Ons gümüş fiyatının neden yükselmediğinin beş sebebi

Son dönemlerde altın/gümüş oranı 88 seviyelerinde. Ve bu oran gümüşün altına kıyasla çok ucuz kaldığını göstermekte.

Ons gümüş bazı dönemlerde beklenmedik bir yukarı yönlü hareket gerçekleştiriyor olsa da bu yıl içerisinde çoğu zaman yatırımcısını hayal kırıklığına uğrattı. Bunun sebeplerini aşağıda değerlendirelim.
 
Bazı ekonomist ve analistlerin değerlendirmelerine göre ons gümüş olması gerektiği seviyelerin çok altında fiyatlanıyor. Uzmanlar gerek küresel gümüş para talebinin canlılığının artması gerek ise Hindistan’da fiziki gümüş talebinin artması sebepleriyle ons gümüşte yıl sonuna doğru bir ralli gerçekleşebileceğini belirtiyorlar. Peki ons gümüş fiyatı neden yükselmiyor. Bakalım.
 
Bu sebeplerinden biri ons altın fiyatlarının güçsüz olması. Sonuçta gümüş performansı belli korelasyon oranında altınla aynı yönde farklı ivmede hareket eden bir değerli metal. Para politikasında devam eden sıkılaştırma ABD dolar endeksine daha fazla cazibe katarken ons altın ile birlikte ons gümüş fiyatları baskılanıyor. Ayrıca uygulanan agresif para politikalarının ekonomileri kırarak küresel resesyonu tetiklemesi endişesi devam ediyor. Bundan doğal olarak durağanlığa giren ekonomide kendisi endüstriyel kullanım alanı ağırlıkta olan gümüş oldukça olumsuz etkilenecektir.
 
İkincisi ons gümüş için profesyonel anlamda ilgi düşüşü yaşanıyor. ETP [Exchange Traded Products] borsada işlem gören ürünler ve CFTC [Commodity Futures Trading Commission] ABD Emtia Vadeli İşlemleri’nde tutulan gümüş varlıkları azalıyor.
 
Üçüncüsü LBMA’nın gümüş kasaları bol miktarda gümüş arzı sağlamaktadır.
 
Dördüncüsü gümüş için fiziki piyasa profesyonel piyasadan çok daha küçüktür.
 
Son olarak gümüş için spot fiyatların yatırımcılara temel düzeyde yanıt vermediği ancak yerel piyasalarda ons gümüş fiyatına ek olarak ödenen primlerin bu yatırım varlığı işlemlerini sürdürmede anlam verdiği görülüyor. Gümüşte düşük talep olması ve buna ek olarak giderek talebin daha da zarar görmesi ihtimali sebebiyle ons gümüş primleri bu aralıkta çok yüksek seviyede konumlanamıyor.
ETP – Borsada işlem gören gümüş varlık hacmine bakıldığında bu yıl içerisinde işlem gören gümüş 4000 ton azalarak 24 bin tonun biraz altına gerilemiş durumda. COMEX stokları 11064 tondan 9700 tona seviyesinin altına düşmüş.
LBMA stoklarına bakıldığında 414 bin ton gümüş stoğu görülüyor. Ve bu endüstriyel talebin 22 haftalık ihtiyacını karşılayabiliyor.
 
Stoklarda yeterli miktarda gümüş olması spot fiyatın yukarı yönde hareketini kısıtlamaktadır.
 
Yatırım pozisyonları gümüş piyasasında önemli bir rol oynamaktadır. COMEX gümüşü kısa yatırım pozisyonları görüyor. Eylül ayı başında COMEX’de yönetilen para bileşenindeki kısa vadeli yatırım pozisyonu 9420 ton gümüştü. Bu Temmuz 2019’dan bu yana görülen en büyük kısa pozisyon miktarı. Ay sonuna doğru bu miktarın 6814 ton seviyesine daraldığı görülüyor. Bu hala çok önemli bir seviye çünkü önceki 12 aydaki ortalama 5204 ton seviyesindeydi.
Ekonomistlere göre gümüşte görülen net kısa yatırımlar illaki güçlü bir kısa koruma rallisine yol açmaz.
 
Önümüzdeki yıl ons altın ve ons gümüş fiyatları daha yukarıda konumlanacaktır. Fakat bu altın/gümüş oranının normal seviye olarak kabul edilen 60 seviyelerine döeneceği anlmanına gelmeyecektir. Son dönemlerde altın/gümüş oranı 88 seviyelerinde. Ve bu oran gümüşün altına kıyasla çok ucuz kaldığını göstermekte. 88 birim ile bir birim altın alınabiliyor olması ekonomide işlerin iyi gitmediğinin de bir göstergesi.
 
Gümüş performansı altına kıyasla üst seviyede dalgalı seyredebilir ve bu yatırımcıların dikkat etmesi gereken bir ayrıntı.
 
2022 yılında gümüş arzı fazlaya dönecek gibi gözüküyor.
 
2021 yılı verilerine bakıldığında Meksika, Çin ve Peru en büyük gümüş üreticileri olarak dünya gümüş toplam arzının %51’ini sağlıyorlar.
Ons gümüş için brincil gümüş madenleri için toplam nakit maliyetleri 3,88 $ seviyesinde iken herşeyin dahil olduğu toplam maliyetler ons gümüş için ise 10,88 $ seviyesinde.
 
Yakın dönem çıkarımlarına bakıldığında ons gümüş performansı altın ve bakır ile yakın seyrini koruyacak gibi.
 
Gümüş ağırlıklı olarak altın tarafından yönlendirilmektedir. Altın ise bu aralıkta ABD dolar endeksi tarafından yönlendirilmektedir. 
 
Öyle gözüküyor ki orta vadede ABD dolar endeksi giderek daha da güçlenecek. Hatta gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri ABD dolar endeksinin bu gücünden çok olumsuz etkileneceklerdir. Tüm merkez bankaları bu durumun farkında ve bu durumu yakında gözlemliyorlar.
 
Altın fiyatlarının kısa vadede baskılanıyor olması ons gümüş fiyatını da baskılamaya devam edecektir.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-10-14 14:40:22
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63