Altın / Gümüş oranı nedir ve neden önemlidir?

Sabır, vade ve uzun dönemli bir bakış açısıyla oran yüksek olduğunda gümüş yatırımı yapmayı tercih edebilirsiniz.

 
Tecrübeli yatırımcılar için altın/gümüş oranı değerli metalleri doğru zamanda satın almak veya satabilmek için kullanılan önemli göstergelerden biri. Ekonomik belirsizlik, enflasyon artışları, borçların artması gibi faktörler yatırımcıları altın ve gümüşe yatırım yapmaya teşvik eden faktörler. Tüm bu piyasadaki gelişmelere karşın, birçok kişi için altın-gümüş oranı belirsizliğini koruyan bir gizem olmayan devam ediyor.

Peki nedir bu Altın/Gümüş oranı ve neden önemlidir?
 
Öncelikle kısa bir tanımla başlayalım: Temel olarak altın/gümüş oranı bir ons altın satın alabilmek için ne kadar miktar gümüş gerektiğini bize aktarır. Bu yazının yazıldığı şu aralıkta altın/gümüş oranı yaklaşık olarak 1’e 74. Bu oran bir ons altın alınabilmesi için 74 ons gümüş gerektiği anlamına geliyor.
 
Bu oran gerçekten ne anlama geliyor?
 
Yatırımcılar, özellikle külçe altın, külçe gümüş ticareti yapanlar, doğru zamanda değerli metalin alım veya satımını yapabilmek için bu oranı bir işaret olarak değerlendirirler. Bu oran yüksek olduğunda genel kanı gümüşün tercih edildiği yönünde oluşur. Bunun sebebi orana göre gümüşün nispeten daha ucuz olduğu düşünülür. Diğer taraftan düşük bir oran altının tercih edilmesi eğilimini getirir ve bunu altını doğru zamanda satın alabilmek için bir işaret olarak görürler. Böyle durumlarda birçok tecrübeli yatırımcı gümüşlerini altın ile takas edebilir.
 
Bazı durumlarda altın/gümüş oranı çok hızlı hareketlerle dalgalandığında, bazı yatırımcıların işaretleri okuyabilip kar yapabilmeleri güçleşebilir. Temel olarak altın/gümüş oranı yatırımlarınızı çeşitlendirebilmek için bir itici güç görevi görür.
 
Tarihsel olarak altın/gümüş oranı ne seviyedeydi?
 
Kayıtların ulaşabildiği 1687 yılından bu yana altın/gümüş oranı 14 ile 100 değerleri arasında değişiklik gösterdi ve 1900’ler civarında bu oran nispeten sabitlenerek düz seyretti. 1900’lerin hemen öncesinde altın/gümüş oranı 16 civarındaydı. Bunun sebebi de birçok ülkenin ağırlıklı olarak altın ve gümüşle desteklenen para birimleri kullanmasıydı. Örnek verilecek olursa, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri (ve birçok diğer ülkeler) oranın hangi sınırlarda olabileceğine dair anlaşma maddeleri belirlemişlerdi. Ayrıca ABD Jeolojik Araştırmalar Grubu’na göre, 1900’ler öncesinde altın/gümüş oranının 16 civarında olmasını, yeryüzünün hemen altında bulunduğu tahmin edilen gümüş miktarının altına kıyasla 17,5 kat olmasıydı.
 
Geldiğimiz noktada altın/gümüş oranı öylesine dalgalandı ki, bu oran günümüzde 74’e çıktı.
 
Bu oran gelecek için ne anlama geliyor?
 
Bazı uzmanlara göre altın/gümüş oranı 1900’ler öncesinde uzun dönem boyunca kaldığı oran olan 1’e 16 oranına geri dönecek. Tabi bu uzmanlardan bazılarının çok kuvvetli gümüş yatırımı savunucuları olduğunu unutmamakta da fayda var. Günün sonunda bu oranın 1900’ler öncesi seviyesine dönebilmesi için gümüşün yaklaşık ons başına 111 $ seviyesine yükselmesi gerekiyor. Altın-gümüş oranı gerçekten altın ve gümüş külçelerini optimum zamanda satın alabilmeyi belirleyebilmek için kullanışlı araçlardan sadece biri. Ancak yine de yatırımlar da acele etmemek en akıllıcası olacaktır. Sadece oldukça deneyimli yatırımcılar kısa vadede kar elde edebilmeyi değerlendirebilirler.
 
Sabır, vade ve uzun dönemli bir bakış açısıyla oran yüksek olduğunda gümüş yatırımı yapmayı tercih edebilirsiniz.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 
2021-10-20 15:02:46
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63