Çin ve Rusya altın satın alımlarını artırıyor
Türkiye geçtiğimiz yıl İsviçre’den 188 ton altın satın alarak 2012 yılından bu yana en yüksek seviyedeki altın satın alımını gerçekleştirdi.
Çin’in son dönemde İsviçre’den satın aldığı altın miktarında artış gözlemleniyor. Güncel verilere göre Rusya’nın da satın alımları artış göstermekle birlikte Çin’in Rusya’dan da altın satın alımları artmış durumda.
İsviçre’nin Çin’e ihraç ettiği altın miktarı 2022 yılında son dört yılın en yüksek seviyelerinde. Çin sadece 2022 yılında İsviçre’den toplamda 524 ton altın satın aldı. Bu 33 milyar $ seviyesinde bir satın alım. 2021 yılında kaydedilen Çin altın satın alımı İsviçre gümrük verilerine göre 354 ton seviyesindeydi.
Çin dünyanın en büyük altın tüketicisi konumunda. Çin’i perakende yatırımı ve kuyumculuk talebiyle Hindistan takip ediyor.
Geçtiğimiz hafta sonu Rusya gümrüğünün yayınladığı verilere göre Çin’in Rusya’dan da altın satın alımlarını artırdığı görülüyor. Çin 2022 yılında Rusya’dan 6,6 ton seviyesinde altın satın alımı gerçekleştirmiş. Bu 2021 yılı verilerine göre %67 oranında bir artış içeriyor.
Çin Merkez Bankası’nın özellikle geçtiğimiz Aralık ayında altın satın alımlarına ağırlık verdiğini görüyoruz. Banka sadece Aralık ayında 30 ton altın satın aldığı bilgisini yayınladı. Banka Kasım ayında da 32 ton altın satın alımı gerçekleştirmişti. Çin Merkez Bankası 2019 yılından bu yana ilk kez altın satın alımı gerçekleştirdiği bilgisin yayınladı. Muhtemelen o aralıkta banka altın satın alımlarını devam ettiriyordu, ama muhtemelen bu satın alımları anonim isim altında yapıyordu. Çin’in toplam altın rezervlerinin 2010 ton seviyesinde olduğu düşünülüyor.
2022 yılında ekonomik belirsizlik ve enflasyon endişeleri arasında, ve baskın ABD doları endeksi sebebiyle fiyatı düşük seviyelere gerileyen altın birçok ülkenin satın alımlarını artıran bir faktör yaratmış oldu.
Geçtiğimiz yıl İsviçre’nin Türkiye, Singapur ve Tayland’a ihraç ettiği altın miktarı da son yılların en yüksek seviyelerinde oluştu.
Singapur geçtiğimiz yıl İsviçre’den 69 ton altın satın alırken 2021 yılındaki satın alımlarını iki katından fazlaya çıkarmış oldu. Tayland ise 2013 yılından bu yana en yüksek altın satın alımını gerçekleştirerek 92 ton altın satın almış oldu.
Türkiye ise geçtiğimiz yıl İsviçre’den 188 ton altın satın alarak 2012 yılından bu yana en yüksek seviyedeki altın satın alımını gerçekleştirdi.
Bununla birlikte İsviçre’nin Hindistan’a altın gönderiminde bir azalış görülüyor. 2021 yılında İsviçre Hindastan’a 507 ton altın sevk ederken, bum iktar 2022 yılında 224 ton seviyesine geriledi.
YASAL UYARI:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-01-25 15:20:22
Seçtiklerimiz