Altın fiyatı düşmüş olsa da hala iyi seviyede performans gösteriyor

Altın fiyatı düşüş göstermiş olabilir ama hisse senedi endekslerinden çok daha iyi bir iş ortaya koyarak gücünü gösteriyor.

Altın fiyatı düşmüş olsa da hala iyi seviyede performans gösteriyor

 

ABD’nin yeni gümrük vergi uygulamaları piyasaları alt üst etmeye devam ediyor. Trump’ın gümrük tarifeleri küresel ticareti dengesiz hale getirirken küresel resesyonu tetikleme riskini beraberinde getirebilir. Finansal piyasalar oldukça dengesiz durumda.
 
Altın fiyatı düşüş göstermesine karşın 3000 $ seviyesi üzerinde destek bölgesini savunuyor. Altın son işlem günlerindeki düşüşüyle beş haftalık kazanım serisini sona erdirmiş oldu. Spot ons altın Cuma günkü işlemlerde 3023 $ seviyesinde kapanış gösterirken bir önceki Cuma günkü fiyatın %2 altında işlem görmüş oldu. Ons altın Perşembe günkü tüm zamanların zirve seviyesinin ise %4,5 altında konumlanıyor.
 
Bu ortamda altın performansı hisse senedi piyasalarını gölgede bırakıyor. S&P 500 endeksi haftayı 500 puanlık düşüşle bir önceki Cuma gününe kıyasla %8,7 oranında kayıp yaşadı. Endesk Covid 19 salgın döneminden bu yana en kötü haftasını geçirdi.
 
Trump’ın gümrük tarife uygulamaları küresel ticarette son 100 yılda görülen en büyük rahatsızlık olarak değerlendirilirken hisse senedi piyasalarının kayıplar yaşaması sürpriz değil.
 
Altın fiyatı düşüş göstermiş olabilir ama hisse senedi endekslerinden çok daha iyi bir iş ortaya koyarak gücünü gösteriyor.
 
Altın piyasasında çalkantı artış göstermesine karşın ons altın fiyatını 3000 $ seviyesi üzerine çıkaran faktörler hala devrede. Altın fiyatında görülen düşüş yatırımcıların altını düşük seviyelerden satın alma fırsatı sunuyor.
 
Küresel ölçekte merkez bankaları uzun vadede ABD dolarından uzaklaşarak altın satın alımlarına devam edecektir. Özellikle ABD’nin son gümrük vergi politikası ABD’nin güvenilir bir ticari ortak olmadığını dünyaya göstermiş oldu.
 
Altın fiyatında görülen kayıplar çok da şaşırtıcı değil, çünkü altın geçtiğimiz haftalarda aşırı satın alınmış bölgesinde işlem görüyordu. Bu bir bakıma sağlıklı bir fiyat düzeltmesi. 
Bununla birlikte altın varlığının boğa koşusu devam edecektir. 
 
Altın yaşadığı konsolidasyon sonunda 2900 $ - 3000 $ seviyesi arasındaki desteğini koruyabilirse MACD verisini sıfırlamış olacak ve uzun bir süre sürmesini beklediğimiz yeni taze bir boğa koşusuna başlayacaktır. 
Bu sebeple altın piyasasında görülen satışlar yatırımcıları endişeye sürüklememelidir. Altın piyasasında köklü bir dönüşüm beklenmiyor. Hisse senedi piyasalarını çöküşe sürükleyen parametreler altının güvenli liman talebini güçlendirmeye devam edecektir. 
 
Altının yeni tarihi zirveler görebilmesi için artık çok daha fazla nedeni var.
 
Eğer Fed tarafsız kalmaya devam edecek olursa altın konsolidasyonuna devam edebilir, diğer yandan eğer Fed faiz kesintilerini geciktirecek olursa ve ABD ekonomisi daha fazla kırılgan duruma düşerse altın çok daha güçlü kazanımlar görebilir. 
 
Powell Fed’in faiz kesintilerini devreye alma konusunda aceleci olmadığını yineliyor. 
 
Powell son yaptığı açıklamalarda ABD’de işgücü piyasasının göreli bir şekilde hala çok sağlıklı kalmaya devam ettiğini ve enflasyon risklerinin devam ettiğini belirtti. 
 
Powell piyasa verilerini, genel ekonomik görünümü ve riskler dengesini yakından izlemeye devam ettiklerini vurguladı. 
 
Fed politika duruşunda iyi bir pozisyonda kalarak politika hamlesinde bir değişiklik yapmadan önce tüm verileri netlikle değerlendirebilmek istiyor.
 
Şimdilik Fed’in tarafsız duruşu altın piyasası için olumsuz bir etken. Fed’in bu duruşu ABD Hazine tahvil getirileri ve ABD dolarını destekliyor.
 
Jeopolitik gerilimler ve enflasyon korkuları altın fiyatının aşağı yönde agresif düşüşünü kısıtlayacaktır. Özellikle son dönemde devreye alınan yeni gümrük vergileri göz önüne alındığında küresel ticaret dengesiz kalmaya, merkez bankaları da altın satın alımlarına devam edecektir.  Bu ortam ve jeopolitik riskler altın fiyatını desteklemeye devam edecektir. 
 
Bu hafta ABD’de açıklanacak enflasyon verileri önemli. Tüketici fiyatlarının artış göstermesi bekleniyor. 
 
Bu haftanın kritik ekonomik verilerine bakıldığında Çarşamba günü ABD’de FOMC Mart ayı toplantı notları yayınlanacak. Perşembe günü ABD tüketici fiyat enflasyonu, Cuma günü ise ABD üretici fiyat enflasyonu açıklanacak. Cuma günü ayrıca Michigan Üniversitesi’nin tüketici hissiyat anket sonuçları yayınlanacak.

Piyasa Verileri
 
Spot piyasalarda ons altın 3024 seviyesinde işlem görürken ons gümüş fiyatı 29,77 $ seviyesinde baskı altında alıcı buluyor. Altın/gümüş oranı altın lehine 101,57 seviyelerinde konumlanıyor.
 
İngiltere'de ons altın 2341 zirve £ seviyesinde baskı altında işlem görürken, Avrupa’da ise ons altın 2744 € zirve seviyesinde fiyatlanıyor. Spot ons platin 933 seviyesinde işlem görürken, ons paladyum ise 926 $ seviyesinde destek görüyor.
 
ABD dolar endeksi 102,48 seviyesinde baskı altında işlem görüyor. Bu sabah 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı yıl bazında %3,903 seviyesinde düşüşle fiyatlanırken, 2 yıllık tahvil getiri oranı ise yıl bazında %3,483 seviyesinde gerçekleşiyor.  
 
Brent ham petrol varil başına 63,7 $ seviyesinde ciddi baskı altında işlem görüyor. ABD’de doğal gaz birim fiyatı 3,74 $ seviyesinde baskı altında işlem görürken Avrupa’da birim doğal gaz fiyatı düşüşle 34,78 €, İngiltere’de ise doğal gaz birim fiyatı önemli seviyede düşüşle 84,25 pence seviyelerinde alıcı buluyor. 
 
 
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2025-04-07 10:01:06
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63