Dünya Altın Konseyi`ne göre altına kurumsal ilgi düşük seyretse de küresel ekonomi belirsizliğe doğru ilerledikçe yatırımcılar altına yöneliyor

Yatırımcıların %18’inden azı fiziki altınlarını külçe olarak kasada saklıyor.

 
Dünya Altın Konseyi’nin yayınladığı güncel rapora göre kurumsal portföylerde altın kullanımı düşük seviyelerde kalıyor. Konsey’in değerlendirmesine göre bu portföylerde altın miktarı genişletilecek.
 
Anket yapılan yatırımcıların değerlendirmelere göre kurumların sadece %15’inin portföylerinde altın pozisyonları mevcut.
 
Anket 408 adet kurumsal yatırımcıya yapılırken burada amaçlanan bu yatırımcıların içerisinde bulunduğumuz makro ekonomik ortamda altın varlığını nasıl gördüklerini anlayabilmek.
 
Dünya Altın Konseyi’nin raporuna göre portföyünde altın allokasyonu %4 seviyesinde bulunan bir düzenli, sağlıklı yatırımcı var. Genel anlamda yatırımcıların altın pozisyonlarının kalıcı olduğu ve yatırımcıların altın yatırımlarını çoğunlukla artırmayı veya var olan seviyeyi korumayı hedefledikleri belirtiliyor.
 
Bölgesel olarak bakıldığında portföyinde altın varlığı bulunduran kurumsal yatırımcılar Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) ve Asya-Pasifik. 
 
Raporda dikkat çeken önemli bulgulardan bir tanesi de altın pozisyonlarının çoğunlukla stratejik konumlandırıldığını ve varlığın üç yıldan fazla porföyde tutulduğu yönündeki bilgi.
 
Kurumsal yatırımcıların en az yarısı uzun vadeli yatırım varlığı tahsis stratejilerinde altının önemini vurguluyorlar.
 
Kurumsal yatırımcıların altın varlığı yatırımlarından tercih ettikeleri en popüler yöntem altına dayalı yatırım fonları. Bunun ardından tercih edilen yatırım aracı altın madenciliği menkul kıymetleri. Yatırımcıların %18’inden azı fiziki altınlarını külçe olarak kasada saklıyor.
 
Altın varlığına sahip olmak istemenin en temel sebepleri enflasyon ve faiz artırımları sorun sarmalı arasında ekonomik büyümede riskler yaşanırken portföyleri çeşitlendirme isteği.
 
Fiyat seviyelerinin yüksek kalması, ekonomik belirsizlik giderek artan para politikaları ve resesyon tehdidi tüm bunlar yatrımcıları üst seviyede endişede tutmaya devam ediyor. Bu noktada kurumlar likidite sorunlarını ve portföy dengeleme sorunlarını dile getiriyorlar. Bu sorunları aşabilmek adına kurumsal yatırımcılar kısa vadeli ve uzun vadeli yatırım varlıklarını değerlendirerek yaşayabilecekleri zararı minimuma seviyeye indirmeye çalışıyor.
Enflasyon endişeleri ve çeşitlendirme isteği kurumsal yatırımcıları değerli metallere yöneltiyor.
 
Dünya Altın Konseyi’ne göre kurumsal yatırımcılar sabit getirili ve hisse paylı senetlerin yanı sıra değerli metallerle portföy oynaklıklarını azaltırken enflasyondan da korunmaya çalışıyor. Bu kurumlara altın varlığının ana rolünün ne olduğu sorulduğun ilk verilen temel cevap portföylerini enflasyondan korumak adına çeşitlendirme istekleri oluyor.
 
Tüm bunların ötesinde jeopolitik riskler artış gösterdikçe kurumsal yatırımcılar altına daha fazla ilgi göstermeye başlayacaktır. Rusya ve Ukrayna ve dolayısıyla Rusya ve Batı aynı zamanda da ABD ve Çin arasındaki gerginlikler önümüzdeki yıllar içerisinde düzeltilebilecek gibi gözükmüyor.
 
Dünya Altın Konseyi’ne göre giderek zorlaşan ekonomik ortamda altına olan talep artmaya devam edecektir.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-10-07 15:25:33
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63