Küresel ekonomide parasal koşullar sıkılaştıkça ons altın getirileri daha da güçlenecektir
Peki neden merkez bankaları daha fazla altın rezervi tutmaya başladılar ve neden altın getirileri umut verici görünmeye başladı?
En azından merkez bankaları açısından bakıldığında altının bir getiri sağlamadığını söylemek bir yanılgıdır. Altın mevduatlarının giderek sağlam getiriler ödemeye başladığını görüyoruz.
Altın getirisi çoğu özel yatırımcı için geçerli olmasa da merkez bankaları getiri elde etmek için altın varlıklarını aktif olarak yönetmektedirler.
Merkez bankaları altın mevduat oranını kazanabilmek için külçe rezervlerini ödünç verebilmekte veya altın teklif edilen vadeli faiz oranı veya takas oranı üzerinden değerli metali ABD doları ile değiştirebilmektedirler.
Altın rezervleri oldukça likit varlıklar olarak değerlendirilmektedir.
Son otuz yıllık döneme bakıldığında altın kiralama oranlarının üç farklı dönem geçirdiğini görüyoruz.
1989 ve 1999 yılları arasındaki döneme bakıldığında altın kiralama oranlarının çok güçlü olduğu bir dönem görüyoruz. Bu dönemde 12 aylık altın kiralama oran 140-200 baz puan aralığındaydı. 2000 ve 2009 yılları arasında ise bu yıllık kiralama oran ortalamasının 54 baz puan olduğunu görüyoruz. En zayıf dönem ise 2010 ve 2020 yılları arasındaki son dönem. Bu dönemde altının yıllık kiralama oranı 15 baz puana kadar gerilemiş oldu.
Covid salgın sonrası küresel para politikalarının oldukça sıkılaşmasıyla bir dönüşüm yaşandı ve 2022 yılının Mart ayından bu yana altın kiralama bedeli yıl bazında 50 baz puana kadar çıkmış oldu.
Federal Rezerv’in çok yüksek enflasyon karşısında para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırmaya devam etmesiyle reel oranlar Hazine eğrisinin büyük bir bölümünde yükselmeye devam edecek ve spekülatif uzun süreli aktiviteler azalacaktır.
Peki neden merkez bankaları daha fazla altın rezervi tutmaya başladılar ve neden altın getirileri umut verici görünmeye başladı?
Merkez bankaları altın rezervlerini öncelikle altının içsel değeri olması sebebiyle tutmaktadırlar. Altının likiditesi çok yüksektir ve de kendinde değeri olan altının kağıt parada olduğu gibi hiçbir kuruma karşı değer sorumluluğu yoktur.
Bununla birlikte son dönemlerde merkez bankaları üzerinde sermaye kazançlarının ötesinde getiriler elde etmek için altın rezervlerinden en üst seviyede yararlanma baskısı vardı.
Bu durum altında daha yüksek kiralama oranlarını açığa çıkardı. Bu eğilim son zamanlarda güç kazanmaya başladı. Dünya Altın Konseyi’nin Merkez Bankaları Altın Rezervleri Anket raporuna göre ankete katılım gösteren merkez bankalarının %47’sinin altın rezervlerini kiraladıkları, %53’ünün ise altın rezervlerini swap işlemlerinde kullandıkları belirtiliyor.
Gelinen noktada oluşan piyasa koşullarında altın kiralama oranlarının giderek arttığı bir ortam destekleniyor.
Federal Rezerv ılımlı para politikasından uzaklaştıkça ve giderek daha agresif bir para politikasını uyguladıkça ortamın altında daha yüksek kira oranları açısından olgunlaşacağını söyleyebiliriz.
Ayrıca, giderek artan nominal ve reel oranların genellikle altın getirileri üzerinde olumlu sonuçlar yaratacağı söylenebilir. Federal Rezerv belki de agresif para politikasını 2023 yılında da devam ettirecek ve bu durum altında satış baskılarını getirebilecektir ama aynı zamanda merkez bankalarının altın rezervlerinin kiralamasında uyguladıkları oranlar son on yılda görülmemiş bir seviyeye çıkacaktır.
Özetle şunu belirtmek gerekir ki yaşanan olağanüstü makroekonomik dengesizlikler içerisinde altında bir ayı piyasası oluştursa bile, merkez bankalarının riskten korunma teşviki altın kiralama oranlarının artacağı bir ortam yaratmaktadır. Öyle görülüyor ki altın kiralama oranları 2023 yılında da artışına devam edecektir.
Spot piyasalara bakıldığında ons altın 1779 $, ons gümüş ise 20,15 $ seviyesinde fiyatlanıyor. Altın/gümüş oranı 88 seviyesi üzerinde. İngiltere’de ons altın 1479 £, Avrupa bölgesinde ise 1753 € seviyesinde alıcı buluyor. Ons platin 928 $, paladyum ise ons başına 2144 $ seviyesinde fiyatlanıyor.
ABD dolar endeksi 106,56 seviyesine çıkarken, 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı yıl bazında %2,78, iki yıllıklar ise %3,18 seviyesinde.
Brent ham petrol varil fiyatı 94 $ seviyesine gerilemiş durumda. ABD doğal gaz birim fiyatı 8,94 $ seviyesine çıkarken Avrupa doğal gaz birim fiyatı 231 € seviyesine yükseldi. İngiltere’de ise doğal gaz birim fiyatı 422 pence seviyesine çıktı.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-08-16 12:23:01
Seçtiklerimiz