Ons altın fiyatları baskılanarak son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi

Rusya’nın Ukrayna’yla çatışmaların başlamasından sonra İsviçre Rusya’dan Nisan ayında 3 ton altın ithal etti.

 Ons altın fiyatları baskılanarak son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi

 Salı günkü işlemlerde ons altın tüm temel para birimleri karşısıında son bir haftanın en düşük seviyelerine geriledi. Hisse senedi piyasalarında hafta içerisinde ikinci seansta da kazanımlar görülüyor.
 
Spot piyasalara bakıldığında ons altın 1825 $, ons gümüş ise 21,32 $ seviyelerine gerilemiş durumda. Platin ons başına 939 $, paladyum ise 1878 $ seviyelerinde fiyatlanıyor. Altın/gümüş oranı 85,5 seviyesinde. İngiltere’de ons altın 1491 £ seviyesine gerilerken Avrupa bölgesinde 1738 € seviyesinde alıcı buluyor. ABD dolar endeksindeki hafif toparlanma ve yaz dönem başlangıcındaki zayıf işlemler ons altın fiyatını hafif geriletmiş durumda.
 
ABD dolar endeksi 104,69 seviyesine çıkarken 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı yıl bazında %3,23 seviyesinde. 2 yıllık tahviller ise %3,16 seviyesinde gerçekleşiyor.
 
Brent ham petrol varil başına 110 $ seviyesine kadar gerilerken, ABD piyasasında doğal gaz birim (mmBtu) fiyatı 6,64 $ seviyesinde işlem görüyor. Avrupa doğal gaz birim (megawatt saat) fiyatı 125 € seviyesinde ve yükseliş trendinde.
 
Kuzeydoğu Avrupa’da Rusya’nın Nato üye ülkeleri arasında sıkışmış izole bir eyaleti var. Rusya’nın bu eyaleti aynı zamanda Baltık Denizi filosuna ev sahipliği yapıyor. Son dönemlerde Litvanya Rusya’nın bu eyaletinden Kaliningrad’a demir yolu taşımacılığı üzerinde engelleme gerçekleştiriyor. Bu durum Rusya ile Avrupa ve Nato bloğu arasındaki ilişkileri yeni bir safhada gerginleştiriyor. Moskova yapmış olduğu açıklamalarda Litvanya’nın gerçekleştirmiş olduğu demir yolu taşımacılık engellemesini her şekilde çözeceğini duyurdu. Rusya bu hamlenin Batı bloğu tarafından yapıldığını biliyor.
 
Bu arada Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili kendi ülkesini Batı ile aynı hizaya getirerek Rusya’nın 2008 yılında Güney Osetya bölgesinin işgaline dikkat çekti, eleştirilerde bulundu. Garibashvili yaptığı açıklamalarda Rus birliklerinin Gürcistan’ın %20’sini ellerinde tuttuklarını, bunun bir gerçeklik olduğunu ve bu sorunun hala devam ettiğini belirtti.
 
Rusya’nın Ukrayna’yla çatışmaların başlamasından sonra İsviçre Rusya’dan Nisan ayında 3 ton altın ithal etti. Yaptırımlar birçok Rus işletmesini engellerken ve LBMA’nın Rus rafinerileri tarafından yeni dökülen altın külçelerini Londra piyasalarında kabul edilmesini askıya almalarına rağmen ticari külçe alım satımları devam ediyor.
 
Bağımsız ticari verilere göre Rusya Nisan ayında İngiltere’ye de 73 kilogram altın ihraç etti. 
 
Avrupa Komisyonu Rusya’nın külçe altın ticaretini tamamen engelleyebilmek adına bir sonraki yaptırım paketinde yer alacak şekilde çalışmalarını devam ettiriyor. Avrupa Komisyonu’nun yaptığı çalışmaların Rusya’ya ihracatı mı yoksa Rusya’dan ithalatı mı veya her ikisini birden mi engelleyeceği henüz belli değil. Tartışmaların ve yapılan çalışmanın Rusya Merkez Bankası’nın işlemlerini engelleyeceği tahmin ediliyor. Bilindiği üzere Kırım’ın Rusya tarafından ele geçirildiği dönemden bu yana ve özellikle bu konuda ağır yaptırımların uygulandığı 2014 – 2018 yılları döneminde devasa miktarlarda külçe altın alımları yapmıştı. Rusya Merkez Bankası dünyanın en büyük altın rezervi sahibi ilk beş bankalarından biri.
 
Yaptırımlar ve LBMA’nın Rus rafinerilerini askıya almış olması Londra’da Rus altınının fiilen yasaklanması anlamına gelse de henüz Rus değerli metalinin diğer rafineler tarafından işlenmesini yasaklamıyor.
 
Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky Pazartesi günü Afrika Birliği’ne yapmış olduğu açıklamalarda Rusya’nın Ukrayna’nın Karadeniz kıyısında bulunan limanlarını abluka altına almasıyla ve tarımsal ürünlerin engellenmesiyle Rusya’nın gerçekte birçok Afrika ülkesini savaş rehinesi olarak tuttuğunu, gıda fiyatlarının bu sebeple çok ciddi artışlar gösterdiğini ve Rusya’nın savaşı artık her bir Afrikalı’nın evine kadar götürdüğünü belirtti.
 
Bu arada küresel buğday fiyatlarında düşüşler görülüyor. Geçtiğimiz ay buğday fiyatı 2008 yılının rekor seviyelerine temas ederken özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa’da hasadın başlamasıyla fiyatların 1/5 oranında düştüğü kaydediliyor.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

2022-06-22 12:10:06
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63