Mevcut yatırım ortamında emtia ve değerli metalleri gözden kaçırmayın

Geleneksel olarak yatırım portföyleri %60 oranında hisse senedi, %40 oranında da tahvillerden oluşurdu. Bu tarihsel gerçeklik artık günümüz dünyası için pek de geçerli değil.

Bu yıl hisse senedi endekslerinin durumu ortada. Yatırım portföyleri oluştururken farklı açılardan değerlendirme yapmak önemlidir.
 
Öylesine bir dengesiz makroekonomik bir ortamdayız ki bu yıl hem hisse senedi endekslerinin hem de kısa dönemli tahvil getirilerinin aşağı yönlü olduğu nadir görülebilecek bir dönem yaşıyoruz. 2022 yılında bugüne değin diyelim ki %60-%40 yatırım yaklaşımıyla portföyümüzde S&P 500 ve ABD toplam tahvil endeksi bulunuyor. Bu iki yatırım varlığının bu yıl içerisinde bugüne değin portföyde oluşturacağı zarar yıllık -%25,97 olurdu. Bu 1932 yılından bu yana portföylerde görülen en kötü yatırımlardan bir veya ikincisi olurdu.
 
Bu veriye kıyasla eğer portföy örneğin Bloomber Emtia Endeksi ile oluşturulsaydı bu durum portföy Ekim ayının içerisinde bulunduğumuz haftası itibarilye yıl içerisinde %12,74 kazandırmış olurdu.
 
2021 yılında emtia performansının daha iyi bir seviyede olduğu bir yıldı. Gerçi geçtiğimiz yıl kısa vadeli tahvil ve hiss senedi endeskleri de iyi iş çıkarıyordu. Uzman ekonomistler emtiaların iyi performans göstermeye devam edeceğini düşünüyor.
Yatırımlarda 60/40 yaklaşımı tamamen yanlıştır demiyoruz bu yöntem çoğu zaman kendini kantlamış bir yatırım yöntemidir. Bu yaklaşım sadece içerisinde bulunduğumuz yatırım ortamına uymamaktadır.
 
Yatırımcıların koşulları ve amaçları farklı oldukça farklı tipte yatırım portföyleri oluşturulabilir. Bugüne değin bilinen en yaygın portföy hisse senedi endeksleri ve tahvil karışımından oluşmaktaydı. Tarihsel olarak bakıldığında hisse senedi ve tahvil getirilerini birleştirerek bir portföy oluşturmak portföy dalgalanmasını göreli olarak azaltabilmiş bir sonuç yaratmış. Ve bu yaklaşım çoğu seferinde yatırımcısına riske uyarlanmış getiriler kazandırmış. Genellikle böylesi portföye yapılarında bugüne değin hisse senedinin yüksek getiri ve performans oynaklığını neredeyse her zaman kısa vadeli tahvillin düşük getiri ve düşük seviyede oynaklığı ile dengelemiş. Geçtiğimiz son 95 yılda hisse senedi endeksleri 32 kez aşağıda kapatmış. Aynı dönemde kısa vadeli tahviller sadece 14 yıl kötü performans göstermişler. Hisse senetlerinin kötü performans gösterdiği 32 yılın yalnızca 5’inde tahviller de kötü performans göstermiş. 
Portföylerde çeşitlendirme yaratma çok önemlidir. Birbirine bağlı olmayan yatırım araçlarını bir portföyde konumlandırmak akıllıcadır. Değerli metallerin fiyatlarının nispeten düşük seviyelerde kalmış olması sebebiyle her ne tipte bir portföy yaratılacak olursa olsun içerisine değerli metaller çeşitlemesi yapılmalıdır.
 
ABD doları önümüzdek aylar içerisinde bir süre daha yukarı yönlü hareketi sürdürecek gibi gözüküyor. Bazı aralıklarda endeks aşağı yönde hareket etse de konsolide olup toparlamalar gösterecektir. ABD dolar endeksinin yükseliyor olması hisse senetleri, değerli metaller, emtialar, sabit gelirler ve reel varlık performanslarını aşağı yönde baskılar. 
 
ABD dolar endeksinin güçlü seviyede kalması aynı zamanda Abd mal ve hizmetlerine uluslararası talebi zayıflatan olumsuz bir sonuç da yaratır. Bu durum ABD dolar endeksinin çok güçlü seviyede uzun bir dönem kalmasının sürdürülemez olduğunu da açıklamaktadır.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-10-27 13:40:47
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63