Ekonomik belirsizlikler ortamında altın talebi güçleniyor
Altın varlığının rallisi ne kadar sürdürülebilir olacak göreceğiz. Şimdilik altın piyasası güçlü momentum ile destekleniyor.

Dünya Altın Konseyi’nin güncel raporuna göre ekonomik belirsizlikler ortamında altına dayalı yatırım fonlarına net girişler yükseliyor.
ABD ekonomisinin daha düşük seviyelerde büyüme göstermesinin beklenmesi ve buna ek olarak beklentilerin üzerinde yüksek konumlu enflasyon endişeleri sebebiyle yatırımcılar altın varlığına yöneldiler.
Dünya Altın Konseyi’nin güncel raporu altına yönelişi net bir şekilde ortaya koyuyor.
Bu rapora göre Kuzey Amerika’da listelenmiş altına dayalı yatırım fonları küresel çaptaki toplam net girişlerin %61’ini alırken, Avrupa piyasasında bu oran %22 seviyesinde. Asya’da altına dayalı yatırım talebi ise toplam net girişlerin %16’sı seviyesinde.
Bugüne değin Avrupa fonları oyunun dışında kalmıştı. Ama artık Avrupa’da konumlu altına dayalı yatırım fonları hareketlilik gösteriyor.
Avrupa’da altına dayalı yatırım fonları geçtiğimiz çeyrekte iyi seviyede performans gösterdi. Bu son çeyrekteki Avrupa fonlarına net girişler 4,6 milyar $ değerinde tutarken Avrupa fonları 2020 yılı ilk çeyreğinden bu yana en iyi seviyesinde.
Geçtiğimiz ay küresel ölçekteki tüm altına dayalı yatırım fonlarına 92 ton altın girişi oldu. Bu 8,6 milyar $ değerinde bir varlık anlamına geliyor. Bu yılın ilk çeyreğinde ise tüm altına dayalı yatırım fonlarına giren altın miktarı 226 ton ve 21 milyar $ değerinde.
Böylece Kuzey Amerika altına dayalı yatırım fonlarının toplam rezervleri geçtiğimiz ay 67,4 ton artmış oldu. Ekonomik kaos ve jeopolitik belirsizlikler altın varlığına güçlü momentum kazandırıyor.
Bu belirsizlikler ortamında hisse senedi endeksleri genel olarak geri çekilme yaşarken piyasalar likide geçmeye özen gösterdi. Bu finansal piyasalarda çalkantı yaratıyor.
Avrupa’da kayıtlı altına dayalı yatırım fonları bu arada 13,7 ton net giriş gördü. Rapora göre İngiltere, İsviçre ve Almanya’da altın girişler artış gösteriyor.
İngiltere Merkez Bankası politika faizinde bir değişikliğe gitmedi. ABD gümrük tarife uygulamaları İngiltere ekonomisi üzerinde baskı kuruyor. Gümrük vergisi şokları hisse senedi piyasalarını zayıflatırken altına dayalı yatırım talebi İngiltere’de de belirgin bir seviyede artış gösterdi.
Almanya’da 10 yıllık Bund tahvil getiri oranı artış göstermesine karşın Almanya’da altına dayalı yatırım fon talebi güçleniyor.
Avrupalı yatırımcılar portföylerine altına dayalı yatırım fonları eklemeye devam ediyor.
Avrupa’da Mart ayında Merkez Bankası’nın faizleri kısmış olması yatırımcılara cesaret veriyor.
Son olarak Asya tabanlı altına dayalı yatırım fonları geçtiğimiz ay net 9,5 ton giriş gördü.
Mart ayında Asya’da bu talebin büyük bir kısmı Çin ve Japonya’dan kaynaklandı. Küresel ticaret politika riskleri Asya’da altına dayalı yatırım fonlarını kıymetlendiriyor.
Altın varlığının rallisi ne kadar sürdürülebilir olacak göreceğiz. Şimdilik altın piyasası güçlü momentum ile destekleniyor.
Uç seviyede yaşanan belirsizlikler altın piyasasında güçlü momentum kuruyor.
Altın piyasasının temelleri çok güçlü görünüyor. Boğa koşusu bir süre daha devam edeceğe benziyor.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2025-04-11 14:27:48
Seçtiklerimiz
