Merkez bankaları 2024 yılı ve önceki iki yıl boyunca her yıl 1000 ton üzerinde altın satın alımı gerçekleştirdi
Altın varlığı artık kesinlikle kendisini çok önemli bir küresel finansal varlık olarak kabul ettirdi.
Dünya Altın Konseyi güncel raporuna göre merkez bankalarının altın satın alımları altın piyasasını domine etmeye devam ediyor. Son üç yıldır merkez bankalarının kurumsal altın satın alımları 1000 ton seviyesin aşmış durumda. Geçtiğimiz yıl merkez bankalarının toplam satın aldıkları altın miktarı toplam yıllık talebin %20’sini oluşturdu.
Dünya Altın Konseyi’nin dün yayınlamış olduğu yıllık ve geçtiğimiz yılın dördüncü çeyrek altın eğilim raporu toplam fizik altın talebinin yıl içerisinde 4974 ton ile rekor zirveye yükseldiğini gösteriyor.
Gerçekleşen rekor talebin ise altın piyasasında tüm zamanların en yüksek fiyat seviyesini oluşturduğunu söyleyebiliriz. 2024 yılının dördüncü çeyrek altın fiyat ortalaması ons başına 2663 $ seviyesiyle rekor gördü. Ayrıca geçtiğimiz yılın ons altın fiyatının ortalaması 2386 $ seviyesinde gerçekleşirken bir önceki yılın ortalama fiyatının %23 üzerinde oluştu.
Sadece geçtiğimiz yılın dördünce çeyreğinde üretilen altın hacminin değeri 111 milyar $ seviyesinde. 2024 yılı toplamında ise üretilen altının toplam değeri ise 382 milyar dolar seviyesiyle rekor kırdı.
2024 yılında yatırımcıların genellikle altın varlıklarını portföylerinde tuttukları bir yıl oldu. Bu yıl öncesindeki üç yıl içerisinde portföylerden yoğun altın çıkışları görülüyordu.
Geçtiğimiz yıl boyunca toplam altın yatırım talebi 1179,5 ton seviyesine yükseldi. Yatırım talebi böylece 2023 yılına kıyasla (945,5 ton) %25 artış kaydetmiş oldu.
Altın varlığı artık kesinlikle kendisini çok önemli bir küresel finansal varlık olarak kabul ettirdi.
Artık yatırımcılar neden portföylerinde altın tutmak istediklerini net bir şekilde anlamış durumdalar. Merkez bankalarının altın talebi çok yüksek seyretmeye devam ediyor. Artan hükümet borçlanması ve dramatik bir şekilde değişen jeopolitik ortam merkez bankalarının altın satın alımlarını devam ettirecektir.
Yeni Trump yönetiminin tahmin edilemezliği ile yenilenen jeopolitik belirsizlikler merkez bankalarının altın talebini güçlü tutmaya devam edecektir.
Özellikle son üç yıldır merkez bankalarının altın satın alımları büyük sürpriz yaratırken bu satın alımların bu yıl da 1000 ton seviyesini geçeceği destekleniyor. Küresel çapta ticaret savaşlarının başlama riski merkez bankalarının altın satın alım eğilimini güçlendirecektir.
Aynı zamanda yükselen hisse senedi piyasa belirsizlikleri, artan enflasyon baskıları ve stagflasyon tehdidi altında buluna ekonomiler genel anlamda yatırımcıları altın piyasasına yönelecektir. Altında dayalı yatırım fonları da bu hareketlilikten fayda sağlayacaktır.
Jeopolitik riskler ve göreli olarak yumuşamış ABD dolar endeksi, kısmi olarak düşük olan faiz oranları ve ekonomik belirsizlikler ortamında altın fiyatı destek görecektir.
2025 yılı boyunca güçlü talep altında yükselen altın fiyatları görmeye devam edeceğiz.
Bu yıl altına dayalı yatırım fonlarının yeni yatırımcılar çekeceğini düşünüyoruz. Dünya Altın Konseyi’ne göre bar ve para altın talebi geçtiğimiz yıla kıyasla düşüş göstermekle birlikte sağlıklı ilerlemeye devam edecek. Yüksek altın fiyatları sonuçta tüketicilerin satın alma gücünü baskılıyor.
Dünya Altın Konseyi’nin güncel yıllık raporuna göre küresel bar ve altın para talebi toplamının geçtiğimiz yıl 1186,3 ton seviyesinde gerçekleştiği görülüyor. Bu talep miktarı 2023 yılında 1189 ton seviyesiyle çok yakın bir seviyede gerçekleşmişti. Dünya Altın Konseyi verilerin göre bu talebin bu yıl da benzer seviyelerde gerçekleşmesi bekleniyor.
Hem Batı’da hem de Avrupa’da ekonominin iyi gitmiyor olması ve yüksek altın fiyatı talep üzerinde baskı kurmaya devam edecektir. ABD için enflasyon baskısı hala ciddi bir tehdit. Bununla birlikte Avrupa’da yılın ikinci yarısı itibariyle birlikte faiz oranlarının düşürülmesi beklendiğinden ekonomik faaliyetler artış gösterecektir.
ABD’de genellikle Cumhuriyetçi yönetimler altında bar ve altın para talebi tarihi ortalamalarının altında gerçekleşmiştir ama bu yıl var olan jeopolitik ortam bu geri çekilmeyi yumuşatabilir.
Kuyumculuk sektörü altın piyasasının zayıf noktası olmaya devam ediyor. Her ne kadar geçtiğimiz yıl rekor yüksek fiyatlarla altın tarihi bir talep görmüş olsa da para birimlerinin güç seviyesi mücevher talebini olumsuz etkiledi.
Dünya Altın Konseyi raporuna göre geçtiğimiz yıl kuyumculuk talebi toplamda 1877,1 ton seviyesine geriledi. Bu rakam 2023 yılında 2110,6 ton seviyesindeydi. %11 oranında bir düşüş görülüyor.
Geçtiğimiz yıl Çin’de zayıf talep belirgin bir şekilde ortaya çıkarken Hindistan yeniden dünyanın en büyük altın tüketicisi konumuna yükseldi.
Çin’de kuyumculuk sektöründe altın talebi geçtiğimiz yıl 479,3 ton seviyesine geriledi. Bu miktar 2023 yılında 630,2 ton seviyesindeydi. Bu sektörde düşüş %24 oranında.
2024 yılı boyunca Çin’de kuyumculuk sektörü çok miktarda zorluk yaşadı. Özellikle ülkede gelirlerin düşmesiyle tüketici güveninin çok zayıflamış olması bu sektörün darbe alması sonucunu getirdi. Benzer bir şekilde kuyumculuk perakende sektörü de benzer zorluklar yaşadı. Ülke çapında çok sayıda satış noktasının kapatıldığı görüldü.
Bu arda Hindistan’da ise kuyumculuk sektöründe aynı dönem içerisinde sadece %2 oranında bir düşüş oldu. 2024 yılında bu sektörde Hindistan’da 563,4 ton altın tüketildi.
Hindistan’da da altın fiyatı tarihi zirvelerini görürken yıllık talebin sadece %2 oranında düşüş göstermesi kuyumculuk sektöründe altın talebinin ülkede ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum Hindistan ekonomisinin sağlıklı büyüme gösterdiğini ortaya koyuyor. Talep gücü aynı zamanda ülkede Temmuz ayındaki vergi indirimine verilen tepkinin gücünü vurguluyor.
Geçtiğimiz yıl teknoloji hisseleri ama özellikle yapay zeka firmaları hisse senedi piyasalarında rekor zirveler yarattı. Yapay zeka altın piyasasında büyük bir oranda görmezden gelinen bir teknolojik gelişme. Ama geçtiğimiz yıl yapay zekanın patlama yaratması hisse senedi piyasalarını da yukarı çekti.
Sadece geçtiğimiz yıl teknoloji sektörü 326,1 ton altın tüketti. Bu miktar 2023 yılında kıyasla %7 oranında artış kaydetti.
Yapay zekada görülen gelişmeler elektronik talebini ciddi oranda artırırken bu artış altın tüketimini de önemli miktarda artırmış oldu.
Güçlü talep altın fiyatlarını artırırken aynı zamanda arzı da artırdı. Dünya Altın Konseyi raporuna göre küresel arz geçtiğimiz yıl %1 artışla 4974,5 ton seviyesine yükseldi.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2025-02-05 13:11:49
Seçtiklerimiz