasalarda bir bölümlendirme, bir çeşit parçalanma yaşanabilir ve örneğin bir emtianın hem küresel fiyatı hem de ABD fiyatı ayrı ayrı belirlenmeye başlanabilir.
 
Gümrük vergileri enerji sektörünü daha da çok etkileyebilir. Kanada ABD’nin petrol ihtiyacının büyük bir kısmını sağlıyor. Özellikle ABD’nin kuzey bölgeleri Kanada petrolüne oldukça bağımlı ve bu bölgeler yerel arzı ve bölgesel talebi Kanada petrolü üzerinden dengeleyebiliyor. Kanada petrolünün de pek bir muadili yok gibi. Sonuçta ABD her gün Kanada’dan 4,5 milyon varil ham petrol ithal ediyor. Bu petrol çeşitli işlemlerden sonra benzin, ağır yakıt ve yan ürünler şeklinde endüstri uygulamalarında, ulaşımda ve ticari ürün ve faaliyetlerde yaygın kullanılmaktadır.
 
Eğer ABD petrolü artık Kanada yerine Venezüella’dan almaya karar verecek olursa Kanada için planlanmış ve donatılmış tüm o rafinelerin yeniden farklı noktalarda yapılandırılması hem büyük sermaye hem de büyük zaman alacaktır. ABD böylesi bir girişimden büyük bir zarar görür. Ayrıca Venezüella’nın ham petrol üretim endüstrisi farklı tipte petrol çıktısı sağlıyor. ABD’nin petrol konusunda bir diğer seçeneği belki de Suudi Arabistan’dan ağır formda petrol almak olabilir.
 
Böylesi sonuçlar göz önüne alındığında ABD neden Kanada’yı ek gümrük vergileriyle tehdit etmek istesin ki? Sonuçta konu sadece ham petrol değil. Köklü olarak tüm lojistik alt yapısı dönüşüm yaşamak durumunda kalacak. 
 
Kanada petrolüne ek vergi konulması ABD için kesinlikle ters etki yaratacaktır. Sonuçta ABD ürettiğinden fazla petrolü tüketen bir ülke konumunda. 
 
Diğer taraftan gümrük vergileri lityum fiyatlarına ciddi etkide bulunur. Ki bu metal devam etmekte olan yeşil enerji dönüşümünde kullanımı kritik olan bir metal tipi. Yine bu metalin de muadili olduğu söylenemez. 
 
Gümrük vergileri kıymetli metal fiyatlarını da etkileyecektir. Çünkü gelinen aşamada yükselen enflasyon ortamlarında yatırımcıların bu yatırım araçlarına talebi önemli seviyelerde artıyor.
 
Geniş yüzeyde eğer ABD gümrük tarifelerini uygulamaya başlayacak olursa emtia ve üretilmiş mallarda negatif arz şokları görürüz.
 
Böylesi bir durumda Fed ne yapar? Bu olası şokları yönetmeye girişecek bir Fed muhtemelen olumsuz yönde etkilenecek istihdam ile de uğraşmak durumunda kalacaktır. Durum tıpkı 1970’lerin sonunda 1980’lerin başında yaşandığı gibi bir hal alabilir. O yıllarda ABD’de gümrük tarifelerinden kaynaklı arz şokları vardı, para politikalarıyla Fed bunları yönetmeye çalışıyordu. Ve ayrıca o dönemde sadece ABD’de değil küresel ölçekte her yerde enflasyon sorunu da vardı.
 
Küresel emtialar piyasalarının bu yıl içerisinde görebileceği en büyük tehdit ABD’nin uygulamaya kararlı olduğu ek vergiler olabilir. 
 
Piyasa Verileri
 
Spot piyasalarda ons altın 27533 $ seviyesinde işlem görürken ons gümüş fiyatı 30,66 $ seviyesinde alıcı buluyor. Altın/gümüş oranı altın lehine 89,79 seviyelerinde konumlanıyor.
 
İngiltere'de ons altın 2237 £ yeni zirvesinde işlem görürken, Avrupa’da ise ons altın 2647 € zirvesinde fiyatlanıyor. Spot ons platin 943 $ seviyesinde hafif toparlayarak işlem görürken, ons paladyum ise 979 $ seviyesinde destek görüyor.
 
ABD dolar endeksi 108,34 seviyesinde güçlü işlem görüyor. Bu sabah,10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı yıl bazında %4,601 seviyesinde fiyatlanırken, 2 yıllık tahvil getiri oranı ise artışla yıl bazında %4,289 seviyesinde gerçekleşiyor. 
 
Brent ham petrol varil başına 78,65 $ seviyesinde hafif baskı altında işlem görüyor. ABD’de doğal gaz birim fiyatı 3,96 $ seviyesinde işlem görürken Avrupa’da birim doğal gaz fiyatı 48,77 € seviyesinde, İngiltere’de ise doğal gaz birim fiyatı 122,52 pence seviyelerinde alıcı buluyor. 
 

YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2025-01-23 11:02:18
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63