Hindistan`nda Diwali festivali öncesinde Rupee değer kaybederken, Hindistan`ın gümüş ithalatı artış gösteriyor
Diwali sezonunda altın fiziki bir piyasa desteği görmüş olacak.
Çarşamba günkü Londra piyasa işlemlerinde ons altın neredeyse belli başlı tüm Batı para birimleri karşısında son birkaç haftanın en düşük seviyelerine geriledi.
Dünyanın en büyük ikinci altın tüketicisi olan Hindistan’da Rupee döviz piyasasında tüm zamanların en düşük seviyesine gerilerken hane halkı altın tüketimlerinde fiyat neredeyse sabit kaldı. Hindistan’da yüksek miktarda altın satın alımının gerçekleştiği Diwali festivali başlamak üzere.
Ons altın ABD doları cinsinden 1630 $ seviyelerinde işlem görüyor. Tahvil piyasasında uzun vadeli borçlanma maliyetleri yükseliş gösterirken dünya borsaları bu hafta başındaki yükselişini durdurdu. Ons altın son iki yılın en düşük seviyelerine yakın seyrediyor.
Ons gümüş ise hafta içerisinde elde ettiği kazanımın küçük bir kısmını korurken 18,48 $ seviyelerinde fiyatlanıyor.
Hisse senedi, altın ve birçok emtia piyasası düşüş gösterirken Avrupa Birliği İran’ın Ukrayna’da kullanılmak üzere Rusya’ya verdiği askeri dronlar sebebiyle İran’a yaptırımlar uygulamaya başlamış olması ham petrol fiyatlarını yükseltiyor. Iran bilindiği gibi ana petrol üreticilerinden biri.
İngiltere Başbakanı Liz Truss bu arada yeni atanan Maliye Bakanı ile devlet emekli maaşlarını enflasyona göre artırmaya yönelik kilit bir taahhüt konusunda enflasyonun son kırk yılın zirvesine çıktığı bir aralıkta çelişkili bir durumda kaldı. Bilindiği gibi İngiltere’de önceki Maliye Bakanı Kwarteng’in fonsuz vergi indirimleri kaotik piyasa tepkisi çektikten sonra bakan görevden alınmış yerine Jeremy Hunt atanmıştı.
İngiltere’de Eylül ayı verileriyle yıl bazında enflasyon %10,1 seviyesine çıktı.
Dünya Altın Konseyi’nin Hindistan’daki bölge şefi P.R. Somasundaram Hindistan’ın bu dönemde yılın ilk yarısına kıyasla altın (külçe ve kuyum) talebinde önemli bir artış olacağını ama geçen yılın rakamlarının yakalanmasının güç olacağı yorumunda bulundu.
Londra Külçe Piyasa Birliği (LBMA) yıllık konferansında aktarılan verilere göre Hindistan bu yıl rekor seviyelerde gümüş ithalatı gerçekleştiriyor. Sadece son dönemde Hindistan 3000 ton seviyesinde ek gümüş ithalatı gerçekleştirdi. Sadece bu son dönemde yapılan ithalat Kanada ve ABD’nin gerçekleştirdiği gümüş ithalatından fazla(neredeyse iki katı).
Hindistan’ın bu festival döneminde değerli metallere ilgi yoğun olacak. Özellikle bu ilginin büyük bir kısmı altın varlığına gösteriliyor.
Diwali sezonunda altın fiziki bir piyasa desteği görmüş olacak.
LBMA’nın yıllık konferansına katılan uzmanların ortak görüşü önümüzdeki yıl ons altının 1850 $ seviyesine yükseleceği yönünde.
Bu arada ons altın Avrupa bölgesinde son üç haftanın en düşük seviyesi olan 1668 € seviyesine temas ederken İngiltere’de fiyat son beş haftanın en düşük seviyesine gerileyerek 1450 £ seviyesinde alıcı buluyor.
ABD’de uzun vadeli borçlanma göstergesi olan 10 yıllı Hazine tahvil getiri oranı %4,1 seviyesi üzerine çıkarak Ekim 2008 Lehmans krizinden bu yana en yüksek seviyesine konumlandı.
Almanya, Fransa ve İtalya’da da borçlanma maliyetleri artış gösteriyor. Almanya’da oran son 11 yılın en yüksek seviyesi olan %2,42 seviyesine çıkarken, Fransa’da bu oran %3,03, İtalya’da ise %4,89 seviyesinde. İngiltere’de ise borçlanma maliyetleri düşüş kaydediyor. 30 yıllık borçlanma maliyeti İngiltere’de yıl bazında %4,17 seviyesine geriledi. Bu son iki haftanın görülen en düşük seviyesi. İngiltere Merkez Bankası parasal sıkılaştırma planları çerçevesinde en azından 2023 yılının başına kadar uzun dönemli Gilt satmayacağını açıkladı.
Fitch yaptığı değerlendirmede Hindistan’ın dış finansmana sınırlı bağımlılığı nedeniyle küresel oynaklıktan nispeten yalıtılmış olduğunu açıkladı.
Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman Rupee’nin dolar başına 83 seviyesi altına düşmesi sonrası Rupee’nin değer kaybetmediğini ama doların güçlendiğini açıkladı.
Hindistan’da yıllık tüketici fiyat enflasyonu %7,4 seviyesinde ve buna karşılık Hindistan Merkez Bankası önlem olarak politika faizini geçtiğimiz ay %5,9 seviyesine yükseltti.
Spot piyasalara bakıldığında ons altın 1631 $, ons gümüş ise 18,45 $ seviyesinde işlem görüyor. Ons platin 888 $ seviyesinde fiyatlanırken, paladyum ons başına 2018 $ seviyesinde alıcı buluyor.
ABD dolar endeksi 112,78 seviyesinde. 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı yıl bazında %4,14 seviyesine çıkarken 2 yıllık tahvil getiri oranı %4,56 seviyesinde.
Brent ham petrol varil başına 92,8 $ seviyesinde fiyatlanıyor. ABD’de doğal gaz birim fiyatı 5,53 $, Avrupa’da birim fiyat 117,5 € seviyesinde işlem görürken İngiltere’de doğal gaz birim fiyatı 182 pence seviyesinde alıcı buluyor.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-10-20 11:04:15
Seçtiklerimiz