Yaz Döneminin Başlangıcından Bu Yana Dünya`da Altın Talebi Artıyor

Ons altın fiyatı 1800 $ seviyesi altında seyrederken Çin Temmuz ayında İsviçre’den ithal ettiği altını %150 oranında artırdı

Çin Temmuz ayında İsviçre’den ithal ettiği altın miktarını ciddi bir seviyede artırdı.İsviçre Federal Gümrük Yönetimi’nin açıklamalarına göre Çin son beş yılın en yüksek miktarda altınını ithal etmiş durumda.
 
Yaz döneminin başlangıcından bu yana Çin’de altın talebi artış gösteriyor. Bu dönem içerisinde İsviçre Çin’e 4,6 milyar dolarlık 80,1 ton altın sevkiyatı gerçekleştirdi.
Aylık artış %146 seviyesine çıkarken bu Çin’in Aralık 2016 yılından bu yana İsviçre’den gerçekleştirdiği en büyük sevkiyat oldu.
 
Çin’in alımlarının yüksek seviyede olmasının sebebi ons altın fiyatının 1800 $ seviyesinin altında görece ucuz kalmış olması. Bu fiyat seviyesi altın boğalarını hayal kırıklığına uğratmış olsa da aslında uzun dönem altın yatırımcıları için ucuz seviyede bir yatırıma giriş seviyesi yaratıyor.
 
Bilindiği üzere Mart ayında ons altın tarihi zirvesine yaklaşarak 2000 $ seviyesi üzerine çıkmıştı. Bu dönem sonrasında Federal Rezerv’in enflasyonla mücadelesinde uyguladığı agresif politilar ve ABD dolar endeksinin gücünü sürekli tazelemiş olması ons altın fiyatını şu aralıkta 1750 $ seviyelerine kadar baskılamıştı.
 
Çin’de ons altın talebinin artmasını tetikleyen bir diğer önemli unsur da Covid salgını kısıtlamalarının neredeyse kaldırılmış olması. Bu durum Çinli perakende tüketicilerini altın pazarına yeniden sokmuş oldu.
 
Çin’in yükseliş gösteren altın talebi İsviçre’nin altın ihracatını Temmuz ayında ciddi bir seviyede yükseltmiş oldu. İsviçre bu yıl Temmuz ayı itbariyle 2016 yılından bu yana altın ihracatını en yüksek seviyeye çıkararak toplamda 297 ton seviyesinin üzerine çıkarmış oldu. Çin’in altın ithalatını %150 seviyesine yakın (%147) artırmış olması İsviçre’nin ihraseviyesinin yükselmesinin bir kısmını açıklayabillyor. Ama İsviçre’den altın ithal eden tek ülke Çin değil. Hemen hemen biline tüm pazarlar İsviçre’den altın ithal ediyor.
 
Hindistan’ın Temmuz ayında İsviçre’den 15,8 ton altın aldığı biliniyor. Hindistan bu alımdan bir ay öncesinde yine İsviçre’den 7,7 ton altın satın almıştı.
 
Diğer taraftan İsviçre’nin altın alımlarına bakıldığında geçtiğimiz ay ülkenin Rusya’dan sadece 261 kilogram altın satın aldığı görülüyor. Bu seviyede bir alım özellikle önceki ay alım rakamlarına kıyasla oldukça düşük bir seviyede.
 
Haziran ayında İsviçre Rusya’dan 16 milyon dolarlık 284 kilogram altın ithal ederken, Mayıs ayında Rusya’dan 3 ton (200 milyon dolar) altın ithal etmişti.
Temmuz ayında İsviçre yetkilileri orijini Rusya olan altının İngiltere’de sevk edildiğini ve gümrüğün herhangi bir yaptırıma aykırı davranıp davranmadığının araştırıldığı belirtilmişti.
 
Ağustos ayında İsviçre Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı altın ve altın ürünlerinin ithalat/ihracatını kapsayan tüm yaptırımlarına uyacağını bildirmişti.
 
Bilindiği gibi İsviçre tarihsel olarak altın için merkezi bir dağıtım noktası görevini görüyor. Bu sebeple ülkenin ihraverileri hangi ülkelerin ne zaman ve ne oranda altın aldığına dair önemli bir piyasa göstergesi olarak kullanılıyor.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-08-19 12:20:19
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63
Image