Federal Rezerv faiz kararı öncesinde yükselen ABD dolar endeksi ons altın fiyatını baskılıyor

Asya’da altına talep artarken altın yatırım fon hacimleri küçülüyor.

Pazartesi günkü işlemlerde ons altın yükselen ABD dolar endeksi karşısında geriledi. Bu hafta Federal Rezerv’in politika faizini artıracak olması ABD dolar endeksini güçlendiriyor. Çin ve Hindistan’da ons altın için çok güçlü bir perakende talebi var. Bunun aksine altına dayalı yatırım fon hacimleri küçülüyor. Fiziki altın talebi daha fazla tercih ediliyor.
 
Dünkü işlemlerde ons altın 1635 $ seviyesine kadar geriledi. Ons altın son yedi aydır düşüş eğilimini sürdürüyor. 
 
Spot piyasalara bakıldığında ons altın 1645 $, ons gümüş ise 19,61$ seviyesinde işlem görüyor. Ons platin 944 $ seviyesinde fiyatlanırken düşüş kaydeden paladyum ons başına 1877 $ seviyesinde alıcı buluyor.
 
ABD dolar endeksi 110,99 seviyesinde işlem görürken ABD’de 10 yıllık Hazine tahvil getirisi %4 2 yıllıklar ise %4,44 seviyesinde işlem görüyor. 
 
Brent ham petrol varil başına 94 $ seviyesi üzerinde fiyatlanıyor. ABD’de doğal gaz birim fiyatı 6,2 $, Avrupa’da 123 € olurken, İngiltere’de doğal gaz birim fiyatı 300 pence seviyesine yükselmiş durumda.
 
Bu arada dün İngiltere’de ons altın 1420 £ seviyesine kadar yükselirken Avrupa bölgesinde 1657 € seviyesinde fiyatlandı.
 
Enflasyonun 1980’lerin başından bu yana en yüksek seviyede seyrettiği ABD’de dördüncü ardışık 75 baz puanlık faiz artırımı bekleniyor. 
 
Avrupa bölgesinde hisse senedi endeksleri karışık bir performans gösteriyor. Bunun sebebi dün yayınlana ekonomik verilere göre Avrupa bölgesi üçüncü çeyrekte küçülmüş durumda. Bununla birlikte bölgede yaşam maliyeti Ekim ayı verileriyle birlikte yıl bazında %10,7 seviyesine çıktı. 
 
Çin’de Yuan ABD doları karşısında 2008 yılından bu yana en düşük seviyesinde konumlanırken bir gram altın 392 Yuan seviyesinde işlem görüyor. Şangay Altın Borsası’nda Londra piyasasına kıyasala ithal edilen altın ons başına 34 $ seviyesinde prim görüyor. 
 
Ödenmek istenen yüksek prim seviyeleri çok güçlü fiziki altın talebi oluştuğunu gösteriyor. Bunun ötesinde Çin ekonomisinin önümüzdeki aylarda tam anlamıyla açılması ons altına olan talebi daha da güçlendirecektir.
 
Her ne kadar Covid salgını sebebiyle uygulanan kısıtlamalar Çin ekonomisini zora sokmuş olsa da ortalamada 9 $ olan ons altın başına ödenen primin 32 -34$ aralığına çıkmış olması altın piyasasının ciddi bir hareketlenme içerisinde olduğunu gösteriyor. Bilindiği gibi Çin dünyanın en büyük altın tüketicisi konumunda.
 
Benzer bir şekilde dünyanın en büyük ikinci altın tüketicisi olan Hindistan’da da fiziki altına olan talep  güçlenerek artıyor. Özellikle Hindistan’da geçtiğimiz hafta Diwali Festivali’nin başlamış olması bu talebi tazeleyerek güçlendiriyor. Hindistan’da perakende altın satışları hız kazanırken fiyatların da uygun bulunduğu görülüyor.
 
Hindistan’da festival dönemi olması sebebiyle geçtiğimiz hafta ons başına 2,5 $ prim ödenen resmi yerel altın ons fiyatına bu hafta 3,5 $ seviyesinde ödeme yapılıyor. Hindistan’da bilindiği gibi altın resmi fiyatında %15 seviyesinde ithalat ve  ek olark %3’lük satış vergileri mevcut.
 
Çin ve Hindistan’da yeraltı fiziki altın talebi yüksek fiyatları getirmedi. Bunun sebebi altına dayalı yatırım fonlarından çıkışlar görülmesi.  Bu ülkelerde perakende talebi kurumsal satışları dengeliyor.
 
Geçtiğimiz hafta hem GLD hem de IAU yatırım fon hacimleri daralmaya devam etti. Haftalık olarak %0,6 -%0,7 seviyesinde daralma gören fonlar 2022 yılı ortalarından bu yana en düşük seviyelerindeler. 
 
Hem GLD hem de IAU altında dayalı yatırım fonları son altı aydır sürekli çıkışlar kaydediyor. 
 
Bu arada Comex altın vadeli ve opsiyonlarda çalışan hedge fon ve kaldıraçlı spekülatörlerinin altın için son üç haftadır dile getirdikleri boğa piyasası çıkış beklentlerini kestikleri ve piyasa gerçekleri doğrultusunda altının ayı piyasasına daha yakın olduğu söylentileri artış gösteriyor.
 
ABD’de hem kişisel tüketim harcamaları enflasyonu hem de istihdam maliyet endeksi beklentiler doğrultusunda gerçekleşirken 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı yıl bazında yeniden %4 seviyesi üzerinde işlem görüyor. 
 
Çin’de açıklanan PMI fabrika etkinliği verisi beklentilerden zayıf çıkınca ham petrol varil fiyatı yaklaşık olarak 1 $ düşüş gösterdi. Bu arada Moskova’nın tahıl sevkiyat anlaşmasından çekilmesi ardından tahıl fiyatı %6 seviyesinin üzerinde artış gösterdi.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-11-01 12:12:17
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63