Ons altın 2023 yılında 3000 $ seviyesini görür mü?

Çin’in toplam rezervlerinin sadece %3,2’si altın değerli metali.Tahminlerimiz Çin’in altın satın alımlarını hızlandıracağı yönünde.

Bu piyasalarda bu gerçekleşmeyecek bir durum değil, sonuçta merkez bankaları son yılların en yüksek seviyesinde altın alımlarına devam ediyorlar.
 
US Global Investors’dan Frank Holmes geçtiğimiz günlerde bu soruyu ortaya attı. Bu soruya cevap verenlerden biri de Danimarka’nın Saxo Bank emtia stratetejisti olan Ole Hansen oldu. Görüşleri piyasalar tarafından saygınlıkla karşılanan Hansen tüm parasal sıkılaştırmalara rağmen küresel enflasyonun aşırı sıcak kalması durumunda ons altının 3000 $ seviyesinde gerçekleşebilecek fiyatının olası olduğunu belirtti.
Bunu belirttikten sonra Hansen bahsettiği koşulların ciddi anlamda oluşması durumunda ons altının 4000 $ seviyesine dahi çıkabileceğini sözlerine ekledi.
Bunlara ek olarak Hansen değerli metalin yeni rekor seviyelere çıkabilmesi için başka faktörlere de değindi.
 
Bu faktörlerin başında savaş ekonomisi mantığının piyasalarca kabul edilmesi durumunda merkez bankalarının kendi kendine yeterlilik adına döviz rezervleri tutmaktan vazgeçebilecekleri değerlendiriliyor. Sonuçta bu yıl içinde bizleri çok şaşırtan şekilde jeopolitik risklerin savaşa dönüştüğünü gördük. Bununla birlikte merkez bankalarının son dönemlerde rekor seviyelerde altın rezervi artırımına gitmeleri de ortada olan bir durum. Yukarı bahsi geçen senaryonun oluşması durumunda, yeni jeopolitik çatışmalar, ons altın fiyatını yukarı yönde sıçratacaktır.
 
İkinci senaryoya bakacak olursak, hükümetler enerji geçişi gibi oldukça iddialı projelerde bütçe açığı harcamalarını artırmaya devam edecekler.
 
Ve değerlendirilen üçüncü ve son senaryoya göre de 2023 yılında yaşanabilecek olası bir küresel resesyon merkez bankalarının likidite çıkışlarını açmaya yönlendirebilir.
Yukarıda yapılan değerlendirmeler tabi ki bir tahmin yürütme. Bir düşünce egsersizi. Ama bu değerlendirlmelerin kenara da atılması doğru olmayacaktır. Yukarıda bahsi geçen faktörlerin ikisinin hayata geçmesi durumunda önümüzdeki 12-18 ay aralığında ons altın fiyatını 3000 $ seviyelerine yakın görebiliriz.
 
Son dönemlerde küresel ölçekte merkez bankalarının altın rezervlerini artırma konusunda iştahları epey açıldı. Sonuçta merkez bankacıları ve finans bakanları bu işlemleri itibari para birimiyle ilgili yapıyor olabilirler, ama günün sonunda ons altın, külçe altın talebinde çok önemli bir seviyede sıçrama yaşanıyor. Resmi verilere göre merkez bankalarının bu yılın üçüncü çeyreğinde satın almış oldukları altın miktarı yaklaşık olarak 400 ton civarında ve bu son 60 yıla yakın bir süredir satın alınan en büyük miktarda altın. Bu miktarda altının değeri yaklaşık olarak 20 milyar dolar.
Altın alıcıları arasında üçüncü çeyrekte en büyük alımı Türkiye gerçekleştirdi. Türkiye’yi Özbekistan ve Hindistan takip etti.
 
Ayrıca Çin 2019 yılından bu yana altın rezervini artırdığını açıkladı. Yapılan açıklamada Çin’in geçtiğimiz ay 32 ton altın satın aldığı – 1,8 milyar $ - ve toplam rezervini 1980 ton seviyesine çıkardığı belirtildi. Muhtemelen Çin son yıllarda altın alımına devam ediyordu, ama tahminen bu alımları anonim isim altında yapıyordu.
 
IMF’yi hesaba katmayacak olursak, Çin dünyanın en büyük altıncı altın rezervine sahip ülke. Buna karşın eğer Çin ABD dolarından uzaklaşma hedefiyle portföyünde çeşitlemeye gitmek isterse bu konuda yapması gereken çok iş var. Dünya Altın Konseyi’nin güncel verilerine göre Çin’in toplam rezervlerinin sadece %3,2’si altın değerli metali. Buna karşın ABD’nin toplam rezervlerinin %65,9’u altın ve bu miktar yaklaşık olarak 8133 ton civarında.
 
Tahminlerimiz Çin’in altın satın alımlarını hızlandıracağı yönünde. Bu ons altın fiyatına destek olacak bir durum yaratacaktır.
 
Önümüzdek yıl da enflasyonun kalıcı olacağı düşünülecek olursa birçok ülkede orta seviyeden şiddetli seviyeye kadar farklı derecelerde resesyon yaşanacak. Merkez bankalarının ekonomileri kırmamak için neler yapmak durumunda kalacaklarını birlikte göreceğiz. Parasal politika sıkılaştırmalarından en ufak bir geri dönüşte ons altın fiyatı sıçrama yapacaktır.
 
Piyasaların gözü 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getiri oranları arasında makasın açılmış olmasında. Geçtiğimiz 40 yıl içerisinde gerçekleşen her bir ekonomik durgunluk öncesinde bu getiri oranları tersine dönmüştü. Bugün gelinen noktada getiri eğrisi son kırk yılın en fazla tersine dönmüş seviyesinde. Resesyonun gerçekleşeceği kesin bir olgu gibi, sadece ne zaman olacağını bilemiyoruz.
 
Geçtiğimiz günlerde birçok banka ve derecelendirme kuruluşu inatçı seviyede yüksek tüketici fiyatları ve hızlı parasal sıkılaştırmalar sebebiyle 2023 yılına dair küresel büyüme tahminlerini küçülttüler.
Böylesine makroekonomik bir ortamda altın satın almak çok akıllıca bir yatırım seçeneği olacaktır. Dünya Altın Konseyi verilerine göre dünyada yaşanan son yedi resesyonun beşinde altın çok iyi getiriler sundu.
Teknik olarak değerlendirilecek olunursa ons altın varlığı çok cazip görünüyor. Özellikle değerli metalin 50 ve 200 günlük hareketli ortalamalarını yukarı yönde kırmış olması önemli bir ayrıntı.
 
2022 yılında ons altın performansı beklentilern altında kalmış olabilir, ama yinede bir kıyaslama yaptığımızda özellike Federal Rezerv’in son kırk yılın en agresif para politikasını uyguladığ bir dönemde altın çok iyi bir iş çıkarmış durumda. 
Altına dayalı yatırım fonlarından son yedi aydır çıkışlar görülüyor. Bu noktada ilginç bir ayrıntı var, ons altın değer kazandıkça altına dayalı yatırım fonlarından çıkış görüyoruz çünkü bu noktada yatırımcılar kağıt altın yerine fiziki altına yöneliyorlar.
Ons altın değer kazandıkça altın madenciği hisse senetleri de değer kazanmaya devam ediyor. 
 
Yeni yıl öncesinde spot piyasalara bakıldığında ons altın 1809 $, ons gümüş ise 23,99 $ seviyesinde işlem görüyor. Altın/gümüş oranı 75,4 seviyesi civarında. İngiltere’de ons altın 1502 £, Avrupa bölgesinde ise 1699 € seviyesinde fiyatlanıyor. Spot ons platin 1024 $, paladyum ise 1838 $ seviyesinde alıcı buluyor. Değerli metallerin neredeyse yatay seyrettiği görülüyor.
 
ABD dolar endeksi 104,17 seviyesinde gerçekleşiyor. 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı %3,84 seviyesinde gerçekleşirken, 2 yıllıklar ise %4,34 seviyesinde.
 
Brent ham petrol varil başına 83 $ seviyesi üzerinde alıcı buluyor. ABD’de doğal gaz birim fiyatı 4,88 $, Avrupa’da 79 € seviyesinde fiyatlanırken İngiltere’de doğal gaz birim fiyatı 200 pence seviyesinde yatay seyrediyor.
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2022-12-28 17:12:59
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63