Yükselen enflasyon baskıları, piyasalarda riskten kaçınma, jeopolitik belirsizlikler

Tüm bunlar değerli metaller için kusursuz bir fırtına yaratıyor

Değerli metal varlıkların dinamik kazanımlar gösteriyor olmalarının sebepleri yüksek enflasyon yaşanan piyasalarda belirsizliklerin devam etmesi, enflasyon ile mücadele yöntemlerinin henüz uygulanamamış olması, piyasalarda riskten kaçınma duygusunun baskın olarak hissediliyor olması ve tüm bunlara ek olarak da küresel ölçekte kritik noktalarda jeopolitik risklerin kontrol edilemez seviyelere ulaşmış olması.
 
Piyasalar önümüzdeki hafta 25 Ocak Salı günü FOMC toplantısında enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için ne karar alınacağını merakla bekliyor. Analistler bir faiz artırımı kararının neredeyse kesin olduğunu belirtiyorlar.
 
Federal Rezerv’in gerçekleştireceği toplantı ardından (Ocak 26) ilk faiz artırımının ne zaman yapılacağını açıklaması bekleniyor.
 
Şüphesiz olarak biliniyor ki ABD’de büyük şirket ve kurumlar bedavaya para borçlanmaya fazlasıyla bağımlı hale geldiler. Federal Rezerv’in ABD’de ekonomiyi yeniden inşa etmek için uyguladığı bu para politikasının artık sonuna gelindiği söylenebilir. Bu sebeple hisse senetleri piyasaları son beş işlem gününün dördünde değer kaybettiler.
 
Sadece 12 Ocak’tan bu yana, yaklaşık olarak bir haftada, teknoloji hisselerinin ağırlığı olduğu Nasdaq endeksi %6 seviyesinde değer kaybetti. The Standard & Poor’s yaklaşık olarak %4.2 seviyesinde düşüş yaşarken Dow Jones endüstriyel endeks ortalamasının %3.61 seviyesinde kayıplar yaşadığı görülüyor.
 
Rusya birliklerinin Ukrayna sınırında birikiyor olmaları jeopolitik anlamda büyük bir risk oluştururken piyasaları endişeye sevk ediyor.
 
Yükselen enflasyon baskıları, piyasalarda riskten kaçınma, jeopolitik belirsizlikler – piyasaların endişeyle takip ettikleri unsurlar. Bu etkenlerden sadece birinin yaşanıyor olması değerli metal piyasalarına büyük bir zarar verebilecekken bu üç etkenin birarada gelişiyor olması değerli metaller adına kusursuz bir fırtına yaratıyor.
 
Değerli metaller vadelilerde son iki gün içerisinde paladyum %5,09 seviyesinde kazanımlar gösterdi. Paladyum değerli metali yaklaşık olarak 100 $ seviyesinde değer kazandı. Platin vadelileri ise son iki gün içinde %4.58 üzerinde değer kazanırken sadece dünkü kazanımı ons başına 45 $ seviyelerindeydi. Bilindiği üzere dün ons gümüş %3 seviyesinde değer kazanmış Mart ayı vadeli gümüş kontrat fiyatları 24.195 $ seviyesine kadar çıkmıştı. Ons altının dünkü kazanımları ise %1.56 seviyesindeydi.
Ons altın kritik direnç seviyesi olarak değerlendirilen 1833 $ seviyesini kırmış durumda.
 
Altında bir sonraki direnç noktasının 1851.60 $ seviyesinde oluştuğu görülürken 1830 $ bölgesinin artık bir direnç noktası olmak yerine bir destek noktasına dönüştüğü görülüyor.

YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-01-20 14:38:09
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63