IMF`nin küresel büyüme tahminlerini düşürmesi ardından petrol fiyatı yaklaşık olarak %5 geriledi

Salı günkü dalgalı işlemlerde petrol fiyatları %5 oranında düştü. 

IMF’nin ekonomik büyüme tahminlerini düşürmesi ardından bu durum petrol fiyatlarına da yansıdı.
 
Petrol fiyatlarındaki bu düşüş OPEC’in Mart ayı günlük hedefinin çok altında, günlük 1.45 milyon varil (bpd – barrel per day) seviyesinde gerçekleşmesine rağmen oluştu. OPEC’in hedef üretim seviyesinin altında üretim yapmasına ek olarak Batı’nın uyguladığı yaptırımların ardından Rusya’da da petrol üretim çıktısı azaldı. İlginç bir durum; arzın azaldığı noktada petrol fiyatı da şimdilik düşmüş görünüyor.
Rusya Mart ayında 10.018 milyon varil günlük petrol üretimi gerçekleştirerek aylık hedefinin 300K varil altında kaldı.
 
Brent ham petrol fiyatı %5,22 seviyesinde düşüş göstererek 107.25 $ seviyesinde işlem görürken ABD’de West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) %.5.2 düşüşle varil başına 102.56 $ seviyesinde fiyatlanıyor.
 
IMF Rusya’nın Ukrayna’daki askeri harekatını sebep göstererek ülkelerin ekonomik büyüme beklentilerini yaklaşık olarak yarım puan azaltırken aynı zamanda enflasyonun birçok ülke için artık çok net ve belirgin bir tehdite dönüştüğünü belirtti.
İki yılın zirvesinde bulunan ABD dolar endeksinin fiyat baskısıyla düşüş görünümü piyasalarda pekişiyor. ABD dolar endeksinin güçlenmesiyle diğer para birimlerine sahip ekonomiler için emtia fiyatları artıyor. Fiyat artışlarının dramatik etkisi de talebin zorunlu kısılması sonucunu getiriyor.
 
ABD’de St. Louis Federal Rezerv Bankası Başkanı James Bullard enflasyonun çok üst seviyede olduğu ve ancak faiz toplam oranını yıl sonunda %3,5 seviyesine çıkararak 40 yılın en yüksek seviyesindekii enflasyonu yavaşlatabileceklerini belirtiyor.
ABD’de stratejik petrol rezervlerinden acil kullanımlarla 4,7 milyon varilin Pazartesi günü düşürülmüş olması piyasalarda gerginlik yaratan bir başka unsur oldu.
Çin’de Covid salgını kısıtlamaları sebebiyle ekonomik aktiviteler yavaşlamış durumda. Ancak bu kısıtlamaların kaldırılması sonrası üretim tesislerinin açılmasıyla petrol talebi normal seviyesine gelebilecektir.
 
Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne yasaklama getirme ihtimali petrol piyasasında tartışılan en önemli konu. Bu durumun yaratabileceği sonuçları şimdiden değerlendirebilmek çok güç. Fransa Finans Bakanı Bruno Lea Maire Salı günü yapmış olduğu açıklamalarda Rus petrolüne ambargonun Avrupa Birliği seviyesinde çalışıldığını belirtti. 
 
Petrol piyasaları yakın bir süreçte dalgalanmaya devam edecek gibi gözüküyor.
 
YASAL UYARI:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-04-20 11:59:18
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63