Ekonomik verilerin kötüleşmesi ve gümrük vergilerinin artırılmaya devam etmesi gümüşün endüstriyel talebini çok zayıflatacaktır.

ABD yeni yönetiminin gümrük tarife uygulamaları yeniden yoğun bir şekilde gündeme gelirken gümüş varlığı ons başına 31,8 $ seviyesinde baskı altında işlem görüyor.
Trump yönetiminin gümrük vergi tehditleri enflasyon korkularını tetiklerken gümüşün kritik 31,8 $ destek bölgesinde tutunup tutunamayacağını bugün için öngöremiyoruz.
Gümrük tarifelerinin yeniden yoğun bir şekilde gündeme gelmesi gümüşün endüstriyel talebi üzerinde baskı kuruyor. Küresel ticaret anlaşmazlıkları senaryosunda gümüş altın varlığından daha fazla savunmasız görünüyor.
Yarın ABD’de açıklanacak PCE enflasyon verisi gümüş fiyatlarını etkileyebilir. Yatırımcılar ve piyasaların odak noktası bu verilerde olacak.
Eğer ons gümüş 31,8 $ kritik destek bölgesinden aşağıya düşecek olursa 50 günlük hareketli ortalaması olan 30,87 $ seviyesine kadar gerileyebilir. Diğer taraftan eğer gümüş şu anki destek bölgesini güçlü savunabilirse 32,53 $ seviyesine kadar yükseliş yolculuğu başlayabilir.
Altının önümüzdeki günlerdeki performansı gümüşe destek sunabilir. Eğer altın güçlü kazanımlar elde ederse daha ucuz bir alternatif olan gümüş altın varlığını takip edecektir.
Dünkü işlemlerde gümüş fiyatı yatay seyrederken gümüş piyasası Çarşamba günü boyunca momentumu yakalama konusunda zorluk yaşadı. Gümüş Fibonacci %50 geri çekilme bölgesi olan 31,81 $ seviyesi civarında konumlanıyor. Bu bölge gümüşün bir sonraki hareket yönünü belirleyecek.
Eğer gümüş varlığı aşağı yönde bir fiyat kırılımı gerçekleştirecek olursa, gelen satış baskısı gümüş ons fiyatını 50 günlük hareketli ortalama olan 30,87 $ seviyesine baskılayabilir. Olası ek baskıları gümüşü 200 günlük hareketli ortalaması olan 30,51 $ seviyesine kadar düşürebilir.
Olumlu senaryoda ise eğer ons gümüş 31,81 $ bölgesini kararlı savunur ve yükselirse Fibonacci %61,8 geri çekilme seviyesi olan 32,53 $ seviyesi görülebilir.
Gümüşün genel görünümü son günlerde özellikle Trump’ın gümrük vergi politikalarından etkileniyor. ABD yönetiminin bakır gümrük vergilerini gözden geçirdiği şu günlerde piyasalarda enflasyon endişeleri artış gösteriyor. Normal koşullarda enflasyon genellikle kıymetli metal fiyatlarını yükseltir ama gümüşün ikili rolünden endüstriyel kullanım senaryosu işleri biraz karmaşıklaştırıyor.
Gümrük tarifeleri uygulanmaya devam ettikçe endüstriyel talep zarar görecektir. Eğer (küresel) ekonomik büyüme yavaşlayacak olursa gümüş altına kıyasla daha fazla zarar görecektir. Altın bir istikrarsızlık göstergesi olarak muhtemelen güven liman kazanımlarını artıracaktır ama ekonomik faaliyetlerin tökezlemesi gümüş varlığında ters rüzgarlar yaratacaktır.
Altının son dönemki fiyat hareketi gümüş varlığını etkiliyor. Yatırımcılar gümüşü altına kıyasla daha uygun ve ucuz bir yatırım aracı olarak gördüklerinden altının her cazibe yarattığı dönemde gümüş varlığı da kıymete biniyor. Altın fiyatı yükselmede zorluk yaşadıkça gümüş baskı altında kalmaya devam edecektir.
Ekonomik verilerin kötüleşmesi ve gümrük vergilerinin artırılmaya devam etmesi gümüşün endüstriyel talebini çok zayıflatacaktır.
Yarın ABD’de kişisel tüketim harcamalar enflasyon verisi açıklanacak. Bu kritik veri gümüş fiyatını etkileyebilir. Tarifelerden kaynaklanan enflasyonist baskılar Fed politikasını büyük bir ihtimalle etkileyecektir. Fed’in yaklaşımı da gümüşün genel görünümünü değiştirecektir.
Yükselen Hazine tahvil getiri oranları ve karışık gelen zayıf tüketici güveni ve konut verileri gibi ekonomik indikatörler ve genel anlamda belirsizlikler gümüşün endüstriyel talebini olumsuz etkilerken bir noktada yatırımcılar güvenli liman yatırım talebi yaratabiliyor. Ama bu hassas dengeyi yatırımcıların doğru okuyup temkinli hareket etmesi önemli.
Gümüş varlığı kritik bir testten geçiyor. Gümüş varlığının 31,8 $ bölgesini savunabilmesi kritik bir aşama oluşturuyor. Aşağı yönlü düşüş ek satışları getirebileceği gibi yukarı yönde kazanımlar satın alım fırsatlarını tetikleyebilir.
Yatırımcıların gümüşün ikili rolünü sürekli göz önünde tutarak – güvenli liman talebi & endüstriyel kullanım talebi – temkinli ama çevik hareket etmeleri gerekiyor.
Altın gümüşe kısmen destek sunabilecekken gümüşün genel görünümünü küresel ekonomik durum belirleyecektir.
Spot piyasalarda bu aralıkta spot ons gümüş 31,78 $ seviyesinde alıcı buluyor.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
