2022 yılında enerji ve tarım fiyatları artmaya devam edecek, altın yatırımcısına kazandıracak
Salı günü Dünya Bankası’nın yayınlamış olduğu rapor emtiaların güncel fiyat tahminlerini içeriyor.
2022 yılı emtia piyasalarının hiç beklemediği sonuçları beraberinde getirdi. Rusya Ukrayna savaşı giderek daha kötüleşirken Dünya Bankası yapmış olduğu değerlendirmede fiyat baskılarının artmaya devam edeceğini belirtiyor.
Salı günü Dünya Bankası’nın yayınlamış olduğu rapor emtiaların güncel fiyat tahminlerini içeriyor. Düzenli olarak yayınlanan rapora göre enerji kalemleri ve tarım ürün fiyatları belirgin bir şekilde artmaya devam edecek.
Rapor, Brent petrolün 2022 yılında ortalama varil fiyatının 100 $ civarında kalacağını öngörüyor. Brent petrol varil fiyatı bir önceki yıla kıyasla %42 artmış durumda ve 2013 yılından bu yan en yüksek seviyesinde. Enerji dışında kalan emtia fiyatlarının 2022 yılı içerisinde %20 ve üzerinde artması bekleniyor. Özellikle Rusya ve Ukrayna’dan ihraç edilen ürün fiyatları çok ciddi bir seviyede etkilenmeye devam edecek. Analistler buğday fiyatının bu yıl içerisinde %40 daha artacağını tahmin ediyorlar.
Doğu Avrupa’da yaşanan savaş emtia piyasalarını olumsuz etkiledi.
Ukrayna savaşının belirsizliği ve buna ek olarak enflasyon sarmal baskılarının giderek artması emtia fiyatlarını tahminlerin üzerine de çıkarabilir. Emtiaların yüksek fiyatları orta vadede kalıcı olacak.
Küresel ölçekte enflasyon verisini en çok etkileyen masraflar enerji ve gıda fiyatlarından kaynaklanıyor. Enerji piyasasına bakıldığında Nisan 2020’den bu yılın Mart ayına gelindiğinde fiyatlar yaklaşık olarak dört kat artmış durumda. Bu fiyat artışları 1973 yılında yaşanan petrol krizinden bu yana görülen en büyük 23 aya yayılmış enerji fiyat artışı.
Bununla birlikte gıda fiyatlarının ortalamada %84 arttığı görülüyor. Fiyatlardaki bu artışların büyük insani ve ekonomik etkileri oluyor. Gıda fiyatlarındaki artışlar sebebiyle birçok ülkede gıda güvensizliği ve enflasyon artmaya devam ediyor.
Dünya Bankası değerlendirmesine göre ons altın fiyatı 2022 yılı içerisinde yatırımcısına ılımlı bir seviyede kazanım sağlayacak. Bu kazanımın çok yüksek olmama sebebi ise yaklaşmakta olan faiz artırımlarının değerli metaller üzerine baskı oluşturuyor olması.
Değerli metal fiyatlarını uzun vadede Rusya Ukrayna arasındaki krizin nasıl sonuçlanacağı belirleyecek. Aynı zamanda küresel ölçekte merkez bankalarının enflasyonla mücadelelerinde nasıl sonuç alacakları da değerli metal fiyatını belirleyecek bir diğer önemli etken olacak.
Gümüş değerli metaline bakılacak olursa Çin’de ekonomik ekinliğin salgın kısıtlamaları sebebiyle yavaşlamış olması sebebiyle gümüşe olan talep gerçekleştirilemiyor. Bu durum fiyat üzerinde bir baskı oluşturuyor. Diğer yandan enflasyon baskılarından muzdarip olan ülkeler özellikle enerji maliyetlerini daha kolay yönetebilmek adına enerji geçişiyle karbonsuz bir enerji altyapısı kurmak istiyorlar. Bu enerji transformasyonu gümüşe olan talebi yeniden canlandıracak gibi görünüyor.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-04-27 12:37:27
Seçtiklerimiz