Gümüş, gerilmiş bir yay gibi

Elektrik fiyatları artıyor , gümüş metali içeren güneş panelleri talebi de artıyor

Gümüşe dair temel gerçeklerin tümü gümüşte yaşanacak bir sonraki dönüşüm noktasının nasıl da bir yıldız hareketine dönüşebileceğinin verilerini içeriyor. Gümüş piyasası için bu kadar hızlandırıcının olması durumu da bunu inanılmaz bir risk-ödül oyununa çeviriyor.
 
Gümüşün piyasa fiyatında hesaba katılmadığı görülen ve önümüzdeki aylarda hızlandırıcı etkisi olacağı düşünülen etkenler:
 
Geçtiğimiz 18 ay boyunca fiziki gümüş satın alma talebinde bir artış yaşandı
ABD ekonomisine geçtiğimiz 18 ay boyunca 11 trilyon dolar enjekte edildi      (enflasyon)
Elektrik fiyatları artıyor , gümüş metali içeren güneş panelleri talebi de artıyor
Küresel ölçekte lojistikte tedarik kısıtları görülüyor ve büyük miktarlarda hammadde ve genel malzemeler çeşitli limanlarda takılı kalıyor (gümüş dahil)
Bunca yaşanan tedarik sorunlarına rağmen gümüş neden böylesine düşük değerde işlem görüyor? Gümüş talebi daha da arttığında görülüyor ki kısa süreli bir tedarik sıkışması tetiklenecektir. Bunun sonucu olarak da gümüş fiyatları genel eğiliminin ötesinde dik yükselişler gösterecektir.
 
Piyasalarda yaşanan yatırım kayıplarının temel sebepleri yatırımcıların içgüdü ve duygularını kullanıyor olmaları.
 
Gündelik hayatta kişiler için ne kadar önemli olsa da sezgiler piyasa ortamında değersizdir. Duygular da benzer bir şekilde piyasa hareketlerinde disiplinli davranışları sabote ederek gerçek piyasa yönü ve hareketi konusunda gölgelenmiş bir algı oluştururlar. Bu sebeple yatırımcıların piyasa fiyatlarını gözlemlemesi, analizleri okuması, grafikleri kıyaslıyor olması yatırıma hazırlıklı olabilmesi ve genel anlamda yatırımcının sakinliğini koruyabilmesi açısından önemlidir.
 
Geçtiğimiz haftalarda diğer değerli metallerde bir nebze inişli çıkışlı eğilimler görülürken, gümüş fiyatları yüksek seviyelere çıktı. Bir dönemdir fiyatların yatay seyrettiği gümüş özellikle Ekim ayında oldukça güçlü bir görünüm sergiledi. Gümüş fiyatlarının ons başına 24 dolar üzerinde tutunabilmesi daha üst seviyeleri test etmesini getirecektir.
 
Yatırım haberlerinde genellikle gümüş talebi matematiğine ilişkin kafa karışıklığı yaratan detaylar çıkıyor. Gümüş için basit bir değerlendirme ile başlanacak olunursa, yılda ortalama olarak 800 – 850 milyon ons madencilik yapılmaktadır. Buna karşın şimdilik gümüş için var olan endüstriyel talep 600 milyon ons civarındadır. Orta vadede endüstriyel talebin 1 milyar ons seviyesine çıkacağı öngörüldüğünden fiziki gümüş barındıran portföylere sahip olmak yatırımcıları güvende hissettirecektir. Ve burada gümüş için bahsi geçen ise sadece bir sektörden bahsedilmesidir. Gümüşte gerçek itici gücün yatırım taleplerinden geleceği öngörülmektedir.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2021-10-25 15:24:25
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63