Ons Altın 2022 yılında %15`lik bir artış gösterebilir mi? Bunu tetikleyebilecek faktörler var

Bu yıl ons altın fiyatları için oldukça yavaş geçen bir yıl oldu. Ama fiyatların toparlanabileceğine dair cesaret verici işaretler var. 

Bu yıl altın performansının %5,3’lük düşüşle hayal kırıklığı yarattığı söylenebilir. Genel olarak bakıldığında Batı’daki yatırım piyasalarının oldukça sessiz geçtiği bir yılı tamamlamak üzereyiz.
 
Biraz daha geniş bir pencereden bakıldığında 2018 üçüncü çeyreği ile 2020 üçüncü çeyreği arasındaki dönemde altının %70’lik bir artışla büyük bir ralli yaptığı görülüyor. Altın bu dönem içerisinde ons başına 1200 $ seviyesinden 2000 $ seviyesinin üzerine çıktı. Bu çok keskin bir sıçramaydı. Tüm bunların salgın öncesi dönemde gerçekleştiğini görüyoruz. Geldiğimiz noktada, salgın dönemi sonrasında, altının zirveyi gördüğü 2000 $ seviyelerinden %15 oranında bir geri salmasını bu çerçeve içerisinde okumamız daha doğru olacaktır.
 
Altın performans grafiklerine bakıldığında bu varlık için boğa piyasasının bitmediğini gösteren birçok işaret olduğu görülüyor. Son 12 – 13 aylık dönemin bir fiyat düzeltme dönemi olmasıyla birlikte uzun boğa piyasasının bir parçası olduğu söylenebilir.
Analistler 2022 yılında altın fiyatlarının daha yukarılara tetiklenebileceğini öngörüyorlar. Bunun da ötesinde altını 2021 yılında aşağıda baskılayan faktörlerin tam da kendileri altını 2022 yılında yukarı yönde itmeye yönelten faktörler olabilir.

Altını aşağı yönde ne baskılıyordu?
 
Bu yılın en büyük endişelerinden biri yaşanan enflasyondu. Birçok yatırımcı altının enflasyondan koruma kalkanı olduğunu bildiğinden bu varlığın bir ralli yapacağını düşünüyordu. Fakat enflasyon dışında ekonomide birçok başka çatışma yaratan parametre daha var: bunlar ABD hisse senedi piyasası, güçlü ekonomik toparlanma, kriptopara piyasası, ABD dolar endeksi ve reel getiriler.
 
Bu yıl içinde öz sermaye stratejilerine son 20 yılın toplamından daha fazla para akıtıldığı görüldü. Bu yılın hisse senedi piyasaları için görülen en iyi dönemlerden biri olduğu da söylenebilir. Bu olgunun kısmen altını geride baskıladığı söylenebilir. Bu yıl içinde ayrıca ABD dolar endeksinin %8 oranında değer kazandığını da söylemeliyiz. Reel getirilere bakıldığında 10 yıllık Hazine reel getirilerinin %-1,1 seviyesinden %-0.6 seviyesine yükseldiği görülüyor. Tüm bu verilere ayrıca ekonominin beklenenden biraz daha iyi yönetildiğini de ekleyebiliriz.
 
Tüm bunların ötesinde enflasyonun uzun bir süre küçümsendiğini ve geçici olarak tanımlandığını da belirtelim. Bu da altın performansı üzerinde ağırlık yaratan ve onu baskılayan bir unsurdu.
 
Beş yıllık başa baş (breakeven) enflasyon oranlarının şimdi bile %2,5 - %2,7 seviyelerine yakın olduğu görülüyor. Bu da ABD piyasalarının beş yıl sonraki enflasyonu %6,5 yerine %2,5 seviyesine yakın fiyatlandırdığı anlamına geliyor. Bu oran Federal Rezerv’in tapering’teki agresif yaklaşımını ve çoklu sayıda yapacağı faiz artırımlarını içermektedir.
 
Ancak Federal Rezerv’in enflasyon hedefi olan %2 seviyesinin yakalanıp yakalanamayacağı henüz net değil.
 
Şu da belirtilmelidir ki, gelecek yıl altın boğaları için karşıt sinyallerden biri genel olarak altın ve değerli metaller sektörü üzerinde aşağı yönlü bir görünüme işaret eden genel duyarlılık göstergesidir.
 
Son dönemlerde yatırım yöneticilerinin müşterilerine önümüzdeki on yılın ana akım finansal varlıklar için muhtemelen pek de faydalı olmayacağını söyledikleri görülüyor. Bu yaklaşımın portföy dağılımlarında altına yer açan bir durum oluşturacağı öngörülmektedir.
 
Altının fiziki tarafı
 
2020 yılında Hindistan ve Çin’de fiziki altın piyasalarının çökmesi ardından bu piyasalarda bu yıl içerisinde bir toparlanma ve iyileşme görülüyor. Bu yılın sonu itibariyle merkez bankalarının yaklaşık olarak toplamda 450 ton altını almış olduğunu göreceğiz. Satın alanlar sadece yükselen piyasalara sahip ülkeler değil. Singapur ve İrlanda gibi gelişmiş piyasalara sahip ülkelerin de altın almaya devam ettiği görülüyor.
Takı, altın bar, altın külçe ve altın para varlıklarına küresel ölçekte tüketici talebinin arttığı görülmektedir. Özellikle Çin ve Hindistan’da 2020 yılında bu fiziki piyasaların çökme sebebi Covid salgınıydı. Şu aralıkta talebin bu piyasalarda yeniden geri geldiğini görüyoruz. Bu yılın ilk üç ayında fiziki altına oluşan talebin salgın öncesi 2019 yılının ilk üç ayından daha yüksek seviyede olduğu görülüyor.
 
Fiyat görünümü
 
Yatırımcıların altının bir sonraki potansiyel fiyatının ne olacağını belirlemeyi denemeleri için geçmiş verileri incelemeleri ve de özellikle enflasyonun %3’ün üzerinde gerçekleştiği yılların verilerine bakmaları gerekmektedir.
Tarih içinde enflasyonun %3’ün üzerinde gerçekleştiği tüm dönemlerdeki her altın performansına bakıldığında dolar karşısında gerçekleşen getirinin yıl bazında %15 olduğu görülüyor. Şu aralıkta ons altın 1800 $ civarında. Altının yaşayacağı %15’lik bir rallinin ons altın fiyatını yeniden 2000 $ seviyesinin üzerine çıkaracağı öngörülebilir. Bu çok da akıl almaz bir seviye değil.
 
Yeni yılla birlikte enflasyon ve Omicron varyantı dikkat edilmesi gereken risk unsurları.
Çok açık bir şekilde görülmektedir ki enflasyon daha da çetinleşecektir. Şu an için gerçekte yaşanan enflasyon ile piyasaların beş on yıl sonrasında öngördükleri enflasyon verileri arasında inanılmaz bir uçurum var. 2022 yılında enflasyonla mücadele yöntemlerine yakından bakmak gerekecektir. Piyasalarda eğer enflasyonun düşürülemeyeceği ve düşünüldüğünden daha inatçı bir şekilde devam edeceği hissi en ufak bir şekilde oluşursa hem politikacılar hem de yatırımcılar açısından bu durum bazı zorlukları beraberinde getirecektir.
 
YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2021-12-23 12:29:28
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63