2022`de altının performansı

Ons altın geçtiğimiz yılı %4 kayıpla atlatarak 1806 $ seviyesinde kapatmıştı. Yılbaşından bu yana Omicron varyantı ve enflasyon etkisiyle altının bir çıkış içerisinde olduğu görülüyor.

 
Geçtiğimiz yıl salgındaki yeni varyantların çevresindeki belirsizlikler, inatçı bir enflasyonun sarmal bir şekilde artıyor olması ve altındaki tüketici talebinin bir önceki yıla kıyasla toparlıyor olması altın fiyatlarını yukarı yönde hareket ettirdi. Yine enflasyon sebebiyle faiz artırımlarının yapılacağının dillendirilmesi ve ABD dolar endeksinin güçlenmesiyle rüzgarı tersine çevirerek altın üzerinde baskı yarattı. Fakat bazı ülke ekonomilerinde Avrupa Bölgesi ve Japonya gibi dövizdeki parite farkı sebebiyle her ne kadar ABD doları güçlenmiş olsa da yatırımcıları altın alımlarından uzaklaştıramadı.
 
Genel olarak geçtiğimiz yıl yükselen fırsat maliyetleri yatırımcıları altından uzaklaştırırken özellikle yıl sonuna doğru yükselmiş ve belirsiz bir süre kalıcı olacağı anlaşılan enflasyon sebebiyle altın varlığı yeniden tercih edilen bir yatırım aracına dönüşmüştü. Faiz artırım kararlarına rağmen reel getiri oranlarının çoğunlukla negatif alanda veya düşük seviyede oluştukları görülüyor.
 
Birçok piyasa katılımcısı yüksek enflasyonun uzun bir süre daha piyasalarda kalacağını düşünüyor. Bunun sebebi salgının arz dengelerini bozmuş olması, işgücü piyasalarının daha dar alanlara itilmiş olması. Tarihsel olarak yüksek enflasyon görüldüğü tüm yıllarda altının oldukça iyi bir performans gösterdiği görülüyor. Özellikle enflasyonun %3 seviyesinin üzerinde olduğu dönemlerde altın performansının ortalamada %14 seviyesinde yıllık arttığı gözlemlenmiş durumda.
 
Hem nominal hem de reel faiz oranları tarihsel olarak en düşük seviyelerini görüyorlar. Özellikle enflasyonun sarmal olarak yükseldiği böylesine bir dönemde bu durum yatırımcıları değerli metallere, özellikle altın varlığına yönlendiriyor. 
 
Salgının başlamasının üzerinden iki yıl geçti ve artık dünya bunu geride bırakacağı bir yıl içerisinde gibi görünüyor. Ekonomik veriler belli başlı tüm ekonomilerde bir toparlanma içerisine girildiğini gösteriyor.
 
Kuyumculuk, teknoloji sektörleri ve merkez bankaları tarafından oluşturulan ek altın talepleri altının performansına destek vermektedir. Özellikle 2022 yılında Hindistan ve Çin gibi büyük altın tüketicileri pazarında ek talepler oluşacağı varsayılmaktadır.
Son olarak merkez bankalarının altın talebi 2021 yılından bu yana toparlamış gözükmekte ve artmaya devam etmektedir. Bu ek talepler altının değerini korumakla kalmayıp artıran bir sonuç yaratmaktadır.
 
2022 yılında altının dikkat etmesi gereken iki faktör olacaktır; bunlar yükselen nominal faiz oranları ve potansiyel olarak daha da güçlenmiş bir ABD doları.
Fakat yine de piyasalarda bu altını baskılayan iki faktör görülse bile inatçı ve yükselmeye devam eden enflasyon, salgın veya jeopolitik risklere bağlı olarak oluşan piyasa dengesizlikleri ve de merkez bankaları veya kuyumculuk sektöründen gelecek yüksek adette altın taleplerinin oluşması gibi diğer faktörler altın varlığına destek verecek faktörler olacaktır.
 
Altının 2022 yılındaki performansı tamamen hangi faktörlerin vektörel olarak daha baskın çıkacağına bağlı olacaktır.
 
YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-01-13 15:35:48
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63