Tayvan Merkez Bankası ve Azerbaycan Petrol Fon`u altın satın alımlarını devam ettiriyor

Trump yönetiminin tetiklediği jeopolitik belirsizlikler göz önüne alındığında merkez bankalarının altın yatırımlarının devam etme olasılığı çok yüksek. 

Tayvan Merkez Bankası ve Azerbaycan Petrol Fon`u altın satın alımlarını devam ettiriyor
Kurumsal sektörün altın talebi devam ediyor ve bu durum altın piyasasında baskın kalmaya devam edecek gibi. Merkez bankalarının istikrarlı altın satın alımları altın fiyatını rekor zirveye taşıdı. Ayrıca kurumsal altın satın alımı sadece gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları tarafından gerçekleşmiyor. Her ülke ilk fırsatta altın rezervlerini artırma yoluna giriyor. 
 
Dünya Altın Konseyi’nin ve Uluslararası Para Fon’unun (IMF) güncel verileri Tayvan Merkez Bankası’nın resmi altın rezervlerini artırmaya devam ettiğini gösteriyor. Çin (Tayvan) Merkez Bankası altın rezervleri son dönemde 424 ton seviyesine yükseldi. 
Bu miktarda altın rezervi o ülkenin bir bakıma gelişmişlik düzeyini gösteriyor. 
 
Benzer bir şekilde Azerbaycan Petrol Fon’u da 2024 yılının son çeyreğinde 20 ton altın satın almış durumda. Kurumsal altın satın alım talebi gücünü koruyor. Azerbaycan Petrol Fon’unun 2024 yılı içinde satın almış olduğu toplam altın miktarı 45 tonu buldu. Böylece bu fonun toplam altın rezervi 147 ton seviyesine erişti. Bu miktarda altın rezervi Azerbaycan Petrol Fonu yatırım portföyünün sadece %21’ini oluşturuyor. 
 
Her ne kadar altın piyasası son aylarda belirgin bir çalkantı yaşamış olsa da merkez bankalarının altın talebinin gücü altın fiyatlarını yukarı yönde desteklemeye devam ediyor.
 
Trump yönetiminin tetiklediği jeopolitik belirsizlikler göz önüne alındığında merkez bankalarının altın yatırımlarının devam etme olasılığı çok yüksek. 
 
Geçtiğimiz hafta Trump Kanada, Meksika ve Çin’e gümrük vergileri uygulamaya başlarken aynı zamanda Avrupa Birliği’ne karşı benzer gümrük vergilerini uygulama tehdidinde bulundu. Trump yönetiminin Meksika’ya başlatmak üzere olduğu gümrük vergilerini bir ay ötelediği duyuruldu.
 
Trump’ın gümrük vergi tehditleri altını daha da cazip bir yatırım varlığı olarak kılacaktır. Yatırımcılar her belirsizlik ortamında altını bir koruma kalkanı olarak kullanmak ister.
 
Merkez bankalarının güçlü altın talebi perakende yatırımcılarına bir değer yaratmaya devam edecektir. Merkez bankalarının altın talebi orta vadede azalmayacağa benziyor. Bunun temel örneklerinden biri de Çin Merkez Bankası.
 
Çin Merkez Bankası 18 ardışık ay boyunca altın rezervlerini artırdıktan sonra 2024 yılı ortasında altı aylığına altın satın alımlarına ara vermiş ve hemen ardından altın satın alımlarına devam etmek üzere işlemlere yeniden başlamıştı. 
 
Çin’in toplam yatırım rezervlerinin sadece %5’i altın. Bu sebeple Çin’in güçlü bir şekilde altın satın alımlarına devam edeceğini tahmin ediyoruz. Özellikle Trump’ın küresel ticaret savaşlarını tetikleme ihtimali olan bu dönemde Çin altın satın alımlarını artıracaktır. 
Kurumsal altın satın alımları diğer merkez bankaları tarafından da güçlü bir şekilde devam ettirilecektir.
 
 
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2025-02-04 14:57:01
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63