Yükselen şeker emtia fiyatı henüz ons altının zirvesini görmediğini bizlere anlatıyor

Yıla çok güçlü giriş yapan ons altın Şubat ayında 2021 yılı ortasında bu yana en kötü aylık performansını gösterdi.

Yükselen şeker emtia fiyatı henüz ons altının zirvesini görmediğini bizlere anlatıyor
 
Son dokuz ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra ons altın hafta başında teknik satın alımların desteğiyle toparlanma göstererek 1850 $ hedefini gözeterek değer kazanıyor. Uzman ekonomistlerin bazılarının yorumlarına göre arz-talep dengesi Covid salgını sebebiyle önemli ölçüde bozulmuş olduğundan ve dengesini bulamadığından Federal Rezerv’in resmi enflasyon hedefi olan %2 seviyesi yakalanamayacağından ons altın fiyatı büyük bir boğa koşusu gösterecek. 
 
Ekonomistler ilginç bir şekilde ons altın ile şeker fiyatları arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor. Bu görüşe göre eğer altın varlığının nereye gideceğini bilmek istiyorsak şeker fiyatlarını dikkatler yakından gözlemlemeliyiz.
 
Pound başına (453 gram) 0,205 $ seviyesinde fiyatlanan şeker emtiası geçtiğimiz ay son yılların en yüksek seviyesi olan 0,21 $ seviyesine temas etti. Bununla birlikte şeker fiyatının Covid-19 2020 dönemindeki en düşük fiyat seviyesi üzerine %120 kazanım elde ettiği görülüyor.
 
Buğday ve mısır emtialarının tam aksine şeker Covid salgını sonrası küresel piyasa bozukluklarından destek alarak çoğu kazanımını bu son dönemlerde elde etti. Yükselen şeker emtia fiyatı enflasyonun gücünü korumaya devam ettiğini gösteriyor. 
 
Neredeyse birçok gıda maddesi şeker emtiası içerdiğinden şeker fiyatlarının yükselemesi gıda fiyatlarının küresel olarak artmaya devam edeceğini bize gösteriyor. Ve tam da bu noktada Federal Rezerv’in yapabileceği pek de bir şey yok. Daha öncesinde de birçok yazıda bu noktada değinmiştilk; Federal Rezerv enflasyonu düşürebilmek için elinden gelen her şeyi deneyecektir ama Covid salgını döneminde bozulan arz/talep dengesinin enflasyona olan etkilerine dair Federal Rezerv’in yapabileceği çok kısıtlı bir yaklaşım olabilir.
 
Geçtiğimiz yılı sonuna doğru şeker, yağ, pirinç ve şişelenmiş su kıtlığının yaşanması Tunus’ta büyük kargaşalar yaratmıştı. Özellikle ülkelerin Hindistan ve Rusya gibi ülkelerden bu emtiaları ithal etmeleri arz bozulmaları sebebiyle ve aynı zamanda uygulanan yaptırımların  sonucu olarak  zora gidrdiğinden 2023 yılı içerisinde şeker fiyatlarının kademeli olarak artış göstereceğini tahmin ediyoruz.
 
Şeker emtia piyasası aynı zamanda jeopolitik sorunların okunabileceği bir gösterge olarak da iş görmektedir. Şu aralıkta şeker piyasası henüz küresel ölçekte jeopolitik çatışmaların henüz zirveyi görmediğini bize gösteriyor. Ve bu okumaya paralel olarak enfflasyonun da henüz zirvesini görmediği yorumları da yapılıyor.
 
Şeker yüksek enflasyona işaret ederken aynı zamanda bakır, alüminyum ve teneke gibi endüstriyel metallerde görülen arz kısıtları da yüksek enflasyonun okunabilmesinde destek sunan emtialar. Bu endüstriyel metallerin fiyatları kademeli olarak artış göstermeye devam ederken ve son kullanıcıya aktarıldığında ek bir artış göreceğinden enflasyon baskısının güçlenmesine katkıda bulunacaktır 
 
Altın yatırımcıları Federal Rezerv’in faiz oranlarını yükselterek enflasyonu soğutabileceği konusunda bazı şüphelere sahipler.
 
Yıla çok güçlü giriş yapan ons altın Şubat ayında 2021 yılı ortasında bu yana en kötü aylık performansını gösterdi. Federal Rezerv’in faizleri artırmaya devam edeceği ve beklentilerin üzerinde bir süre için yüksek faizi koruyacağına dair göstergeler ons altın fiyatını baskılamıştı.
 
Ons altının haftalarda yaşamış olduğu satışlar 1800 $ kritik destek noktası tarafından durdurulabildi. Bu destek noktası görevini temiz bir şekilde yerine getirdikten sonra ons altın performansının 1830 $ üzerine çıktığını gördük.
 
Her ne kadar ons altın ne kadar baskı görüyor olsa son kısa aralıkta görülen altın fiyat toparlanması bize yatırımcıların enflasyon hakkında ne kadar endişe ettiklerini  kendi varlıklarını ne kadar dikkatli bir şekilde korumak istediklerini gösteriyor.
Federal Rezerv’in politika faizini toplamda %6 seviyesine çıkarabileceğine dair bazı söylentiler ortalıkta görülüyor. 10 yıllık ABD Hazine tahvil getiri oranı %4 seviyesini aşarken 2 yıllıklar ise %4,9 seviyesine yakın konumlanıyor. 
 
Enflasyonun ne kadar inatçı ve kalıcı olacağını görmek ons altın varlığının fiyat momentumunu belirleyecektir. Federal Rezerv’in ne kadar uğraşırsa uğraşılsın enflasyonun aşağıya indirmeyi başaramaması, enflasyonu kontrol edememesi ve bunun piyasalarca görülmesi ardından ons altın varlığında güçlü bir boğa koşusu başlayacaktır.
 
Son haftalarda osn altın varlığında görülen satışlara rağmen altın varlığı hala S&P endeksinden daha iyi bir iş çıkarmış durumda. 
 
Tüm buna ek olarak küresel piyasalarda hala bir resesyon endişesi hakim. Daha da kötüsü piyasalar stagflasyon yaşanmasından korkuyorlar. Stagflasyon ekonomiler için daha büyük bir tehdittir, çünkü stagflasyon ekonomisinde hem ekonomik küçülme görülür hem de enflasyon yükselmeye devam eder.
 
Piyasalara yönelik bu projeksiyonları aklımızda tutmamızda fayda var. 
 
YASAL UYARI:
 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmış olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
2023-03-02 15:50:52
Müşteri Hizmetleri
0212 603 05 63