Ons altın fiyatında çok yüksek seviyede jeopolitik risk primi var, bu değer yaklaşık olarak 300 $

Federal Rezerv’in agresif para politikası sıkılaştırma takvimi bile değerli metallere olan talebi azaltamayacaktır.

Ons altın fiyatı her ne kadar konumunu kuvvetli bir şekilde koruyor olsa da fiyatın içerisinde yüksek seviyede risk primi de mevcut. 

Ons altın iki yıllık bir aradan sonra en iyi çeyrek dönemini yaşadıktan sonra şu aralıkta konsolidasyon yaşıyor. Jeopolitik belirsizlikler piyasalara hakim olduğu sürece değerli metale olan talep artış gösterecektir.
 
Altının nihai para birimi olarak görülmesinin sebebi savaşın veya jeopolitik risklerin sonuçlarına ve para politikalarındaki değişikliklere karşı savunmasız kalan diğer para birimlerinin aksine savaş veya jeopolitik krizlerde değerini koruyabilmesidir.
Ukrayna krizinin şiddetlenerek devam etmesi değerli metallere olan talebin git gide güçlendireceğe benziyor.
 
Makroekonomik ve finansal krizlerin altın fiyatları üzerinde uzun vadeli etkileri görülmektedir. Rusya’nın dünya ticaretinden izolasyonu özellikle enerji sektöründe yapısal bir dönüşümü, kaymayı getirecektir. Bunun da doğal sonucu enflasyon baskılarının daha da artması olacaktır. Ayrıca Avrupa’da gözlemlenmeye başlanan zayıf ekonomik büyüme riski ortadadır. Bu değerli metal sektöründe yatırımcı talebi için olumlu bir zemin yaratmaktadır.
 
Tüm bu veriler ışığında merkez bankalarının agresif para politikalarına yöneliyor olmaları bile ons altını 1900 $ üzerinde tutacak gibi görünmekte.
Yükselen enflasyon, düşen reel getiriler ve zayıflamış bir ABD dolar endeksi bu faktörler ons altın için oluşabilecek en ideal ortamı tanımlar. Nadiren bu üç faktör bir arada aynı yönde hareket eder. Fakat yakın dönemde bu üç faktörün birbirine yaklaştığını görmemizle altın fiyatlarının sıçrama yaptığını gözlemledik.
 
Altın fiyatının sıçramasının bir diğer sebebi de petrol krizidir. Petrol varlığı da altın fiyatı üzerinde uzun dönemli bir etkiye sahiptir. Petrol fiyatının yükselmesi enflasyonu tetiklediğinden enflasyon da ons altın fiyatlarını beslemektedir. Tarihsel olarak petrol ve ons altının aynı yönde hareket eden bir pozitif korelasyona sahip oldukları biliniyor.
Covid salgını sebebiyle dünya tam arz zinciri ve yükselen enflasyon sorunlarıyla uğraşırken Ukrayna krizi ortaya çıktı. Ardından Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar Rusya’yı küresel emtia piyasalarından izole etmeyi amaçlıyordu. Bunun etkisinin kısa dönemde enflasyon baskısının daha da artmasıyla görüleceği belirtiliyor. 
 
Özellikle Avrupa bölgesinin Rus petrol ve doğal gazına bağımlı olması Avrupa’yı bu konuda daha hassas ve zarar görmeye açık bir pozisyonda tutuyor. Avrupa’nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye başlaması enerji fiyatlarını yukarı yönde hareket ettirecektir. Bu jeopolitik kriz Avrupa bölgesindeki büyüme oranını etkilemişe benziyor. Yılın başında Avrupa bölgesi için açıklanan ortalama büyüme hedefi şimdiden %4,4 seviyesinden %2,9’a düşürülmüş durumda.
 
Kesin olan bir şey var; önümüzde uzun bir belirsizlik dönemi var. Böylesi bir ortamda değerli metallerin ve özellikle altının yatırımcılar tarafından destek bulması muhtemel gözüküyor.
 
 
YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-04-05 13:54:19
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63