GOÜ para birimlerinin genelinde yatay bir görüntü hakim.
GOÜ para birimlerinin genelinde yatay bir görüntü hakim. Bunun en önemli nedeni ise şüphesiz akşam sonlanacak olan FED’in FOMC toplantısından çıkacak kararlar ve Başkan Powell’ın konuşmasının bekleniyor oluşu. Piyasalarda FED’e ilişkin beklentiler genişleyici politikanın devam edeceğinin vurgulanacağı şeklinde. Peki daha güvercin adımlar atılır mı? Bu sorunun cevabını faizler noktasında değerlendirmemek gerek. Faiz oranları zaten 0-0.25 aralığında sabit. FED’e ilişkin negatif faiz beklentilerinin sonlanmasına karşılık piyasa getiri eğrisi kontrolü hikayesine odaklanmış durumda.
Getiri eğrisi kontrolü: FED’in belli bir vadeyi ya da bölgeyi baz alarak o vadeye ilişkin tahvil fiyatını yüksek tutması… Tam tersi olarak da düşünülebilir; Tahvil getirisini ( faizini ) düşük tutması… Bu sayede uzun vadeli tahvilin getirisini düşük tutarak kısa vadeli faizlerin de uzun bir süre düşük kalacağını piyasaya belirtmiş olacak. Getiri eğrisi kontrolü politikası bu bakımdan önemli. FED bu konuda çok iştahlı mı bilinmez. Son gelen istihdam rakamları tatmin edici düzeyde olsa da henüz işsizlik ve enflasyona ilişkin beklentilerde net bir toparlanma yok. Zaten tek veri ile pozitif beklentilerin merkez bankası kararlarına etki edecek kadar güçlenmesi çok mantıklı değil.
FED’e ilişkin bir başka izleyeceğimiz konu Dot Plot dediğimiz noktasal grafikler. FED üyelerinin politika faizine ilişkin beklentilerinin orta noktası oldukça önemli. Piyasada beklenti en geç 2022 yılında faiz artırımının gelebileceğine ilişkin. Noktasal grafiklerde bu beklentinin ötesinde bir faiz artırımı olasılığı belirirse bu ABD doları için negatif. Yani piyasa açısından pozitif olur.
Mevcut beklenti ve senaryolar eşliğinde Dolar/TL teknik olarak yatay seyretmeye devam ediyor. Genel itibari ile 6.83 – 6.6860 bandında fiyatlamaları izliyoruz. Bandın kırıldığı yöne doğru fiyatlamaların hız kazanabileceğinin altını çizelim. Bu noktada yön tahini yapmak oldukça zor. Senaryolar üzerinden gitmek daha doğru olacaktır. Bu durumda:
· FED’in piyasada oluşan güvercin beklentileri karşılayamaması durumunda 6.83 destek seviyesinin kırılabileceğini düşünüyoruz. ABD dolarının küresel ölçekte değer kazanmasının eşliğinde Dolar/TL paritesinde yatay kanalın boyu kadar yükseliş oluşabilir ki bu seviye de asgari 6.98 direncine tekabül ediyor. Ayrıca bu seviyenin 7.27 – 6.6860 düşüşünün fibo %50 seviyesine denk geldiğini de belirtelim.
· FED’in getiri eğrisi kontrolü politikasını başlatması ( ihtimali bu toplantı için düşük gibi ) ya da bu politikanın ciddi ölçüde tartışılıp yakın gelecekte devreye alınabileceğini gösteren tartışmalarda bulunulduğunun görülmesi ( daha yüksek ihtimal ) durumunda ABD dolarının küresel ölçekte değer kaybetmesi beklenir. Bu sayede 6.6860 desteğine doğru hızlı geri çekilmenin oluşmasının yanında bu destek seviyesinin kırılması ile 6.45 – 6.38 bandında doğru geri çekilmenin başlayabileceğini düşünüyoruz.