Çin piyasaları hareketlenirken, ons altın fiyatı yatay seyrine devam ediyor

Şu aralıkta ons altın piyasası hassas ve kırılgan bir denge üzerinde duruyor. 

Salı günkü işlemlerde Londra piyasalarında ons altın fiyatı konumunu korurken Çin’deki Covid salgın kısıtlamalarının gevşetilmesiyle birlikte küresel hisse senedi piyasaları, bakır gibi bazı temel metal fiyatlarıyla birlikte yükseliş eğilimi gösteriyor. Almanya’da gerçekleşen G7 zirvesinde gazetecilerin önünde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Orta Doğu’da petrol üretiminde maksimum kapasiteye ulaşıldığı gafını duyurmuş olması sonrası ham petrol varil fiyatı yükselişe geçti.
 
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde yüksek enflasyona karşı kararlı mücadele edecekleri sözünü vermesiyle uzun dönemli borçlanma maliyetleri artıyor. Avrupa bölgesinde enflasyon yıl bazında %8 seviyesinin üzerinde.
 
Dünyada kuzey yarımkürede yaz döneminde ABD, Kanada gibi büyük ekonomilerde yoğun bir sürüş, lojistik sezonu yaşanıyor. Bu durum petrol ve benzin yakıtına talebi üst seviyeye çıkarıyor. Buna verilere rağmen G7 ülkeleri enerji ve maden zengini Rusya’ya ek yaptırımları uygulamaya devam ediyor.
 
Fransa Cumhurbaşkanı Makron telefonda Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı Muhammed bin Zayed al-Nahyan’ın Birleşik Arap Emirlikleri’nde de petrol üretiminin en üst kapasiteye eriştiğini söylediğini aktardı. Nahyan ayrıca Suudi Arabistan’ın kapasiteyi sadece biraz daha artırabileceğini aktarırken bu durumun en azından 6 ay boyunca bu seviyede devam edeceğini belirtmiş.
 
Bu konuşmaların basına sızması sonucu Brent ham petrol varil fiyatı geçen hafta son bir ayın en düşük seviyesi olan 107 $ seviyesinden 117 $ seviyesine yükseldi. Tam bir yıl önce bir varil ham petrol 75 $ seviyesinde işlem görüyordu.
 
Çin’de Pekin ve Şangay şehirlerinde hiç yeni Covid vakaları artık kaydedilmezken salgın karşıtı kısıtlamalar hafifletiliyor, bu durum son 16 ayın en düşük seviyesini gören bakır fiyatlarında toparlanma sinyalleri veriyor. Bakır fiyatı %2’lik bir toparlanma gösterdi fakat sonrasında fiyat yeniden gevşedi. Salgını geride bırakma konusunda önemli aşamalar atlatan Çin’de kısıtlamaların kaldırılıyor olması Çin hisse senedi endekslerine de olumlu yansıdı. CSI300 endeksi son iki yılın en düşük seviyelerinden toparlanarak son bir ay içerisinde %12,2 seviyesinde kazanım elde etti. 
 
Şu aralıkta ons altın piyasası hassas ve kırılgan bir denge üzerinde duruyor. Şu aralıkta hızlı alış ve satış karakteristiği öne çıkan ve bir nevi tüccar piyasasına dönüşen altın yanlış kırılma ve hızlı geri dönüşlere karşı savunmasız bir piyasaya benziyor. Altın piyasasında hızlı alım satım yapan tüccarların alım satım yapacakları aralığı belirledikleri bir yatırım stratejileri olması onları bu kırılgan zemindeki zararlardan koruyacaktır. Bu piyasalara can gelesiye kadar temkinli işlemler uygulanmalıdır.
 
Asya’nın dördüncü büyük ekonomisi olan Güney Kore’de önümüzdeki ay ilk kez merkez bankasının 50 bazlık faiz artırımı gerçekleştireceği belirtiliyor.  Güney Kore 2008 yılından bu yana en kötü seviyede bulunan yıl bazında %5,4 seviyesinde tüketici fiyat enflasyonunu yaşıyor.
 
Geçtiğimiz hafta beş büyük ekonominin merkez bankasının faiz artırımına gittiği görüldü. Çin’de enflasyon %2,1 seviyesinde olduğundan Çin Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gitmedi ve yıl bazında %3,7 seviyesinde tuttu. Fakat Çekya’da yıllık enflasyonun %16 seviyesine çıkmasıyla Çekya Merkez Bankası 125 baz puanlık şok edici bir faiz artırımı uygulayarak toplam faiz oranını %7 seviyesine çıkardı. İzlanda’da enflasyonun %7,6 seviyesine çıkmasıyla ülke merkez bankasının 100 baz puanlık faiz artırımına gittiği görüldü. Meksika yine aynı şekilde ülkede gerçekleşen yıllık enflasyon %7,6 seviyesinde olduğundan politika faizini 75 baz puan artırarak toplam faiz oranını %7,75 seviyesine çıkardı.  Filipinler’de ise yıllık enflasyon %5,4 seviyesinde olduğundan faizler 25 baz puan artırılarak toplam faiz oranı %2,5 seviyesine çıkarılmış oldu.
 
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde Portekiz’de Avrupa Merkez Bankası yıllık para politikası forumunda yapmış olduğu açıklamalarda Avrupa bölgesinde enflasyonun istenmeyecek bir seviyede yüksek olduğunu ve bir süre bu enflasyonun yerinde kalacağını belirtti. Lagarde enflasyonla kararlı ve sürdürülebilir bir şekilde mücadele etmeye ihtiyaçları olduğunun altını çizdi.
 
Piyasalara bakıldığında ons altın yatay seyirle 1817 $, ons gümüş ise 20,78 $ seviyesinde işlem görüyor. İngiltere’de ons altın 1492 £, Avrupa bölgesinde ise 1732 € seviyesinde fiyatlanıyor. 
Platin ons başına %1,5’luk kazanımla 928 $ yine ons paladyum da %2 seviyesine yakın kazanımla 1920 $ seviyesinde alıcı buluyor.
 
ABD dolar endeksi 104,41 seviyesine çıkarken 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı yıl bazında %3,13 seviyesine düşmüş durumda. 2 yıllık tahvil getiri oranı ise %3,07 seviyesine baskılanmış durumda.
 
Brent ham petrol varil başına 117,6 $ seviyesine çıkarken ABD’de birim (mmBtu) doğal gaz 6,76 $ seviyesinde işlem görüyor. Avrupa birim (megawatt-saat) doğal gaz fiyatı 130,50 € seviyesinde fiyatlanırken, İngiltere’de birim (therm) doğal gaz fiyatı 166,75 pence seviyesine yükselmiş durumda.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-06-29 12:51:45
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63