Değerli Metaller- Kullanım Alanları ve Genel Piyasa Görünümü

Stagflasyon korkusu geçtiğimiz hafta altının değerini yükseltti.

Genel olarak içten yanmalı motorlu araçlar (ICE) üretimi salgın boyunca bataryalı elektrikli araçların (BEV) üretiminden daha fazla olumsuz etkilendi. Yarıiletken çip tedarik sorunlarının olduğu bu aralıkta bataryalı elektrikli araçlar daha fazla talep görüyor.
 
Buna bağlı bir sonuç olarak otomobil üreticileri BEV modelleri için geçmiş oldukları çip siparişlerini iptal etmezken, ICE modelleri için olan siparişleri iptal etmişlerdi. 2020 yılının sonunda yeniden dizel ve benzinli araç satış rakamları toparlanmaya başladığında çoktan çip üretim kapasitesi kaybedilmişti. Tabi BEV ve ICE araçları üretiminde ortak kullanılan çipler var fakat BEV’ler için daha özgün ve yüksek değerli çip tasarımları ihtiyacı var.
 
Ayrıca otomobil üreticileri karbon emisyon hedeflerini de göz önüne aldığında BEV tipi araçların üretimi ön plana çıkıyor. Ama bu noktada üreticiler daha fazla kazanıyor oldukları ICE tipi araçların üretimini gerçekleştirebilmek için çaba harcamaktalar. Bu tip araçların üretiminde yüksek cezalar ödememek için karbon emisyon hedeflerini yerine getirmek durumundalar. Genel olarak bu kısıtlar BEV tipi elektrikli araçların üretimini daha cazip hale getiriyor.
 
BEV tipi araçların öncelikli üretilmesi kararı önümüzdeki yıl pgm (platin grubu metalleri) talebini yaklaşık olarak 0,5 milyon ons azaltabilir. Önümüzdeki BEV üretimin ağırlık kazanmasıyla 350K ons paladyum, 80K ons platin ve 50K ons rodyum metalinin genel talep rakamından düşürüleceği tahmin ediliyor.
 
 
ALTIN
Stagflasyon korkusu geçtiğimiz hafta altının değerini yükseltti. Geçtiğimiz hafta stagflasyon endişelerinin zirve yaptığı bir aralıkta altın ons başına 1800 $’nin üzerine kadar çıktı. Ayrıca geçtiğimiz hafta yayınlanan enflasyon verileri tüketici fiyat endeksinin Eylül ayında yıllık %5,4 oranın üzerine çıktığını göstermiş ve bu oranın ardı ardına beşinci kez %5’in üzerinde çıktığı gözlemlendi. Tarihsel olarak stagflasyon dönemlerinde altın performansı çok daha iyi seviyelere çıkmıştır. Geçtiğimiz altın bu yüksek seviyesinden gerileyerek doların da değer kazanmasıyla yatay seyretmeye başladı.
 
GÜMÜŞ
Covid 19 salgını gümüşün anti-bakteriyel kullanım alanları için ar-ge çalışmalarını hızlandırdı. Gümüş bazlı biyositler bakterileri önleyebilen ve enfeksiyonu önleyebilen anti-mikrobiyal özellikleri sebebiyle tıbbi uygulamalarda yaygın olarak kullanılıyor. Tıbbı cihazlar, anti-mikrobiyal kaplama, tekstil ve yara kapama örtüleri için kullanılacak ve yıllık talep edilecek gümüş miktarının 10 milyon ons olacağı tahmin ediliyor. Tabi gümüşün endüstriyel alanda toplam kullanım talebi miktarı (500 milyon ons) yanında medikal alandaki talep miktarı oldukça az. Fakat yine de bu sektördeki talebin yıl geçtikçe oldukça artacağı öngörülüyor.

PLATİN
Güney Afrika gözünü hidrojen ekonomisine dikmiş durumda. Güney Afrika hükümeti Anglo American Platinum, Bambili Energy ve Engie SA adlı enerji gruplarıyla Güney Afrika’da bir Hidrojen Vadisi kurmak adına iş birliği yapıyor. Hidrojen talebi ve üretim potansiyeline dayanarak ve yenilebilir enerji ve platin grubu metalleri de göz önüne alınarak Johannesburg, Durban ve Mogalakwena/Limpopo şehirlerinde mobil, endüstri ve inşaat sektörlerinde pilot projeleri gerçekleştirilecek.
 
Platin katalizörler kullanan PEM elektrolizlerinin kademeli olarak küresel yeşil bir hidrojen ekonomisi geliştirebilmesi adına günümüzde kullanılan karbon yoğun hidrojeninin yerini alması bekleniyor. 2024 yılı itibariyle hidrojen platin talebinin – 16K ons platin- %14’ünü elektrolizlerin karşılaması bekleniyor.

PALADYUM
Bu yıl endüstriyel talebinin Çin ve Batı Avrupa’da daha fazla kimyasal katalizör ihtiyacı olması sebebiyle 160K ons artarak 1,6 milyon ons olacağı tahmin ediliyor. Bu yıl kimyasal ihtiyaçtan kaynaklı paladyum talebinin rekor yüksekliğe erişeceği tahmin ediliyor. Paladyum fiyatı geçtiğimiz hafta ons başına 2000 $’ın üzerinde işlem görmekteydi, bu hafta içinde ise bu değer 2060 $ seviyesinde.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2021-10-22 16:56:01
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63