ALTIN VE GÜMÜŞ İSTİKRARLI YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR
ABD tasarruf sahipleri için şimdiye kadar görülmüş en kötü negatif reel faiz oranı altın ve gümüş fiyatlarını sıçrattı
Piyasalarda yaşanan şu ana kadarki en kötü negatif reel faiz oranlarının doğrulanması sonucunda altın ve gümüş fiyatları tırmanışa geçti. Altın analistlerin kritik direnç bölgesi olarak tanımlanan bölgenin üzerinden atlayarak yükseldi. Enflasyon verileri dünyanın en büyük ekonomisinde son 30 yıldaki en hızlı oran artışlarını gösteriyor.
Altın ons başına 30 $ üzerinde sıçrayarak kritik denilen 1835 $ direnç seviyesini parçalayıp 1854 $ seviyelerine yükseldi.
Avrupa Bölgesinde ise altın son 12 ayın en yüksek değeri olan 1610 € seviyesinden işlem gördü. İngiltere’de ise altın Ocak ayında bu yana görülen en yüksek seviyeden işlem görerek ons başına 1380 £’dan fiyatlandı.
Gümüş fiyatları da Ağustos başlarından bu yana ilk kez ons başına 25 $ seviyesini geçti.
Analistlerin beklentilerinin tersine ABD tüketici fiyat endeksi yıl bazında geçtiğimiz ayki %5,4 oranından %6,2 oranına yükseldi. Bu yaşam maliyetlerinde görülen artış Aralık 1990 yılından bu yana görülen en hızlı artış. 1990 yılında reel faiz oranları gerçek enflasyon verisinin %1 üzerindeydi. Bunun aksine, Covid salgınının başlamış olduğu Mart 2020 yılından bu yana ABD Merkez Bankası faiz oranlarını düşük seviyede tutuyor. Bu da tasarruf sahiplerinin modern tarihte görülmüş en kötü negatif gerçek faiz oranından zarar gördükleri anlamına geliyor. Yıl bazından tasarruf sahipleri satın alma güçlerinden dolar başına 6 cent kaybediyor.
Gıda ve yakıttan arındırılmış çekirdek enflasyon Ağustos 1991’den bu yana en hızlı artışını yaşayarak yıllık %4,6 seviyesine yükseldi.
Altının tüm bunlara tepkisi Mart 2020’den bu yana gün içinde görülmüş en hızlı yukarı yönlü fiyat hareketi oldu.
Farklı bir veri dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve bir numaralı ithalat ve ihracatçısı olan Çin’in fabrikalarında giriş enflasyon oranının son 26 yıldaki en hızlı yükselişini yaşadığını gösteriyor.
ABD’de yükselen tüketici enflasyon verisi aydan aya enerji, hammadde, gıda, ulaşım ve birçok hizmet sektörünün maliyetlerinde dramatik artışlara sebep olacaktır. Tüketici fiyat endeksinin açıklanması ardından, enflasyona karşı koruma sağlaması beklenen TIPS tahvilleri getiri oranı en dip seviyelerine düşerek şimdi ile 2031 arasındaki 10 yıllık borçlanma maliyetinde yıllık satın alma gücünü %1.24 kaybetti.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2021-11-11 09:44:33
Seçtiklerimiz